• Curierul de Hâncești

Dorin Caşu – cu chitara în mâini şi muzica în suflet

Dorin Caşu este un tânăr de 17 ani care, din dragoste pentru muzică a învăţat să cânte la chitară şi aproape că nu se mai desparte de ea. Chiar dacă este încă elev la LT „Mihai Sadoveanu” din or. Hânceşti şi are un viitor înainte în care poate alege oricare direcţie, de muzică îl leagă un trecut frumos şi amintiri plăcute despre care chitaristul ne povesteşte mai jos.


„Pasiunea pentru muzică am descoperit-o pe un raft din garajul bunelului meu pe când aveam zece ani. Acoperit de praf, stătea un acordeon vechi. Puţin mai târziu, tot în garajul bunicului, am mai găsit şi o trompetă de prin anii ’78. Aceste două instrumente au aprins în mine o flacără, deşi, aleatoriu simţeam nevoia de altceva. În cele din urmă am ajuns să studiez chitara. Pentru prima dată am luat-o în mâini la 3 martie 2012 (dată istorică pentru mine), dar până a o vedea şi a o pipăi în realitate, jumate de an am urmărit lecţii de chitară online, pe internet. Ba îmi confecţionasem şi una hand made, ţin minte. Când aveam deja chitara în mâini, m-am apucat imediat să învăţ „Desperados” de Antonio Banderas, din păcate, această încercare s-a terminat cu eşec, continuând lecţiile cu piese mai simple. La final, oricum am învăţat să cânt şi „Desperados”, ne povesteşte zâmbind Dorin.


   A cântat la aproape toate evenimentele desfăşurate în şcoală la care se putea de cântat. Interpreta piese în dependenţă de activitatea care avea loc, dar îşi permitea să mai cânte şi ceva ce îi era aproape de suflet. Începând cu cântece din repertoriul lui Ion Aldea Teodorovici, şi până la ale lui Carla’s Dreams şi Nirvana. Iar astăzi, face parte dintr-o formaţie numită „Sky Band”, alături de alţi prieteni de-ai săi.


  „Formarea unei trupe muzicale nu era doar o idee, ci şi o necesitate. Cântam cu câţiva prieteni la recreaţii, seara ne puteai vedea prin oraş cu chitările în spate. De aici am şi decis să formăm Sky Band-ul. Sky Band-trupa cerului. Denumirea a fost propusă de un prieten de-al nostru, după care am discutat cu colegii şi din multitudinea de variante am ales să fie Sky Band. Denumirea este una sugestivă şi fiecare din trupa noastră se regăseşte în ea, pentru fiecare din noi aceasta are o semnificaţie. Noi asociem cerul cu cântecele şi ne propunem să-l descoperim cât mai mult, deci suntem un band al cerului. Cânt solo doar acasă sau când interpretez vreo piesă mai personală. În rest, îmi place să cânt cu echipa, aşa e mai uşor să ajungi la starea de euforie, prin combinaţia de instrumente şi sunetul mai bogat”, a mai spus tânărul.


   Dorin Caşu nu îşi face „eroi” din alţi muzicieni sau cântăreţi. Îşi permite doar să se inspire de la cei de succes pentru o evoluţie personală. Dânsul consideră că un artist trebuie să se formeze pe el însuşi drept un erou. Totuşi, dintre cei care îi servesc drept exemplu sunt interpretul Mihail și formaţia Carla's Dreams. Unde mai pui că la fel ca cei din urmă, compune chiar el versuri pentru cântece.


  „Majoritatea versurilor le compun pentru cântece. Consider că melodia intensifică mesajul versurilor şi astfel poate fi receptat mai bine. Compun versuri în dependență de dispoziţie şi de momente desfăşurate pe parcursul zilei. Noaptea cel mai des sunt însoțit de inspiraţie în urma căreia apar cântece de iubire. Ziua scriu versuri în care sunt redate unele întâmplări ce m-au marcat sau ceva diferit de versurile de dragoste. Romanticul din mine se trezeşte noaptea. Alexandru Macedon a spus: „Nimic nu este imposibil pentru cel care încearcă”. După acest motto mă ghidez atât în activitatea muzicală cât şi în viaţa de zi cu zi. Mi-aș dori să urmez calea muzicii. Foarte mulți încearcă, dar majoritatea, până la urmă, renunţă sau suferă eșec. Aş vrea să fiu unul din puţinii cărora le reuşeşte în acest domeniu. Zic eu că în viaţa mea totul e simplu, pentru că nu exista nici un plan în ceea ce priveşte viitorul. Vreau doar să nu mă opresc niciodată la ce am obținut, făcând încă un pas dincolo de  limita imposibilului”, a încheiat chitaristul.Elena Golubnic

9 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco