• Curierul de Hâncești

După război, mulţi eroi…

 Începând cu 1 septembrie anul curent mai multe instituţii educaţionale din raion şi-au pierdut anteriorul statut, unele statutul de liceu (s. Mingir şi c. Bobeica), altele de gimnaziu (s. Sofia). În ultima perioadă, în legătură cu reorganizarea multor instituţii şi optimizarea cheltuielilor în învăţământ, raionul nostru rămâne cu tot mai puţine licee, acestea fiind reorganizate în gimnazii, complexe educaţionale - gimnazii-grădiniţe, unele localităţi rămânând, în genere, doar cu şcoli primare-grădiniţe. Chiar dacă din start reforma respectivă a stârnit un val imens de nemulţumiri printre părinţi, profesori şi elevi, la moment majoritatea dintre ei încep să conştientizeze că e mai bine totuşi ca copilul lor să înveţe într-o şcoală asigurată cu cadre didactice şi condiţii decente de instruire, decât în una cu 2-3 profesori („universali” în predarea diverselor discipline) şi condiţii insuportabile. 


   Despre închiderea şcolii din s. Sofia (la care CURIERUL a făcut nenumărate vizite) s-a vorbit mai bine de trei ani, motivele fiind unele evidente – lipsa condiţiilor energo-sanitare, miros şi igrasie pe pereţi, lipsa asigurării cu apă a blocului alimentar, necesitatea unei reparaţii capitale, etc., nemaivorbind de lipsa cadrelor. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, gimnaziu a activat, deşi fără avizul de funcţionare eliberat de către comisia raională responsabilă de pregătirea instituţiilor şcolare din raion către noul an de studiu.  Începând cu 1 septembrie curent, copiii din s. Sofia sunt transportaţi la Gimnaziul din s. Negrea, unde în cadrul unei vizite recente am putut constata că aceştia sunt foarte mulţumiţi de noile condiţii, de noii profesori, de instruirea de calitate. 


  M-a mirat insistenţa unui consilier raional, care la şedinţa ordinară a Consiliului raional de marţi, a venit cu o scrisoare din partea unor părinţi din s. Sofia care, cică, îşi doresc redeschiderea şcolii lor din localitate. Unde? Într-o clădire adaptată, unde persistă miros de mucegai prin sălile de clasă, unde acoperişul curge, (îndeosebi în sala de sport), unde reparaţia capitală nu s-a făcut ani buni, etc., etc.? Mă întreb, de ce aceiaşi părinţi, consilieri raionali, locali, sau reprezentanţi ai partidelor politice nu s-au interesat de soarta acestei şcoli până acum, îndeosebi ultimii doi ani, când gimnaziul activa fără aviz de funcţionare în condiţii deplorabile. De ce administraţia primăriei locale, atunci când instituţia de învăţământ era încă la balanţa ei, nu a făcut nimic pentru redresarea situaţiei, nu a insistat pe alocarea unor finanţe mai esenţiale din partea Consiliului raional, Guvernului, nu a atras nişte proiecte investiţionale străine, pentru ca astăzi satul să nu rămână în genere fără şcoală. De fapt, nu în zadar se spune, „după război, mulţi eroi…” 


  Sunt de acord, că satele noastre pierd mult atunci când rămân fără un templu educaţional, unde pe lângă instruire şi educaţie, copiii noştri îşi găsesc acea a doua familie, unde se cresc acei vlăstari ai inteligenţei şi înţelepciunii şi viitori oameni destoinici acestei ţări. Dar, fiţi de acord, că acolo unde nu sunt condiţii decente de instruire şi educaţie, nu este calitate… Tatiana Todoseiciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco