• Curierul de Hâncești

Festivalul Bujorilor - la prima ediţie, cu frumoase surprize

La data de 22 mai, de ziua Sfântului Nicolae, la Bujor s-a desfăşurat prima ediţie a festivalului gastro-etnofolcloric „Bujorel floare de dor, dulce-i pâinea de cuptor”. Evenimentul a fost unul de succes cu frumoase surprize.


Direcţia raională Cultură şi Turism Hânceşti, în colaborare cu primăria satului Bujor, au organizat şi desfăşurat prima ediţie a unui minunat festival al bujorilor. Sărbătoarea a început cu un flashmob care s-a încheiat cu o suită de dansuri româneşti, deoarece floarea de Bujor este identificată în România, ca fiind floarea identităţii naţionale. La eveniment au participat colectivele artistice din Hânceşti, Mingir, Lăpuşna, Sărata Galbenă şi Buzău (România). În cadrul festivalului, au fost organizate master-class-uri la coptul pâinii şi plăcintelor, demonstrate de meşterii populari în panificaţie veniţi din localităţile: Pervomaiscoe, Bălceana, Mireşti şi de gospodinele din satul Bujor.

Cu un buchet de melodii a dat start festivalului Orchestra de Fanfară de la Casa raională de Cultură din Hânceşti, condusă de către dl Valeriu Vlas. Cu un mesaj de felicitare a întregit atmosfera de sărbătoare vicepreşedintele raionului Hânceşti dna Vera Tănase, menţionând că „toate sărbătorile devin frumoase mai ales prin faptele oamenilor şi acest festival are menirea să fie un început de bun augur pentru promovarea tradiţiilor neamului nostru”. Cu un program artistic au continuat sărbătoarea ansamblul folcloric „Bujorencele”, ansamblul folcloric al GM Bujor şi cel de la grădiniţa din localitate. Cu un colaj de melodii a venit la festival şi Ansamblul folcloric „Baştina” de la Centrul de Excelenţă în Transport din Chişinău.

Cu un buchet de melodii au bucurat spectatorii şi oaspeţii veniţi din localitatea Buzău. Cu fragmentele din poveştile „Punguţa cu doi bani” şi „Dănilă Prepeleac” a bucurat spectatorii trupa de teatru „Ghioceii” de la Mingir, condusă de regizorul Mihai Sârbu. Cu un impresionant program ne-au bucurat colectivele „Lăpuşniţa”, condus de Veronica Pârâu şi „Flori de lămâiţă”, condus de dna Ana Dumitraş. În calitate de oaspeţi de onoare la sărbătoare a fost cantautorul şi compozitorul Viorel Burlacu. O bună dispoziţie au creat şi interpreţii: Sergiu Moşneaga şi Irina Corlat. „Acest minunat festival al bujorilor cu genericul „Bujorel floare de dor, dulce-i pâinea de cuptor” este binevenit ca şi pâinea cea de toate zilele. Fie ca acesta să dăinuiască în timp şi să-l cunoască şi generaţiile viitoare”, a menţionat şeful Direcţiei raionale Cultură şi Turism, dl Ion Tulbu.

Festivalul s-a încheiat cu premierea, din partea Direcţiei raionale Cultură şi Turism Hânceşti, a participanţilor, colectivelor artistice şi meşterilor populari: Ana Moisei şi Maria Gabură, Vera şi Savelie Sofroni din Bujor, Adrian Onuţă de la Mireşti, directorului Casei de Cultură Nicolae Onuţă ş.a. Cu diplome de merit din partea primăriei Bujor s-au ales şi locuitorii satului care au contribuit la organizarea acestui festival.


Sergiu Ştefan,

profesor GM Oneşti


77 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco