• Curierul de Hâncești

Femeia din Bălceana, prima persoană infectată cu Covid-19 din raionul nostru – a decedat

Satul Bălceana din raionul nostru a fost pus carantină, chiar a doua zi după alegeri, la data de 16 martie, după ce au fost depistate mai multe persoane infectate de coronavirus. Până la moment, în acest sat s-au înregistrat 6 persoane infectate cu Covid-19, una dintre care a decedat în noaptea de marţi spre miercuri. Este vorba despre o femeie în vârstă de 61 de ani care a revenit în țară la data de 1 martie din Italia. Potrivit medicilor, aceasta a fost internată după o săptămână în care a stat în casă și nu a solicitat asistența medicilor, cu toate acestea, ea suferea de boli cronice, precum hipertensiune de gradul 2 și diabet zaharat de tip 2.


În noaptea de marţi spre miercuri, a decedat femeia infectată de coronavirus din satul Bălceana care a fost înregistrată ca fiind primul caz de COVID-19 din raionul nostru. Conform medicilor de pe ambulanță, în momentul solicitării și transportării acesteia la Spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă”, aceasta reprezenta simptome precum temperatură peste 38 grade, dificultatea de a înghiți și de a respira, diagnostică fiind cu infecţie respiratori acută.

„Solicitarea ambulanței în satul Bălceana a fost făcută în data de 11 martie curent. Îmbrăcați în costume speciale, absolut fiecare membrul al echipajului, am mers la locul solicitării. Pacienta în vârstă de 61de ani, într-adevăr, avea o stare gravă, reprezentând temperatură peste 38 grade, și dificultate la respirare. După acordarea primului ajutor, am transportat-o la Chișinău, unde a fost internată la Spitalul de boli infecțioase, „Toma Ciorbă”, izolată fiind imediat în cameră specială și conectată la respirație asistată” – a declarat pentru Curierul de Hâncești, Olga Bodolică felcer de pe ambulanţă.

Ulterior, în data de 15 martie, starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Anatol Ciubotaru, directorul SCR, a raportat în dimineața de miercuri că femeia bolnavă de COVID-19 a făcut stop cardiac la ora 2.45, după ce în ultimele două zile a fost conectată la respirație asistată.

Satul Bălceana la momentul de față, (după decesul femeii) înregistrează 5 cazuri de infectare, fiind izolat în carantină absolută. Am luat legătura cu primarul satului Bălceana, Iurie Pasat, care ne-a spus că lucrurile, indiferent de situație, sunt menținute sub control „ Menținem situația sub control. Salvarea vine în fiecare zi, transportând pacienții care au nevoie de ajutor sau sunt suspecţi de Covid-19. De astăzi, în sat activează doar magazinele alimentare, oficiul poştal este închis deocamdată pentru o perioadă. Respectăm regimul de carantină. Oamenii stau prin case, se pare că au luat în serios toate restricţiile impuse. Dacă l-a început li se părea o glumă, după decesul femeii cu coronavirus, oamenii s-au cam speriat şi astăzi nu mai vezi un om pe drum, stau toţi închişi în case. Cu toate acestea, avem speranța că lucrurile vor reveni la normal” – a declarat pentru „Curierul de Hâncești”, primarul satului Bălceana, Iurie Pasat.

Unul dintre polițiștii care stă de gardă cu mașinile de poliție ne-a informat că situația este sub control, aceștia sunt îmbrăcați în echipament special, stând la intrarea în sat pentru a menţine ordinea, în favoarea respectării stării de carantină.

„Nimeni nu întră și nimeni nu iese, aceasta este regula! Echipajul ambulanței este chemat la fața locului în cazuri de urgență, iar pacienții sunt transportați direct în spitalele din capitală. Starea se dovedește a fi alarmantă, pentru că lumea a intrat într-o panică incontestabilă. Recomandăm să se ia măsurile de precauție necesar cerute și să nu fie neglijate metodele de protecție.”

Noi, redacția „Curierul de Hâncești”, vă îndemnăm să nu neglijați măsurile de protecție necesare și să aveți grijă de sănătatea dvs. și a celor din jur. Pentru a evita contactul cu persoanele suspecte de Covid-19, staţi mai bine acasă!

Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco