• Curierul de Hâncești

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinarLa începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regional „Prevenirea şi eliminarea violenţei în familie şi în şcoală: abordarea multidisciplinară a fenomenului”, organizat de Parlamentul RM, Oficiul teritorial de Informare Leova al Parlamentului în parteneriat cu AO „Centrul de Drept al Femeilor” şi Direcţia Învăţământ Hânceşti.


La forum au participat Lidia Lupu şi Elena Bodnarenco, deputaţi în Parlament, Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vera Tănase, vicepreşedinte al raionului Hânceşti, reprezentanţi ai Inspectoratului raional de Poliţie, AO „Centrul de Drept al Femeilor”, APL, instituţiilor de învăţământ din raion, membri ai Consiliilor de elevi.


Pentru început, Mihail Timofti, şeful Oficiul teritorial de Informare Leova al Parlamentului, a menţionat faptul că asemenea forumuri regionale au fost desfăşurate deja în r. Leova, Cantemir şi Cimişlia, urmând să fie organizate şi în alte centre raionale din ţară, seria de întruniri şi dezbateri finalizându-se cu forumul desfăşurat la Chişinău la data de 10 decembrie.


Dl Timofti a specificat că în cadrul acestei reuniuni vor fi abordate subiecte precum: cadrul legal şi controlul parlamentar privind combaterea fenomenului violenţei în familie şi a oricăror forme de violenţă, dreptul copilului de a fi protejat împotriva violenţei, rolul societăţii civile în răspunsul multidisciplinar la cazurile de violenţă, familia – mediu fundamental de protecţie şi dezvoltare a copilului, protecţia copilului în şcoală, protecţia copilului în mediul online ş.a.


Vicepreşedintele raionului Vera Tănase a salutat ideea de a desfăşura asemenea reuniuni cu implicarea mai multor actori, întrucât domeniul violenţei este pe cât de monitorizat şi mediatizat, pe atât de problematic, menţionând că Consiliul raional pentru protecţia drepturilor copilului, comisiile multidisciplinare şi persoanele responsabile pentru fenomenul de abuz asupra copilului nu pot rezolva această problemă, care a luat proporţii în ultimii ani.


„Trebuie să recunoaştem că rezolvarea problemelor legate de abuz, violenţă, neglijenţă, respectarea drepturilor şi obligaţiilor de către membrii familiei ne depăşesc şi, dacă pe alte segmente avem rezultate bune, atunci la acest capitol mai avem restanţe. Consider că, în cadrul discuţiilor avute azi, vor fi propuse soluţii şi propuneri pentru ajustarea şi îmbunătăţirea cadrului normativ, pentru a nu mai apărea disfuncţii” – a specificat Vera Tănase.


„Această întâlnire va prilejui identificarea unor recomandări pentru ca fenomenul violenţei să fie diminuat şi chiar redus la minim, întrucât avem multe sesizări că acest fenomen se produce destul de des” – a menţionat şi Eugenia Buruiană, şef adjunct al Direcţiei Învăţământ Hânceşti.

În cadrul forumului au fost prezentate studii de caz şi date statistice relevante vizavi de fenomenul violenţei în familie şi la şcoală, una din problemele identificate fiind faptul că foarte multe cazuri nu sunt raportate, victimele violenţei ezitând să vorbească ani la rând despre situaţiile prin care trec.


Tinerii prezenţi la eveniment au fost activi la dezbaterea temei despre rolul consiliilor elevilor în prevenirea şi eliminarea violenţei în şcoli. Organizatorii, care au venit cu materiale informative la temă, au prezentat şi o expoziţie de caricatură cu genericul „Egalitatea de gen pe înţelesul tuturor”.Elena Zaițev

1 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco