• Curierul de Hâncești

Eşti sănătos? Ajută şi pe alţii să fie sănătoşi ca tine! Donează sânge!


Secţia de Transfuzie a Sângelui Hânceşti

vă aşteaptă la data de 5, 6 şi 7 iunie

„Ajută pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață”. O campanie de promovare a donării de sânge voluntare și celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge se va desfăşura în perioada 24 mai - 14 iunie 2018 în mai multe regiuni din țară.

La Hânceşti, doritorii de a dona sânge sunt aşteptaţi în zilele de 5, 6 şi 7 iunie la Secţia de Transfuzie a Sângelui, amplasată în incinta Maternităţii Spitalului raional.„Mesajul evenimentului este de a îndemna populația să doneze voluntar şi neremunerat sânge, contribuind, astfel, la dăruirea de viață printr-un act de înalt spirit civic, în contextul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Sloganul pentru campania din acest an este: „Ajută pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață!” ce simbolizează legătura între oamenii sănătoşi care donează sânge şi oamenii bolnavi care au nevoie de transfuzii de sânge şi componente sanguine. În acest context, vreau să îndemn toți doritorii de a dona sânge, inclusiv personalul medical din instituțiile medico sanitare de asistență medicală primară și spitalicești, să se prezinte în perioada 5-7 iunie, curent, la Secţia de Transfuzie a Sângelui Hânceşti, amplasată în incinta Maternităţii Spitalului raional, et. II, unde este dislocat punctul de recoltare a sângelui.

În acelaşi context, dna Buza ne-a vorbit despre avantajele donării de sânge. „Este bine să donăm sânge, deoarece schimbul de sânge cu regularitate ne sporeşte producerea celulelor tinere, noi, ce, respectiv cresc şi imunitatea, şi rezistenţa organismului. Totodată, potrivit oamenilor de ştiinţă, donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele, respectiv prin donare de sânge vom avea un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donat.”

La moment, raionul Hânceşti are doar 12 donatori voluntari permanenţi, la care în caz de necesitate se apelează. Printre ei este şi donatorul care are titlu de donator emerit al Republicii Moldova, Nicolae Burmei (de 59 de ani) din or. Hânceşti, care în ultimii 5 ani a făcut câte 4 donări de sânge voluntare pe an. Un alt donator voluntar este Mihail Zghibarţă, preot la biserica din c. Cărpineni. „Donez sânge deja al cincilea an, a câte 4 ori pe an, şi, să ştiţi că mă simt foarte bine atât trupeşte cât şi sufleteşte, dar în primul rând mă bucur că astfel, contribui la salvarea unei vieţi. Prima dată am donat sânge fiind peste hotare, apoi revenind în ţară am decis să continuu, deoarece astfel îmi pot ajuta şi susţine conaţionalii mei.”

Pentru a sensibiliza întreaga comunitate în procesul de donare voluntară de sânge, în ultimii ani s-a pus în sarcina primarilor de a mobiliza populaţia din teritoriu, fiecare administraţie publică locală având însărcinarea de a prezenta anual un anumit număr de donatori. „În raionul Hânceşti avem primării care se implică foarte activ în procesul de donare a sângelui, printre acestea fiind: Negrea, Cotul Morii (în frunte cu primarul Lucica Guştiuc), Caracui (donator este şi primarul Anatolie Dubceac), Stolniceni, Mereşeni (inclusiv cu primarul Tatiana Buruiană), Voinescu, (inclusiv primarul Valentin Moldovanu), Sărata Galbenă, Mireşti, Cărpineni, ş.a., care îşi îndeplinesc sarcina de donare a sângelui în termenii stabiliţi” – a specificat dna Buza.

Primarul c. Cotul Morii Lucica Guştiuc a început să doneze sânge de cum a venit în funcţia de primar al localităţii. „În primul rând, donez sânge deoarece astfel salvez o viaţă omenească, ceea ce este foarte important, în al doilea rând, fiind primar trebuie să fiu un exemplu, de aceea mobilizând populaţia sănătoasă să dea sânge, o fac şi eu, contribuind împreună din suflet la o activitate altruistă. Pe data de 7 iunie vom merge să donăm sânge împreună cu 20 persoane din localitate, funcţionari din primărie, lucrători medicali, profesori, etc., conştientizând faptul că cineva undeva are nevoie de sânge pentru a reveni la o viaţă normală.”

Unul din obiectivele principale ale Campaniei de promovare a donării de sânge voluntare în contextul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din anul curent este de a spori gradul de conştientizare a opiniei publice privind necesitatea unui număr stabil de donatori de sânge voluntare şi neremunerate pe tot parcursul anului, pentru a menţine constant rezervele şi autoasigurarea ţării cu produse sanguine.

„Mobilizarea întregii comunităţi în celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge va contribui la asigurarea unui impact larg asupra creşterii numărului de donatori şi recunoaşterea acestor persoane deosebite, care dăruiesc zilnic milioane de vieţi. De aceea nu fiţi indiferenţi. În perioada 5-7 iunie 2018, vă aşteptăm la Secţia de Transfuzie a Sângelui din or. Hânceşti pentru a ajuta şi pe alţii să fie printre noi. Donează sânge şi dăruieşte viaţă!” – a fost apelul dnei Liliana Buza în încheierea discuţiei.


Tatiana TODOSEICIUC

13 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco