• Curierul de Hâncești

După 8 luni de reparaţie, Ambulanţa s-a reîntors la PAMU Bobeica, ca „nouă”!

Punctul de Asistență Medicală Urgentă (PAMU) Bobeica s-a ales iarăşi cu o ambulanţă „nouă”! Mai bine zis, este vorba de una dintre cele 69 de ambulanțe noi rusești, (tip B de model Gaz Sobol) procurate cu bani din bugetul de stat şi repartizate în vara anului 2018 în mai multe puncte de urgenţă din ţară, printre care şi PAMU Bobeica. Dar din cauza că după circa jumătate de an de folosinţă, i s-a defectat motorul, aceasta a fost dusă la reparaţie. Sâmbăta trecută, după 8 luni de reparaţie, ambulanţa „nouă”s-a reîntors în Punctul de Urgenţă Bobeica.

În tot acest răstimp, echipa medicilor de la Bobeica, care deserveşte 5 sate din împrejurime, în cazul unor solicitări de urgenţă, se deplasa cu o ambulanţă veche şi ruginită, cu termenul de exploatare demult expirat.

Deşi am încercat să discutăm cu mai mulţi angajaţi ai Punctului de Urgenţă Bobeica, despre problemele cu noua ambulanță, dar şi despre faptul cum s-au descurcat în tot acest răstimp, deplasându-se cu vechea autosanitară, majoritatea dintre aceştia au refuzat să ne dea careva declaraţii, pentru a nu avea ulterior probleme cu superiorii, spun ei.

„Ne-am bucurat când în vara anului trecut ni s-a dat o ambulanţă nouă, dar în primăvara acestui an, i s-a defectat motorul, din care cauză a fost dusă la reparaţie în capitală. Am mers cu cea veche, care are peste 17 ani de activitate. Sâmbătă, după 8 luni de reparaţie, ne-au adus-o din nou, prima zi a făcut careva probleme, poate din considerentul că nu a mers demult, acum însă merge foarte bine. Să sperăm că totul va fi normal…” ne spune un şofer angajat la PAMU Bobeica.

Şi felcerul coordonator al PAMU Bobeica Ana Truhina a fost mai rezervată în declaraţii, recomandându-ne să vorbim cu superiorii săi, dânsa fiind la acel moment într-o chemare de urgenţă. „Da, a fost adusă recent, astăzi, luni, suntem prima zi cu ambulanţa cea nouă, acum parcă merge tot normal, vom vedea cum va funcţiona…”

Despre cazul de la Bobeica, dar şi dotarea altor puncte medicale de urgenţă din raion ne-a vorbit şeful Substaţiei AMU Hânceşti Victor Babuci, care ne-a asigurat că ambulanţa adusă după reparaţie la Bobeica funcţionează bine, nedepistându-se careva alte probleme. „Ambulanţa adusă de la reparaţie funcţionează bine, deşi este certificatul de garanţie şi în caz de anumite defecţiuni problema poate fi înlăturată oricând. În subordinea Substaţiei AMU Hânceşti avem 5 puncte de urgenţă în raion: Bobeica, Cărpineni, Bujor, Ciuciuleni şi Nemţeni, în patru dintre care, au fost repartizate ambulanţe noi, deşi aşa probleme majore, precum la Bobeica, nu am avut cu ele, la unele dintre acestea au fost schimbate doar nişte piese, filtre, etc.”


Mobilizare pentru procurarea

unei ambulanţe proprii la Bobeica


Situaţia creată la PAMU Bobeica, vizavi de lipsa unei ambulanţe performante, problemă care a fost pe larg mediatizată în ultimele două luni, a sensibilizat mai mulţi cetăţeni din republică, inclusiv cei de peste hotare. Astfel, la începutul lunii decembrie, Adrian Bîrdan, un locuitor al s. Dahnovici, care astăzi este în Spania, a postat un anunţ pe o reţea de socializare, îndemnând mai mulţi concetăţeni aflaţi peste hotare să contribui financiar la procurarea unei ambulanţe pentru Punctul de Urgenţă Bobeica. „Dragi consăteni ai satelor Bobeica, Dahnovici, Drăguşeni, Stolniceni, Şipoteni, care va aflaţi peste hotare, mă adresez la Dumneavoastră cu o propunere şi o rugăminte de a colabora în cumpărarea unei ambulanţe necesare pentru satele noastre. Este un lucru foarte important, pentru a asigura serviciile medicale urgente. Ambulanţa care se utilizează la moment este într-o stare foarte rea, ceea ce pune în pericol viaţa multor bolnavi şi a personalului medical”- scrie Adrian în postarea sa. Iniţiativa lansată a fost salutată de mai mulţi internauţi, locuitori ai acestor sate şi nu numai, care s-au oferit cu drag să doneze bani întru îmbunătăţirea serviciilor medicale. „Chiar dacă am înţeles că ambulanţa cea nouă s-a reîntors la Bobeica, noi am dat curs colectării de bani pentru o altă ambulanţă care va fi dată în subordinea primăriei Bobeica, care se va ocupa de devamarea acesteia şi înregistrarea, aceasta prestând ulterior servicii de urgenţă s. Bobeica şi celor 4 sate din împrejurimea acesteia. Deja s-au făcut mai multe transferuri în acest sens, sperăm s-o procurăm cât mai repede posibil” – a declarat la telefon pentru CURIER, Adrian Bîrdan.

O iniţiativă foarte binevenită o consideră şi şeful Substaţiei AMU Hânceşti, deşi dânsul îi asigură pe cetăţenii acestor sate, că ambulanţa nouă repartizată, va rămâne la PAMU Bobeica pentru o mai bună prestare a serviciilor de urgenţă.

Tatiana TODOSEICIUC

195 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco