• Curierul de Hâncești

Elevii Şcolii de Arte „Timotei Bătrânu” din Hânceşti – premianţi naţionali şi internaţionali

La sfârşitul săptămânii trecute, în oraşul Călăraşi s-a desfăşurat Festivalul – concurs regional al interpreţilor violonişti, ediţia I, în memoria maestrului lutier – viorist Vladimir Dodon. Vioristul hânceştean Nicolau Michişor s-a întors acasă cu Premiul mare.


La festivalul – concurs consacrat marelui viorist Vladimir Dodon, aflat la prima sa ediţie au evoluat 14 participanţi din cinci raioane ale ţării. Tot aici au fost invitaţi toţi prietenii de suflet a vioristului, aceştia vizitând casa acestuia, care a devenit de curând muzeu. 


„După mai multe luări de cuvânt, prezentări de juriu şi concurenţi, am avut deosebita plăcere de a asculta melodii cunoscute, interpretate la vioară, a spus Lilia Gurghiş, directorul Şcolii de Arte „T. Bătrânu”. Atmosfera a fost plăcută inclusiv datorită faptului că concursul s-a desfăşurat în aer liber unde notele de vioară au sunat deosebit. De asemenea, ne-am bucurat de o organizare la nivel înalt şi oaspeţi din cadrul Colegiului de muzică „Ştefan Neaga”, precum şi Liceului republican de muzică „Ciprian Porumbescu”.”


  Câştigător al concursului a devenit Nicolau Michişor, elev al clasei a III-a, secţia vioară, profesor Lilia Gurghiş. Dânsul a fost şi cel mai mic dintre participanţi.


„Este un băiat foarte talentat şi prin muncă asiduă sunt sigură că va cuceri scene mari. Nicolau a fost premiat cu trofeu, diplomă şi un premiu bănesc”- a mai spus dna Gurghiş.


La acelaşi final de săptămână, Centrul Cultural al Dunării de Jos, judeţul Galaţi (România) a organizat Festivalul – concurs euroregional de interpretare vocală şi instrumentală folclorică pentru copii şi tineri interpreţi, denumit „Perla Dunării”, ediţia a IX – a.


   În scenă au evoluat 37 de participanţi din mai multe judeţe ale României, iar din  Republica Moldova au participat elevi din raionul Cahul şi respectiv Hânceşti. 


  Din Hânceşti au participat Vlad Cernei, (categoria de vârstă 8 – 13 ani), Constantin Oglindă şi Pavel Scripnic  (categoria de vârstă 14 – 18 ani). Despre rezultatele concursului, dar şi impresiile de la vizita malului Dunării ne-a vorbit Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti. „Pentru prima dată, elevii noştri au fost acompaniaţi de o orchestră profesionistă, şi anume Orchestra „Doina Cuvurluiului” din Galaţi. A fost o experienţă pe viu, care ne-a adus şi rezultate frumoase. Cu menţiune s-a ales Pavel Scripnic, locul III i-a fost oferit lui Constantin Oglindă, iar Vlad Cernei a obţinut locul II. Am rămas impresionat de faptul că elevii şi tinerii din România au fost însoţiţi şi susţinuţi la acest festival de părinţii lor, când la noi, mai mult profesorii sunt cei care se implică. La ei chiar părinţii caută pentru copiii lor diverse concursuri în scopul promovării acestora, fenomen mai rar întâlnit la noi”- a menţionat dl Tulbu.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco