• Curierul de Hâncești

„Poliția fără implicarea comunității nu poate reuși să prevină și să combată toate infracţiunile"

La o cafea cu Lilian Luca, şef al Inspectoratului de Poliţie Hânceşti

-Dle comisar șef suntem la finele anului 2018, de aceea vreau să vă întreb cum a decurs acesta la general pentru Inspectoratul de Poliție Hânceşti?


-Pentru Inspectoratul de Poliție Hâncești, anul 2018 a fost un an cu diverse provocări, pe alocuri dificile, precum și cu multe realizări frumoase. A fost un an cu urcușuri și coborâșuri, spun asta reieșind din analiza aspectului infracţional.

Totodată, a fost un an bogat în activități polițienești cu tentă de prevenire, diversele acțiuni demarate au adus un plus de imagine și încredere în politia din r-nul Hâncești.


⁃ Care este statistica criminalității înregistrate în raionul Hânceşti pe anul în curs?


- Ca urmare a analizei situației infracționale, în perioada anului 2018, s-a stabilit o diminuare a fonului infracţional, fiind înregistrate 715 infracţiuni, în raport cu 877 procese-penale pornite în perioada analogică a anului 2017 (-18,47%), sau cu 152 infracțiuni mai puține.

Pe categorii avem: excepţional de grave – 9 (anul precedent - 9); deosebit de grave – 12 (a.p. - 12); grave – 118 (a.p. - 138); mai puțin grave – 378 (a.p. 421); ușoare – 196 (a.p. 297).


⁃ Chiar pe final de an, am avut două cazuri dezastruoase cu implicarea minorilor, soldate cu victime, cel de la Onești şi cel de la Mereseni. Cum a reacționat poliția în ambele cazuri şi cum credeți cine se face vinovat de creșterea considerabilă a infracţionalităţii juvenile în ultima perioadă?


- Într-adevăr sunt doua cazuri cu rezonanță la care poliția a reacționat în limita competențelor prin documentarea calitativă a cazurilor și referirea către justiție pentru a se expune. Gravitatea acestor cazuri naște multe semne de întrebare și anume pentru noi este foarte important ca sa stabilim cu lux de amănunte care au fost cauzele și motivele comiterii acestor fapte pentru a avea posibilitate ca în viitor să putem preveni asemenea infracțiuni.

Până la urmă, impactul cauzal nu vine doar către poliție, aici este foarte important ca fiecare structură cu competențe pe domeniul său să se implice și să contribuie la iradierea violenței prin pârghiile pe care le are, deoarece toți cunoaştem că neglijența naște violență, dar violența duce la crimă.


Cât privește creșterea considerabilă, aici eu nu sunt de acord cu acest deziderat, deoarece pe parcursul perioadei de raport, în teritoriul raionului Hâncești au fost comise 27 de infracțiuni, dintre care: omor – 1, furturi – 13, jafuri - 4, tâlhării – 1, huliganism – 1, altele - 7, comparativ cu: anul 201726 infracțiuni,dintre care: furturi – 18, huliganism – 1, altele – 7 și anul 201623 infracțiuni, furturi – 18, jafuri – 1, huliganism – 1, escrocherie – 1, altele - 2.

Alt aspect este gravitatea acestor fapte, aici da, eu subscriu, într-adevăr sunt infracțiuni excepţional de grave, care pe noi ne pun în gardă. Totodată, vreau să vă comunic că, pentru a preveni astfel de cazuri și nu numai, noi, poliția, am fost prezenți pe parcursul anului 2018 în toate instituțiile de învățământ, promovând diverse acţiuni cu tentă de prevenire și informare, am realizat diverse campanii de informare, cum sunt: „Supravegherea de vecinătate”, „Aleea siguranței”, „Copil şcolarizat - copil protejat”, „Caravana de Crăciun”, „Caravana de Paști”, etc., precum şi proiectul inedit, cum este „Bunicii Grijulii”. Toate aceste acţiuni vin în a informa comunitatea precum și pentru a o implica în activitățile de prevenire a infracţionalismului şi criminalităţii, deoarece este constatat cu certitudine, că poliția fără implicarea comunității nu poate reuși la o sută să prevină și sa combată toate delictele și infracțiunile. Numai împreună şi cu sprijinul oamenilor putem izbuti.

⁃ Dle Luca, care este, totuşi, gradul de implicare a comunităţii noastre in realizarea proiectelor despre care ne-aţi vorbit mai sus?


- Da, după cum am menționat mai sus, anul 2018 a fost un an, în care sub egida Inspectoratului General de Poliţie au fost concepute și realizate mai multe proiecte foarte inedite prin care s-a dorit implicarea comunității în activitățile de prevenire. În acest context, aş vrea sa afirm cu mândrie că oamenii din raionul Hâncești sunt oameni cu suflet și nobleță civică de invidiat, nu există localitate în care am fost, să găsesc persoane care să nu vrea să se implice și să nu susțină poliția. Pe această cale, vreau să le mulțumesc mult din numele meu şi al întregului efectiv pe care îl reprezint.


⁃ Dle comisar șef, care sunt cele mai frecvente dificultăți cu care vă confruntați în desfășurarea activității polițienești?


- Desigur că, în activitatea de zi cu zi mai apar și unele probleme, dar care, cred eu, nu sunt esențiale și nu pot periclita activitatea pe domeniul polițienesc în raion.


În ultima perioadă s-au efectuat investiții esențiale în ameliorarea activității organelor de drept, inclusiv poliție. Cum se prezintă posturile de poliție din teritoriul raionului la capitolul dotare şi amenajare?


- La moment, Inspectoratul de Poliție Hâncești beneficiază și este implicat în toate proiectele demarate pe domeniul dotării și creării condițiilor de lucru. Astfel, anul curent, am beneficiat de dotări cu unități de transport - patru la număr, avem deja proiectate și pregătite pentru demararea lucrărilor de reconstrucție a trei sectoare de poliție. Totodată, suntem pe ultima suta de metri pentru a finaliza și da în exploatare izolatorul de detenție provizorie din cadrul entității. Am fost dotați cu mobilier cu tehnica de calcul, am beneficiat și de o cazangerie nouă, deoarece cea existentă era deja cu un termen de uzură triplu depășită, etc. Într-un cuvânt, la acest compartiment lucrurile merg spre bine.

⁃ Cum credeți cum este privită, după părerea Dvs., activitatea polițienească de către societatea civilă? Ce măsuri ar mai trebui întreprinse pentru îmbunătățirea imaginii acesteia?


- Cum ne apreciază societatea civilă…? Cred eu, că cel mai corect ar fi ca acest răspuns să vină de la cetăţenii noştri. Dar, după părerea mea - la acest aspect mai avem mult de lucru. Avem realizate și sondaje la acest capitol, care ne arata că lucrurile s-au schimbat în bine, dar nu pe deplin, mai ales că acest aspect este o prioritate în activitatea noastră. Zilele trecute, am avut oaspeţi, colegi din Polonia, care ne-au comunicat că populația de la ei manifestă o încredere de 75% în activitatea poliției, un lucru extraordinar. Mi-aș dori și eu acest lucru în raionul Hâncești, dar reiterez, până acolo, avem mult de muncit. Totodată, vreau să vă asigur că Inspectoratul de Poliție Hâncești este un colectiv cu tradiții frumoase, cu profesionişti pe domeniu, care se dedică cu abnegație și devotament în activitate. Eu, personal, sunt mândru că fac parte din acest colectiv. Marţi, am marcat cea de-a 28 aniversare de la crearea Poliţiei Naţionale a Republicii Moldova. În acest context, vin cu sincere felicitări către toţi colaboratorii de poliţie şi veteranii MAI, cărora în numele Inspectoratului de Poliţe Hânceşti, vreau să le mulţumesc şi să le doresc multă sănătate, bunăstare şi linişte sufletească. Vă suntem recunoscători pentru curajul, dârzenia şi patriotismul de care daţi dovadă fiind în permanenţă la straja ordinei şi siguranţei populaţiei raionului. Vă dorim tuturor sănătate, putere de muncă și prosperitate. Sincere felicitări și cât mai multe realizări frumoase!

- Vă mulţumesc pentru interviu şi vă dorim şi noi succese!

A intervievat Tatiana TODOSEICIUC

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco