• Curierul de Hâncești

Dezbateri electorale la Hânceşti – cu genericul: „Alege liber, alege conştient!”


La începutul săptămânii curente, în sala mare a primăriei Hânceşti, în cadrul unor dezbateri electorale, organizate de către de Asociaţia European Exchange (Germania) în parteneriat cu Centrul CONTACT. Proiectul este realizat cu suportul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova şi Fundaţia Friedrich Ebert, cetățenii din circumscripția uninominală Hânceşti nr. 38 au avut posibilitatea să facă cunoștință cu platformele și programele electorale ale candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, să le adreseze diverse întrebări și să afle soluțiile pe care aceştia le propun pentru redresarea situației social-economice din raion. La dezbaterile electorale au fost invitaţi toţi candidaţii de pe circumscripţia uninominală nr.38 Hânceşti; Alexandru Botnari (PDM), Grigore Cobzac (Blocul Electoral „Acum”), Petru Corduneanu (PSRM) şi Victor Perţu (Partidul Politic „Şor”), din care s-au prezentat doar doi - Alexandru Botnari şi Grigore Cobzac.


Candidații prezenți la dezbateri și-au prezentat platformele electorale, au răspuns la întrebările adresate de către organizatorii dezbaterilor în cadrul „Loteriei electorale”, precum și la numeroasele întrebări ale alegătorilor prezenți în sală. Pentru fiecare răspuns, candidatului i s-a oferit câte două minute, iar pentru a adăugă ceva, celuilalt candidat i s-a oferit un minut.


Una din întrebările din „Loteria electorală” despre reforma administrativ-teritorială, ce ţine de micşorarea numărului primăriilor, a sunat în felul următor: „Care va fi impactul acestei reforme asupra localităţilor din circumscripţia 38? Care este viziunea dvs. asupra acestei reforme?”

„O reformă absolut necesară. Această reformă va avea un efect benefic, va majora venitul primăriilor, pentru că e nevoie să crească capacitatea financiară a administraţiei publice locale” – a spus Grigore Cobzac.

Alexandru Botnari a adăugat că a fost adeptul acestei reforme şi desigur este de acord să se voteze reforma aceasta.


O altă întrebare care a fost pusă în discuţie se referea la prelucrarea deşeurilor menajere. ,,Care este viziunea dvs. în privinţa gestionării deşeurilor în R. Moldova? De ce strategia de gestionare a deşeurilor 2013-2027 bate pasul pe loc?”

Alexandru Botnari, referindu-se la situaţia din municipiu, a menţionat că la moment sunt deja nişte investitori străini care au un proiect de construcţie a 3 fabrici mari de prelucrare a deşeurilor, dintre care una va fi în apropiere de mun. Hânceşti.

Tot aici, Grigore Cobzac a adăugat. „După patru ani de guvernare actuală, un lucru bun început nu a avut continuitate…”


Tot în cadrul acestor dezbateri, candidaţii au fost întrebaţi şi despre continuitatea lucrărilor de amenajare a Complexului Istorico -Arhitectural „Manuc Bey”, aici nefiind finalizate lucrările de amenajare a teritoriului, a căilor de acces, a castelului de vânătoare, a parcării şi a altor obiecte de infrastructură turistică.

La întrebarea respectivă, Grigore Cobzac a specificat că ei au fost cei care (adică pe timpurile guvernării sale în calitate de preşedinte al raionului), au contribuit pentru a aduce finanţe necesare întru reconstrucţia conacului şi au reconstruit tot ce au dovedit, apoi li s-a încheiat termenul mandatului. „Iar mai apoi, lucrările nu au mai avut nici o continuitate, actuala conducere a oraşului şi raionului nu a contribuit cu nimic la acest proiect, ci doar au organizat mese de partid acolo” – a menţionat Cobzac.

Alexandru Botnari a negat faptul că ar fi participat la vreo masă de partid în incinta conacului, specificând că într-adevăr nu avut nici o atribuţie la acest proiect. „Ştiu doar că este prevăzut un proiect de continuare a lucrărilor de reconstrucţie.”


În cadrul dezbaterilor, întrebări au avut posibilitate să adreseze candidaţilor şi participanţii din sală. Una din participante l-a întrebat pe Grigore Cobzac despre şcolile care au fost închise prin sate.

„În mandatul nostru în r. Hânceşti nu a fost închisă nici o instituţie de învăţământ. Au fost comasate doar unele clase, respectiv la unele instituţii au fost transportaţi elevii claselor a V-IX-a, din cauza că erau puţini la număr sau nu aveau cadrele didactice necesare. După ce am plecat noi, s-a închis şcoala din Sofia, Sărata Mereşeni, Fârlădeni, iar după ce a declarat preşedintele Partidului Democrat că ei nu acceptă închiderea şcolilor, a fost redeschisă şcoala din Fârlădeni, care a fost închisă tot în timpul mandatului lor” - a răspuns Grigore Cobzac.


Tot aici un alt eventual alegător a avut o întrebare legată de jaful secolului, furtul miliardului: „De ce nu au fost descoperiţi încă cei care au făcut lucrul acesta? - întrebarea a fost adresată lui Alexandru Botnari. „Întrebarea e bună, dar nu înţeleg de ce îmi este adresată mie? Dacă participam şi eu la acest furt, Orheiul nu ne întrecea. Dacă acolo se spune că va fi ca în Monaco, la noi avea să fie ca în Chicago. Vreau să spun nişte lucruri pe care poate nu le ştiţi, băncile acestea se fură de prin anii 2000. Îmi pare rău, că îmi daţi aşa întrebare, unde, de fapt, a participat şi liderul dvs. de partid din care aţi făcut parte. Întrebaţi-i pe ei, ce mă întrebaţi pe mine...”

La aceeaşi întrebare, Grigore Cobzac a spus următoarele: „Nu cu puţin timp în urmă, mi-a fost făcută o inscripţie pe poarta garajului: ,,Întoarce Miliardul!”. Chiar m-am simţit vizat, de aceea vreau să răspund că nu am participat la asta şi nu este la mine. Cel mai mare jaf a fost acesta, după aceasta a venit guvernarea actuală, care controlează politic toate instituţiile din stat, începând cu Procuratură Generală, Ministerul de Interne, Anticorupţie, etc., totul controlează. Întrebarea mea este, având astfel de posibilităţi, nu a fost posibil în patru ani de zile de găsit măcar un dolar din aceşti bani? Concluzia mea personală, după patru ani de zile, cred că banii sunt la actuala guvernare...”


Mai spre finalul dezbaterilor, candidaţilor le-a fost adresată o ultimă întrebare din partea organizatorilor: „Cum veţi asigura dvs. legătura permanentă cu alegătorii din circumscripţiile din care aţi fost aleşi?”

Grigore Cobzac a menţionat faptul, că deplasările organizate conform unui grafic în teritoriu sunt de o importanţă primordială la fel ca şi discuţiile cu alegătorii. A mai menţionat că nu vor proceda ca cei din opoziţie, care au intimidat activiştii lor şi i-au lipsit de libera exprimare.

Alexandru Botnari a afirmat că va amenaja un birou cu un asistent în cadrul primăriei ori Consiliului raional care va lucra nemijlocit cu cetăţenii, cu problemele şi propunerile acestora. „Cum am mai spus, trei zile în săptămână, trebuie să te afli în Parlament, iar restul să fii în circumscripţia de unde ai fost ales, nu la sediul partidului, ci acolo între cetăţeni”, a conchis candidatul PDM.


Scopul general al proiectului „Alege liber, alege conştient!” este sporirea nivelului de cunoaștere și de înțelegere de către cetățenii Republicii Moldova a proceselor electorale în cadrul alegerilor parlamentare din anul 2019 și promovarea unor alegeri libere și corecte

Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco