• Curierul de Hâncești

„Este bine să vorbim cu Dumnezeu cât mai des posibil, prin rugăciune, noi menţinem o legătură cu El”

Suntem pe ultima sută de metri din Postul Mare al Paştelui. Anume în această perioadă, încercăm să fim mai buni, mai iertători, mai blajini, mai smeriţi în faţa Domnului, prin rugăciunile aduse. Iar rugăciunea, pentru a fi primită sau, mai bine zis, pentru a fi lucrătoare, trebuie să fie însoţită de post. Cum să postim, cum să ne rugăm şi să ne spovedim corect, despre acestea şi multe altele, vom afla din interviul realizat cu slujitorul Catedralei „Sfinţii Mari Voievozi” din or. Hânceşti, preotul Evghenie Balan.

„Este bine să vorbim cu Dumnezeu cât mai des posibil pentru că, prin rugăciune, noi menţinem o legătură cu El”


- Părinte Evghenie, suntem în Postul Mare al Paştelui. Ce ar trebui să semnifice acest post pentru fiecare creştin?

- Pentru creștini postul este o vreme binecuvântată în care putem începe viaţa din nou! Ce înseamnă asta? Putem scoate afară din viaţa noastră ceea ce ne depărtează de Dumnezeu. Postul sau abţinerea, pentru ca asta înseamnă a posti= a te abţine este o jertfă pe care o dăm lui Dumnezeu!


- Ce semnificaţie are spovedania? Şi cum ar trebui să ne spovedim corect?

- În post, creștinii se îngrijesc mai mult de suflet și iată spovedania este Taina prin care noi avem posibilitatea de a ne spăla sufletul de necurăţia care ne depărtează de Dumnezeu.

Spovedania este de fapt o recunoaştere a greşalelor făcute. Cum trebuie să ne spovedim?? Să ne spovedim cu părere de rău şi să punem început bun vieţii noastre cu hotărârea să nu ne mai întoarcem la ceea ce ne e depărtat de Dumnezeu.


- Părinte, de obicei, majoritatea dintre noi ţin post o săptămână şi la sfârşitul acesteia, sâmbăta sau duminică, vin la biserică să se împărtăşească. E corectă această abordare?

- Fraţilor, ştiţi pe lângă faptul că atunci când postim aducem jertfă lui Dumnezeu mai este şi beneficiul pe care îl aducem sănătăţii sufletului. Cei care adesea postesc, foarte rar fac cancer, asta afirmă şi medicii. Cu referire la postul de o săptămână - dacă aceştia nu mai pot posti de bucate, îi îndemnăm să postească altfel - sa-si reţină vorba, să nu judece, să nu mintă, să fie atenţi ce privesc la TV, să înmulţească rugăciunea.


- Ce trebuie să facă cei care nu pot ţine postul alimentar?

- Cu referire la dezlegările pentru cei ce nu pot ţine Postul, găsim în Pravila bisericească că sunt dezlegaţi bătrânii, copiii până la 7 ani și bolnavii. Vreau să amintesc că pentru copii postul este un exerciţiu al voinţei. La început exersăm voinţa prin abţinerea de la bucate ca atunci când vor fi mai măricei, voinţa să le fie antrenată să se abţină de la fumat, băuturi alcoolice şi droguri, chiar dacă cineva din jur le-ar propune.


- Părintele Tadei spunea: „Cuvintele rugăciunii trebuie rostite având credinţa că Domnul vă priveşte şi vă ascultă.” Contează unde şi când ne rugăm? E mai puternică rugăciunea atunci când e rostită în biserică?

-Cred că Stareţul Tadei se referea la faptul că rugăciunea este vorbirea cu Dumnezeu. Contează când ne rugam?- Este bine să vorbim cu Dumnezeu cât mai des posibil pentru că, prin rugăciune, noi menţinem o legătură cu Domnul. Vreau să amintesc că El este Singurul care nu ne trădează niciodată!

Rugăciunea rostită în Biserică este una perfectă pentru că întruneşte cele 3 condiţii ale rugăciunii: de laudă a lui Dumnezeu, de mulţumire, şi de cerere. Or, acasă, unii din noi fac o rugăciune la repezeală şi asta e de la sine înţeles, dacă e, sau nu, mai puternică!- Peste o săptămâna, sărbătorim Duminica Floriilor, prevestitoarea Paştelui. Ce tradiţii creştine trebuie să respecte creştinii în această zi, precum şi în Săptămâna Mare?

- Creștinii obişnuiesc de praznicul Intrării Domnului în Ierusalim să participe la Sf. Liturghie, să se mai împărtăşească cu Sf. Taine și să ia acasă stâlpări sfințite. Alte tradiții sunt născociri băbești care nu au nimic comun cu ortodoxia (de ex. Că dacă va fi cald de Florii –tot anul va fi aşa sau de Paşti va fi altfel).

- Recent, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care Vinerea Mare a Paştelui devine sărbătoare legală nelucrătoare. Ce părere aveţi Dvs., în calitate de slujitor al bisericii, despre această decizie? Ar fi aceasta binevenită şi pentru noi?

- Este binevenită iniţiativa pentru că creştinilor li se oferă posibilitatea să participe la slujbe din această zi. Să înmulţim şi noi rugăciunea poate conducătorii noştri vor avea şi ei aceasta iniţiativă.


- În fiecare an, în ajun de Paşti, slujitorii Catedralei „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” împreună cu un grup de voluntari desfăşoară campania de caritate „Masa Bucuriei” În ce constă ea?

- Campania „Masa bucuriei” se desfăşoară în Sâmbăta lui Lazar şi constă în informarea şi invitaţia adresată oamenilor că pot umple farfuria unui bătrân printr-o donaţie de produse neperisabile.

- Aveţi pagină de Facebook şi sunteţi activ pe această reţea de socializare. Este o formă de a propovădui?

- În perioada Postului am încercat să postim şi de Facebook. În afara postului se postează mai multe informaţii chiar şi pe pagina bisericii. Până când mai este libertatea de exprimare şi reţelele de socializare sunt un instrument prin care omul poate fi apropiat de Dumnezeu.

- Părinte Evghenie, aveţi posibilitatea să faceţi un îndemn pentru locuitorii raionului în ajun de sfânta sărbătoare de Paşti…


- Dorim tuturor sărbători fericite alături de cei dragi! Şi venim cu îndemnul ca în aceste zile să nu fim indiferenţi faţă de cei mai trişti ca noi şi sa-i mângâiem cu o îmbrăţişare, un zâmbet. Doamne ajuta la fapte bune!


A intervievat Tatiana TODOSEICIUC

_

316 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco