• Curierul de Hâncești

Faimoşii struguri autohtoni, conservaţi la frigider, îşi aşteaptă cumpărătorii

Odată cu încălzirea puțin a timpului, agricultorii au deschis sezonul agricol. Deși pare cam devreme, viticultorii au început deja tăiatul lăstarilor viței de vie. Pe Tudor Agaci din s. Buțeni, l-am prins la începutul acestei săptămâni, antrenat anume în aceste lucrări agricole.

„Am început cu soiurile tehnice, apoi vom trece la cele de masă. În total, împreună cu familia fiicei, avem 14 ha de viță de vie, având și o mini fabrică de prelucrare a strugurilor” - ne povestește dl Agaci, care ne-a specificat că de fapt întreprinderea vinicolă care și-a înființat-o, se datorează celor 10 ani pe care i-a petrecut în Italia. „Am muncit întreaga familie peste hotare, în Italia, unde am lucrat la un fermier, care avea cam la vreo 16 ha de viță de vie, și se descurca de minune, fabricând vin foarte solicitat pe piața lor autohtonă. Revenind în țară, după 10 ani de trai în Italia, am sădit vie, mi-am cumpărat același utilaj din străinătate, doar că de mâna a doua, și mi-am deschis o mini fabrică de prelucrare a strugurilor... Anual procesez până la 70 de tone de vin din struguri, soiuri tehnice, crescute de familie.”

Acu trei ani, Tudor Agaci, împreună cu un grup de producători agricoli - Vasile Podoleanu din c. Lăpușna, Teodor Coroban din Hânceşti, Pavel Barbos din s. Fârlădeni și Victor Braga din Hâncești au înființat Asociaţia „Multifrigo”, construind un frigider cu capacitatea de 500 tone, având 5 camere frigorifice.


„În toamna anului trecut, două camere le-am dat în arendă unui producător agricol, care a ținut până nu demult la frigider prune. În celelalte am pus la păstrare struguri „Moldova”, circa 400 de tone. Vreo 200 de tone am vândut în luna decembrie la preț de 11 lei 50 bani kg, acum însă deja nu se mai întreabă… Anul trecut, am avut peste 600 de tone struguri de „Moldova” și le-am comercializat pe toate până la Anul Nou, la un preț normal, de 12 lei și 50 bani. Acum ni se propune la preț de 10 lei, dar deja e prea puțin, mai așteptăm să crească oferta" - a specificat Tudor Agaci.


Strugurii sunt puși la păstrare în depozitele frigorifice din luna octombrie, în atmosferă controlată, la o temperatură ce variază între 0,5-1,5 grade. „Strugurii pot sta până în luna mai, de aceea sperăm ca până atunci să ne ofere cineva un preț mai bun.”


În cadrul aceleiași discuții, dl Agaci ne-a împărtăşit planurile sale de viitor, care deja sunt pe stadiu de implementare. „Am câştigat un proiect la Agenţia Naţională de Turism, prin intermediul căruia, mini fabrica noastră „Fragolino” va fi inclusă în traseul turistic naţional, fiind renovată într-un complex turistic cu cramă, sală de degustare, restaurant, etc. Deja au fost schimbate cisternele în care se păstrează vinul, în cele de inox. Pentru anul acesta, este preconizată construcţia sălii de degustare” – a declarat pentru CURIER, dl Agaci.


În aceiași zi, când i-am făcut noi o vizită, producătorul agricol a fost vizitat şi de câțiva specialiști și profesori ai Institutului Ştiinţifico - Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, care au ținut să facă cunoștință cu activitatea vinificatorului Tudor Agaci, dar și cu alți doi producători veniți la întâlnire: Vasile Podoleanu din c. Lăpușna și Iacob Covaliu din s. Voinescu, fiecare dintre ei împărtășindu-se cu experiența sa agricolă. Aceștia au fost însoțiți de specialistul principal al Direcției raionale de Agricultură, Anatolie Popușoi, care a specificat că scopul acestei întruniri a fost de a promova producătorii agricoli din raion pentru antrenarea acestora în diverse proiecte investiţionale. Nicolae Taran, profesor universitar, doctor habilitat în tehnică și director adjunct Ştiinţă „Viticultură şi vinificaţie” din cadrul Institutului Ştiinţifico - Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, s-a arătat interesat de activitatea viticultorilor din raionul Hânceşti, specificând că specialiştii institutului sunt întotdeauna gata să-i susţină în implementarea noilor tehnologii în industria de producere a vinului.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco