• Curierul de Hâncești

Distrugem mai mult decât plantăm…


Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rece şi ploios, ne bucură cu temperaturi deasupra normei, campania de înverzire a plaiului se desfăşoară în sate şi oraşe mai cu spor. Vinerea trecută, colectivul primăriei Hânceşti şi al ÎM „Regia ARA” au mers să planteze pomi în parcul orăşenesc, tradiţie înrădăcinată deja de mai mulţi ani. 


Dacă stai să te gândeşti, apare întrebarea: de ce an de an se plantează în parc sute de arbori şi arbuşti? Nu mai sunt terenuri degradate şi erodate care necesită a fi revitalizate? Se pare că eforturile administraţiei locale de a reînnoi zonele verzi din parcul orăşenesc cu specii de stejari, arţari, tei şi mesteceni nu au întotdeauna rezultatul scontat, întrucât se atestă foarte multe cazuri de păşunat ilicit în parc, unde vitele, oile şi caprele nu doar tranzitează, dar şi păşunează tot ce li se nimereşte în cale. Implicit, copacii tineri au de suferit, fiind distruşi de animale. Mai trebuie să ţinem cont de încă un factor important – nu toţi puieţii au rata de prindere 100%, deci mulţi dintre ei se usucă, fără să ajungă la maturitate. Factorul uman se observă şi în altă situaţie – atunci când copăceii sunt rupţi de către cei care vin să se odihnească în parc. 


Pentru achiziţionarea puieţilor de arbori şi arbuşti se cheltuiesc anual sume mari de bani. Se depun eforturi susţinute pentru ca zona parcului să fie una cu adevărat recreativă, frumoasă, înverzită şi curată, dar se pare că unii nu ţin cont de toate aceste lucruri. Încă mai putem vedea bănci şi urne pentru depozitarea deşeurilor distruse, pavaj deteriorat de mijloacele de transport care, de altfel, au interdicţia de a tranzita parcul, deşeuri aruncate la nimereală etc.


Anii trecuţi, ÎM „Regia ARA” a executat în parc lucrări de defrişare a unor arbori mai bătrâni şi care prezentau pericol, eliberând mai multe zone pentru a putea fi ulterior reînnoite cu arbori tineri. Scopul declarat al administraţiei oraşului este de a crea o zonă pitorească de agrement în parc pentru ca fiecare dintre noi să ne bucurăm de natura frumoasă, de lacul curat şi de aerul proaspăt din parc. Însă, dacă la îndeplinirea acestui deziderat nu vor participa şi cetăţenii oraşului, rezultatul se va lăsa aşteptat încă mulţi ani înainte.


Consider că ar trebui să apreciem faptul că angajaţii celor două structuri au mers să planteze pomi chiar dacă afară era timp nefavorabil şi chiar dacă obiectivul a devenit un scop în sine – nu personal, ci în beneficiul tuturor. 


Revenim la acest subiect de multe ori, întrucât feedback-ul se lasă aşteptat practic de fiecare dată. Dorim să sensibilizăm opinia publică cu scopul ca cetăţenii să se implice mai activ în acţiuni de plantare, dar şi de protejare a mediului înconjurător şi menţinerea acestuia curat. 

Apropo, în scuarul dintre restaurantul Nikita şi baza angro „Orion Iusico” au apărut de ceva timp nişte brăduţi. Sperăm că nu ne vom trezi într-o dimineaţă că vor fi furaţi sau rupţi, cum s-a întâmplat acum câţiva ani când, tot aici, s-au plantat nişte puieţi de stejar, care peste câteva zile au fost smulşi de nişte necunoscuţi. Nu e de mirare că te poţi aştepta la asemenea situaţii, când au ajuns să fie furate florile de pe răzoarele din centrul oraşului sau ghivecele cu flori decorative de la geamurile Oficiului de Stare Civilă...


Să fim nu spectatori pasivi, ci participanţi activi, pentru că altfel am deveni complicii celor care distrug...Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco