• Curierul de Hâncești

Elena Chiosa de la LT „M. Sadoveanu” – câştigătoarea Concursului declamatorilor

Sâmbătă, în incinta Bibliotecii publice raionale, s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a Concursului raional al declamatorilor, consacrat clasicului literaturii române Vasile Alecsandri, de la naşterea căruia în 2018 se împlinesc 200 de ani. Concursul, tradiţional, este susţinut de Direcţia Cultură şi Turism, Direcţia Învăţământ şi Biblioteca publică raională.


Elevi, profesori şi bibliotecari s-au adunat pentru a se bucura de un adevărat festin poetic, întrucât concurenţii au recitat din opera „regelui poeziei”, care este una foarte cuprinzătoare. Conform regulamentului, la concurs au participat elevi din clasele a VIII-a – XII-a din instituţiile de învăţământ gimnazial şi liceal, care au pregătit pentru evoluare o singură poezie, colaj sau un fragment din dramaturgie.


În concurs au intrat 40 de concurenţi, care au prezentat în manieră proprie minunatele opere ale poetului Vasile Alecsandri: excepţionalele sale pasteluri, fragmente din dramaturgie, precum şi opera sa patriotică, care a fost predominantă în cadrul evoluărilor.


Şi la această ediţie, juriul a fost constituit din specialişti din domeniul culturii şi educaţiei. Al treilea an consecutiv este prezent cineastul, profesorul universitar Octavian Grigoriu (fiul marelui actor Grigore Grigoriu) şi actriţa teatrului “Luceafărul” Vitalia Grigoriu, care este şi preşedintele juriului.


Juriul a apreciat evoluarea participanţilor cu maximă corectitudine, acordându-le celor mai talentaţi declamatori diplome şi premii băneşti.

Astfel, premiul mare a fost obţinut de Elena Chiosa (LT “Mihail Sadoveanu”), de locul I s-au învrednicit trei concurenţi: Nicanor Aspru (GM “A. Donici” Ciuciuleni), Gheorghe Doboş (GM Bujor), Daniela Smochină (GM Voinescu).


Trei concurenţi s-au plasat pe locul II: Mariana Zeamă (LT “Ştefan Holban” Cărpineni), Dumitriţa Stanciu (GM Negrea), Sergiu Vâzdoagă (GM Mingir).

Patru concurenţi s-au plasat pe locul III: Alexei Petru (GM Secăreni), Eudochia Deliu (GM Drăguşenii Noi), Nicoleta Chiriac (GM Oneşti), Ana-Maria Lupei (GM Paşcani).

De asemenea, zece concurenţi s-au învrednicit de menţiuni. La finalul concursului, fiecare a plecat acasă cu o lecţie învăţată, pe care maestrul Vasile Alecsandri ne-o lasă la distanţă de sute de ani, la fel de actuală cum era şi pe vremea sa.Elena Zaițev

49 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco