• Curierul de Hâncești

„Dragostea noastră ajunge pentru toţi cei 9 copii…”


La cei aproape 40 de ani, au nouă copii, cel mai mare fiind de 13 ani şi cel mai mic de doar un anişor. Este vorba de familia Mocanu Mihail şi Natalia din or. Hânceşti care nu se plâng de greutăţi, ci în deplină armonie familială, bunăstare şi credinţă în Dumnezeu cresc şi educă nouă copii – Ana – 13 ani, Iosif – 12 ani, Mihai – 11 ani, Maria – 9 ani, Samuel – 8 ani, Gabriel – 6 ani, Ionuţ – 4 ani, Petruţ – 3 ani şi Eliza – un anişor. 


  În ziua când le-am făcut o vizită, acasă erau ambii părinţi împreună cu copiii mai mici, patru la număr, care încă nu frecventează şcoală. „Nu-i ducem la grădiniţă, deoarece oricum eu stau acasă cu cea mai mică, de aceea mă ocup eu de ei, dar şi mama mea, care este învăţătoare de clasele primare”- ne povesteşte dna Natalia, care s-a arătat surprinsă de vizita noastră.


  „Nu m-am aşteptat să am tocmai atâţia copii, dar ştiind despre faptul că soţul meu s-a născut într-o familie de 8 copii, eu, care practic am crescut singură, (având un frate cu o diferenţă de 17 ani), nu-mi puteam închipui, cum e să trăieşti într-o familie numeroasă…”- ne spune gospodina casei. Când am primit credinţa în Dumnezeu, potrivit căreia avorturile sunt strict interzise, fiind un mare păcat, eu adeseori mă gândeam cum voi reuşi, având mai mulţi copii, să împart dragostea mea egal la toţi, pentru ca cuiva să nu-i revină mai multă sau dimpotrivă, mai puţină… Dar cu anii, am înţeles că pentru mine ei toţi sunt egali, şi dragostea noastră ajunge în egală măsură pentru fiecare.”


  Şi, într-adevăr, mă uitam cu câtă blândeţe şi gingăşie dânsa străduia să se împartă fiecăruia, atunci când veniră şi cei 5 copii de la şcoală, care o înconjurară, ca furnicuțele, fiecare vrând să-i spună ceva. Pe unul îl mângâia pe cap, pe altul îl ţinea de mână, pe unul îl asculta, altuia îi spunea ceva la ureche, cuprinzându-i în ansamblu pe toţi cu ochii, dăruindu-le acea căldură de mamă. „Ana și Iosif sunt ambii în clasa a VI. Pe Iosif l-am dat de 6 anișori, deoarece am văzut că la acea vârstă se descurca destul de bine”- ne povestește dna Natalia. Pe lângă faptul că Mihai și Natalia își educă copiii cu dragoste în Dumnezeu, ei își doresc foarte mult ca aceștia să devină oameni buni, cultivându-le dragostea și stima față de semenii lor, precum și așa calități ca bunătatea sufletească, onestitatea și deschiderea spre comunicare. Soții Natalia și Mihai se mândresc cu copiii care sunt elevi exemplari la şcoală și totodată se încadrează în diverse activități extrașcolare. „Ana frecventează cercul de kwilling, organizat la şcoala rusă, la care învață să confecționeze diferite lucrări din hârtie, Mihai învață vioara, iar Iosif – acordeonul”- ne spune cu satisfacție dna Natalia. „Dar mie îmi place desenul – s-a implicat în discuție Maria, care este elevă în clasa a II, am frecventat și cercul de pictură, dar acum nu, deoarece trebuie s-o ajut pe mama acasă.”


  Cel mai greu, spune gospodina casei, îi este seara, când acasă se adună întreaga familie, când unii își fac temele pentru acasă, (cu care cel mai des se ocupă tatăl), altora le este foame, sau li-i somn, etc. „Trebuie să reușim să-i ascultăm pe toți, să-i hrănesc și să-i văd adormiți. Desigur, că pentru o așa familie numeroasă fac mâncare într-o cratiță sau ceaun de 15 kg”- ne spune dna Natalia, veselă pe care o are întotdeauna la îndemână la bucătărie. 


  Unicul întreținător al familiei este soțul Mihai, care prestează servicii în domeniul reparației mașinilor automate sau se încadrează temporar în diverse lucrări de construcție. Ajutor primesc de la biserica penticostală pe care o frecventează regulat, de la primăria locală, care nu-i uită la diverse sărbători, iar anul trecut au primit şi un cadou de la o Companie de telefonie mobilă – un pat etajat pentru copii şi un aspirator, care au fost o bucurie pentru toată familia. Anul trecut primăria locală le-a repartizat şi un teren pentru construcţie, dar deocamdată soţii Mocanu nu au resursele necesare pentru a porni o construcţie, de aceea la moment locuiesc în casa unei rude. 


   „Acum, deja a doua lună primim un ajutor social în mărime de 3 mii lei de la Fondul Social. E puţin dificil că nu am un loc permanent de lucru, dar ne descurcăm cumva – ne vorbește dl Mihai, care ne-a specificat că deși i s-a propus de lucru peste hotare, nu se încumetă să-și lase soția de una singură aici cu copiii, conştientizând faptul că-i va fi greu să se descurce.


  „Consider că la educația copiilor trebuie să participe ambii părinți, de aceea acum nu pot pleca undeva departe de ei, ş-apoi, nu în zadar se spune, ce vei semăna în copilul tău în copilărie, aceea vei culege mai târziu… - a specificat tatăl copiilor. „Ei au nevoie acum de noi” -  au încheiat într-un glas soţii Mocanu, care mi s-au părut foarte fericiţi alături de cei nouă copilaşi ai săi. Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco