• Curierul de Hâncești

Festivalul raional gastro-etnofolcloric ,,Bujorel floare de dor – dulce-i pâinea de cuptor”

Pentru satul Bujor a devenit deja o tradiție organizarea Festivalului gastro-etnofocloric „Bujorel floare de dor – dulce-i pâinea de cuptor”, la care, de obicei, se adună lume din toate satele raionului, promovând valorile şi tradiţiile noastre moldovenești.

Primarul interimar al satului Bujor, Ana Moisei, în colaborare cu Consiliul raional Hâncești şi Direcţia raională Cultură şi Turism, au organizat festivalul gastro-etnofolcloric cu genericul ,,Bujorel floare de dor - dulce-i pâinea din cuptor”, anul acesta fiind la cea de-a II-a ediție de desfășurare. Festivalul, organizat duminica trecută, a debutat cu defilarea unei parade la care colectivele artistice, îmbrăcate în veșminte naționale, au purtat în mâini pâine și bujori.


Oficialitățile prezente la acest eveniment - Alexandru Botnari, deputat în Parlament, Anatolie Chetraru, președintele raionului Hâncești și Alexandru Șchiopu, directorul Centrului de Poştă Hâncești au felicitat bujorenii cu organizarea acestui frumos festival, dorindu-le mult succes pe viitor. Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine, sare și dans, iar evenimentele s-au desfășurat conform tradițiilor. Festivalul a întrunit peste 20 de ansambluri de muzică folclorică din satele raionului Hâncești și meșteri populari care au demonstrat master class-uri împletind, pe loc, pâine și colaci. S-a dat pâine în cuptor, iar festivalul a continuat cu cântec, dans și voie bună.

În cadrul decernării premiilor, vicepreședintele raionului Hâncești, Dumitru Cornei, a înmânat în mod simbolic un colac și un prosop tuturor conducătorilor ansamblurilor care au participat, iar cu ocazia Zilei Culturii care s-a marcat în aceeași zi, s-au înmânat diplome de merit unor lucrători din domeniul respectiv, inclusiv: Valeriu Vlas, directorul Casei de Cultură Hâncești, Ion Negru, conducător artistic al ansamblului de dansuri populare ,,Arcușul” din c. Sărata Galbenă, Mihai Sîrbu, conducător artistic al trupei de teatru ,,Gioceii” din c. Mingir și meșterului popular, Andrei Onuţă din s. Mirești.

Ion Tulbu, șeful Direcției Cultură și Turism din Hâncești a înmânat tuturor participanţilor diplome de merit însoțite de suvenire tradiționale. Din partea primăriei satului Bujor, fiecare ansamblu a primit diplome, premii bănești și medalii. Programul artistic a continuat cu hora satului unde au fost invitați artiști cunoscuți din muzica populară, care alături de săteni au sărbătorit până târziu.


Maria MUNTEANU, stagiară

36 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco