• Curierul de Hâncești

Festivalul cărţii şi lecturii

Festivalul Cărţii şi Lecturii a adunat nume notorii la HânceştiTradiţional, la 31 august, de Ziua Limbii, Biblioteca publică raională „Antonie Plămădeală” invită iubitorii de carte la Festivalul Cărţii şi Lecturii, care în acest an a ajuns la cea de-a VII-a ediţie, consacrată celor 80 de ani de la naşterea maestrului Eugen Doga şi 90 de ani de la naşterea renumitului chirurg Nicolae Testimiţanu.


În această zi, alături de bibliotecari şi tinerii cititori au fost oaspeţi aleşi, printre care, preşedintele raionului Ghenadie Buza, vicepreşedintele raionului Vera Tănase, şefa Direcţiei Învăţământ Valentina Tonu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Ion Tulbu, dar şi o pleiadă de scriitori, oameni de creaţie precum: Titus Ştirbu, Lidia Grosu, Diana Sava Daranuţa, Gheorghe Baciu, interpreta de muzică populară, originară din raionul nostru, Doina Arsene, directorul Bibliotecii Centrale USM Ecaterina Zasmenco ş.a.


Moderatoarea evenimentului, Valentina Cotorobai, specialist principal pe problemele bibliotecilor publice din raion în cadrul Direcţiei Cultură şi Turism, a menţionat importanţa desfăşurării acestui festival care vine să promoveze cartea şi lectura în rândul cetăţenilor de orice vârstă, precum şi rolul bibliotecii în construirea podurilor dintre cititori şi scriitori, invitându-i pe aceştia din urmă să se întâlnească cu cei care le citesc operele atât în cadrul lansărilor de carte, cât şi în cadrul altor evenimente culturale.


Şeful Direcţiei Cultură şi Turism Ion Tulbu şi-a exprimat satisfacţia că toate activităţile preconizate în cadrul acestui frumos festival, ce durează aproape o săptămână, se desfăşoară deja al doilea an în incinta bibliotecii din Palatul Manuc bei, anterior acesta fiind organizat în Casa de Cultură. Dl Tulbu i-a îndemnat  pe tineri şi pe copii să vină la bibliotecă, să iubească cartea, iar ceea ce citesc să le fie de un real folos în viaţă. Cu un mesaj cald despre carte şi limba română a venit şi Vera Tănase, care este profesor de limbă română de aproape jumătate de secol, după cum a mărturisit dânsa.


„În ultimul timp se afirmă tot mai des că tânăra generaţie nu citeşte. N-aş fi de acord totalmente cu aceasta - sunt mulţi elevi care citesc, dar noi suntem cei care trebuie să citim în primul rând, să fim selecţi, pentru a-i putea ghida pe ei ce să citească” – a afirmat dna Tănase, dorindu-le copiilor să fie buni ca eroii pozitivi ai cărţilor, să-şi iubească şi să-şi vorbească limba, indiferent câte limbi vor învăţa în viaţă.


Scriitorul Titus Ştirbu, care a avut şi altă întâlnire pe parcursul săptămânii curente cu cititorii săi la Hânceşti, a venit cu câteva cărţi – „Motanul poliglot” şi o carte cu epigrame – recitând câteva poezii ghiduşe pentru copii. Şi medicul scriitor Gheorghe Baciu a venit cu două cărţi, una dintre care „Personalităţi de viţă moldavă”, vorbeşte şi despre personalitatea lui Nicolae Testimiţanu. Şi poeta Lidia Grosu a prezentat cartea „La ora soarelui răsare”, recitând câteva poezii din această carte. Diana Sava Daranuţa, de asemenea, a venit în faţa publicului cu cartea sa „Dor de Ţară”, iar Doina Arsene i-a încântat pe cei prezenţi cu câteva piese din repertoriul său. 


Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Cărţii şi Lecturii a prevăzut mai multe măsuri – întâlniri cu scriitorii, dezbateri literare, recitaluri de poezie, victorine literare, scenete, precum şi premierea învingătorilor concursurilor: „Cel mai activ cititor între copii”, „Cel mai activ cititor matur” şi „Cea mai activă familie cititoare”.Elena Zaițev

17 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco