• Curierul de Hâncești

Educaţia militaro-patriotică în liceele din raionPe parcursul lunii martie, Centrul Militar Teritorial (CMT) Hânceşti în colaborare cu Direcţia Generală Învăţământ Hânceşti organizează în liceele din raion lecţii de bărbăţie în vederea educaţiei militaro-patriotice.


Educaţia militaro-patriotică a tinerei generaţii şi promovarea imaginii Armatei Naţionale în societate sunt obiectivele ce le urmăreşte CMT Hânceşti prin lecţiile de bărbăţie organizate în liceele din raion. Tema discuţiilor organizate este „Devotamentul faţă de Patrie prin prisma istoriei şi experienţa războaielor locale de la finele sec. XX.” Deja au fost organizate lecţii de bărbăţii în liceele din Bobeica, Cărpineni, Ciuciuleni, Lăpuşna şi Sărata Galbenă. Acestea au fost prezentate de către Igor Polevoi, specialist principal în administraţia CMT Hânceşti  şi Alexandru Cornei, specialist în Secţia recrutare-încorporare.    

                            

Elevii au fost familiarizaţi cu cele două mari evenimente istorice care au marcat ţara - conflictul armat din Transnistria şi războiul din Afganistan la care au participat compatrioţii noştri. Pentru o mai bună înţelegere, elevilor li s-a propus spre vizionare câte un film documentar despre evenimentele sus-numite. „Satisfacerea serviciului militar demonstrează adevărata faţă a omului, descoperă calităţile morale a personalităţii, caracterizează poziţia civică a acestuia. Dacă dragostea de Patrie este manifestarea patriotismului, atunci apărarea Patriei este o datorie sfântă a patriotului.


E greu să-l crezi pe cel ce se jură că-şi iubeşte Patria, dar paralel ignorează insistent posibilitatea de a-şi îndeplini datoria constituţională de apărător al acesteia. De adevărate calităţi morale de patrioţi au dat dovadă pământenii noştri în timpul exercitării obligaţiunii constituţionale şi participării la conflictele militare”- a menţionat dl Polevoi. În scopul cultivării spiritului civic în rândul tinerei generaţii, dar şi transparenţa instituţiei militare în societate, Armata Naţională  organizează diverse activităţi cu caracter militaro-patriotic şi anume „Ziua recrutului”, „Ziua uşilor deschise”, „Ziua unică de încorporare”, „Jurământul militar”, diverse jocuri militar-sportive pe meleagurile natale, vizitarea muzeului Armatei Naţionale, participarea la diferite concursuri, organizarea şi prezentarea expoziţiilor din cadrul Armatei Naţionale etc.


Totodată, raionul Hânceşti este unicat şi prin faptul că e gazdă a patru turnee sportive de rang  naţional, organizate în memoria combatanţilor căzuţi pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. În acest sens, vom sublinia că la data de 14 martie curent a fost organizat al 22-lea an consecutiv Turneul la Minifotbal în memoria ex-comisarului CPR Hânceşti Mihai Moraru, la care au participat echipele din 8 raioane. Acest turneu a ajuns la nivel internaţional fiind luat sub egida Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, la iniţiativa preşedintelui Biroului raional al asociaţiei, dl Igor Polevoi. Sergiu Ștefan

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco