• Curierul de Hâncești

Direcţia de Învăţământ a premiat cei mai buni dansatori din raion

Marţi, 19 februarie, în incita LT „Mihai Eminescu” a fost organizat festivalul-concurs raional al dansului popular, sub egida Direcţiei de Învăţământ Hânceşti. La concurs, au participat colectivele artistice cu profil coregrafic din instituţiile de învăţământ din raionul Hânceşti, în total fiind 19 instituţii, dintre care 6 instituţii au avut câte două categorii.

La concursul raional al dansului popular au participat formaţii de dans popular care au prezentat un dans sau o suită de dansuri până la 5 min. Aprecierea s-a făcut separat pentru clasele primare, gimnaziale şi liceale, prin oferirea punctajului de la 1 la 10, conform condiţiilor de participare, remarcându-se autenticitatea şi valoarea materialului folcloric, autenticitatea portului popular, măiestria interpretativă şi realizarea scenică a programului artistic, originalitatea evoluării şi ţinuta scenică.


Juriul concursului a fost alcătuit din angajaţii Direcţiei raionale de Învăţământ.

Potrivit declaraţiilor organizatorilor, scopul desfăşurării acestui eveniment a fost de cercetare şi valorificare a fondului folcloric autohton, de educare a copiilor şi tinerilor în spiritul respectului şi preluării patrimoniului cultural naţional, de promovare şi valorificare a portului popular din zona folclorică, de perfecţionare a măiestriei interpretative a formaţiilor folclorice, coregrafice, orchestrelor de muzică populară, ansamblurilor de fluierişti, etc.


„La moment, la nivel naţional, am cam delăsat coregrafia. Până la ziua de azi, noi nu avem un curriculum aprobat de Ministerul Educaţiei în acest sens. Sperăm să se dezvolte coregrafia naţională, nu vrem să dăm uitării dansurile noastre” – a spus Grigore Zamurcă, membru al juriului, specialist metodist în domeniul coregrafic.


Astfel, în conformitate cu Regulamentul de desfăşurare şi deciziei juriului, locurile premiante s-au împărţit astfel: Secţiunile claselor primare - locul I – LT „Universum”, Sărata Galbenă, cu premiul bănesc în valoare de 300 de lei. Locul II au ocupat gimnaziile satelor Bobeica şi Fundul Galbenei, oferindu-li-se un premiu a câte 200 de lei. Pe locul III s-au clasat trei instituţii: LT „M. Eminescu”, Hânceşti, GM „A. Bunduchi”, Buţeni şi LT „D. Cantemir”, Crasnoarmeiscoe, care au fost premiate cu câte 100 de lei. La Secţiunea claselor gimnaziale, câştigătorii s-au clasat în felul următor: locul I - LT Lăpuşna, cu premiul bănesc în valoare de 400 de lei. Locul II – GM Paşcani şi LT „Universum”, Sărata Galbenă, învrednicindu-se de premiul bănesc în valoare de 300 de lei. Locul III l-au împărţit GM Bălceana, GM Cotul Morii şi LT „D. Cantemir”, Crasnoarmeiscoe, premiaţi cu câte 200 de lei. Şi la secţiunea clasele liceale, a fost premiată doar o instituţie care a ajuns la necesarul de puncte pentru locul II, LT „Şt. Holban”, Cărpineni, premiată cu un premiu bănesc în valoare de 400 lei.

Aurel VICLIUC


133 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco