• Curierul de Hâncești

Excursie pentru bătrânii din raion

Consiliul raional Hâncești a organizat pentru persoanele în etate din raion o excursie pe traseul turistic Hâncești – LăpușnaMarţi, mai mulţi bătrâni din satele raionului Hâncești, dar și din municipiu, însoţiţi de primarii din teritoriu, au mers într-o excursie la Complexul arhitectural turistic Manuc Bey din Hâncești și la Curtea Domnească din Lăpușna în contextul zilei persoanelor în etate marcată la 1 octombrie curent. Pensionarii s-au făcut cunoscuţi cu mai multe detalii din viaţa și activitatea boierului Manuc Mirzaian, au vizitat sălile mobilate ale palatului princiar, au parcurs tunelul care duce din palat spre conac, apoi au mers la Lăpușna unde au vizitat interiorul Curţii Domneşti din Lăpuşna și au luat masa într-un restaurant de acolo.


„Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor în etate, gândul meu se îndreaptă cu mult respect și recunoștință către toți cei care au muncit cu multă dăruire și sacrificiu o viaţă, iar astăzi sunt la odihna bine meritată. Sunt atât de multe probleme care vă ating şi vă dor, iar noi, în măsura posibilităţilor vă suntem alături, pentru că în pofida circumstanţelor, sunteţi de nepreţuit prin experienţa şi înţelepciunea dvs. În calitate de preşedinte al raionului, dar şi în calitate de medic, vă doresc în primul rând sănătate, şi fie ca copiii şi nepoţii dvs să vă calce pragul mai des”, a spus Ghenadie Buza, preşedintele raionului în discursul său de omagiere.


Bătrânii au mers la Palatul Manuc Bey unde au avut posibilitatea să îşi mângâie vederea cu luxul boierului armean, fiind foarte impresionaţi de arhitectură şi mobilierul de epocă.


„Eu ţin minte cum arăta acest palat cu mulţi ani în urmă... distrus şi aproape în ruine. Astăzi arată impresionant şi sunt bucuros că am ocazia să-l văd restaurat”, a declarat pentru CURIER Iacob Boldişor, un pensionar din s. Cioara.


Ulterior, oaspeţii numeroşi au poposit la Lăpuşna unde au fost întâmpinaţi de administraţia locală. Lidia Bezniţchi, profesor la liceul din localitate, a făcut o prezentare istorică a Curţii Domneşti, după care i-a ghidat pe bătrâni prin interiorul edificiului. Deşi momentan se află în reparaţie, oaspeţii au avut posibilitatea să vadă sala de petrecere, sala de odihnă şi terasa din cadrul Curţii. Dna Bezniţchi a precizat că la mansardă urmează a fi amenajat un hotel pentru turiştii străini, iar la parter va fi amenajat un muzeu. Evenimentul a continuat cu o masă de sărbătoare organizată de către Consiliul Raional.


Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de un buchet de melodii interpretate de către membrii Corului “Veteranii” de la Casa Raională de Cultură din Hânceşti. Conducerea de vârf a raionului şi înalţii oaspeţi au mulţumit tuturor pentru prezenţă, dorindu-le sănătate şi linişte sufletească. Tradiţional, evenimentul s-a încheiat cu o horă de sărbătoare.


În  contextul   sărbătorii    internaţionale  a persoanelor în etate, la data de 1 octombrie curent, Ghenadie Buza, preşedintele raionului şi totodată preşedintele organizaţiei raionale a PDM, împreună cu colegii săi de partid a mers acasă la mai mulţi bătrâni cu cadouri.„Am vizitat câţiva bătrâni de la noi, printre care domnul Liubinschi Alexei, domnul Țurcanu Valeriu și alte persoane de vârsta a treia din mai multe localități ale raionului, cărora le-am înmânat colecte cu produse alimentare și un suport financiar acumulat din donațiile colegilor Democrați din Raionul Hâncești.


În acest context ținem să-i mulțumim domnului Victor Culeac, pastorul Bisericii Penticostale din comuna Sărata Galbenă pentru contribuția semnificativă în această donație”, a specificat preşedintele raionului.Elena Golubnic

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco