• Curierul de Hâncești

Festivalul „Folclorul copiilor” – la Păşcani

La 1 iunie, în c. Păşcani s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului-concurs naţional „Folclorul copiilor”, în cadrul căruia au participat ansambluri folclorice din diferite raioane, ce promovează folclorul bazat pe tradiţii şi obiceiuri, practicat de copii, specific localităţii pe care o reprezintă.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), în colaborare cu Direcţia Cultură şi Turism Hânceşti şi primăria c. Păşcani şi are drept obiective păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare din folclorul copiilor; încadrarea tinerei generaţii în procesul de studiere şi valorificare a folclorului autentic pentru copii. Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular, la care au participat toate colectivele artistice participante, ce s-au deplasat până la gimnaziu, unde, în curte, a fost amenajată o scenă şi o Casă Mare, pentru a întregi atmosfera de sărbătoare.

Programele de concurs au conţinut invocări, cimilituri, ghicitori, jocuri de cuvinte, păcăleli, glume, jocuri de toloacă, numărători, cântece şi dansuri caracteristice copiilor. Participanţii au fost evaluaţi de un juriu format din specialişti în domeniu, preşedintele căruia a fost Oleg Volontir, director artistic CNCPPCI, maestru în artă. În timp ce juriul s-a întrunit pentru deliberări, deţinătorii Premiului Mare de anul trecut, ansamblul “Pe-un picior de plai”, conducător artistic Ecaterina Ursu, a prezentat un recital în faţa spectatorilor. Într-un final, premiile au fost acordate după cum urmează: Premiul I - Ansamblului folcloric „Moştenitorii” din s. Filipeni, r-nul Leova, conducător artistic Maria Buraga, şi Ansamblului folcloric „Mlădiţa” din s. Sărata Veche, r-nul Făleşti, conducător artistic Maria Chilaru.

Premiul II – ansamblurilor folclorice „Potecuţa” de la Centrul raional de Creaţie a Copiilor şi Adolescenţilor din or. Căuşeni, conducători artistici Ecaterina Moisei şi Vasile Morăraş, şi „Muguraşii” de la Centrul raional de Creaţie a Copiilor „Universul”, filiala s. Văleni, r-nul Cahul, conducător artistic Elena Boieru.

Premiul III – ansamblurilor folclorice „Ciobănaşii” din s. Negrea, r-nul Hânceşti, conducător artistic Olga Obleac; „Doiniţa” din s. Todireşti, r-nul Ungheni, conducător artistic Valentina Ţinevschi, şi „Muguraşii ” din s. Cruglic, r-nul Criuleni, conducător artistic Liuba Cucu. Cu menţiuni s-au ales ansamblurile folclorice „Opincuţa” de la Casa raională de Cultură din or. Leova şi „Muguraşii” din s. Brînzeni, r-nul Teleneşti. Toţi laureaţii au fost menţionaţi cu diplome şi premii băneşti.


Întrucât nimeni în acest an nu s-a învrednicit de Premiul Mare, următoarea ediţie a festivalului se va desfăşura tot la Păşcani.

Elena ZAIŢEV

68 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco