• Curierul de Hâncești

Festivalul "Rusaliile"-la Secăreni

Festivalul etno-folcloric „Rusaliile” – la a II-a ediţie în satul SecăreniDuminică, în s. Secăreni s-a desfăşurat cel mai aşteptat eveniment al sezonului estival – Festivalul „Rusaliile”, care a ajuns la ce-a de-a doua ediţie, fiind un festival în care îşi are loc inovaţia şi stilizarea tradiţiilor, care în acelaşi timp îşi păstrează vechimea prin cântece cunoscute, dansuri specifice ţinutului şi portului popular, care cu paşi mici dar siguri, redevine aspectul apreciat de generaţiile tinere.


Şi de această dată, ca şi în anul trecut când festivalul s-a desfăşurat la Paşcani, platoul scenic a fost invadat de numere artistice impresionante, care au atins fiecare coardă a sufletelor celor prezenţi.


Printre oaspeţii de seamă au fost Ion Mereuţă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Grigore Cobzac, deputat în parlament, Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti, Valentina Tonu, şeful Direcţiei Învăţământ Hânceşti, primarul c. Paşcani, Nicolae Andronic etc.


Totuşi, startul festivalului a fost unul excepţional, reprezentat printr-o paradă a căruţelor în care au urcat toţi artiştii, salutând astfel sătenii, descreţindu-le frunţile de griji şi provocându-i să zâmbească. Falnicii şi nobilii cai, care sunt şi ei un simbol al tradiţiilor moldoveneşti, împodobiţi cu flori şi panglici, au tras căruţele după ei prin toată comuna, tropotul acestora asociindu-se perfect cu cântecele de veselie interpretate de colectivele artistice din raion, chiar din mers.


Pe stadionul din Secăreni, unde erau amenajate nu doar scena, dar şi câteva căsuţe improvizate unde se preparau capodoperele culinăriei tradiţionale moldoveneşti, primarul comunei, Gheorghe Cojocaru a întâmpinat oastea cu un mesaj de salut.


„Este o tradiţie frumoasă implementată de Direcţia Cultură şi Turism, pentru care Ana Dumitraş, specialistul principal al direcţiei, a luptat să ajungă la inimile noastre şi îi sunt recunoscător atât eu, cât şi primarul din satul vecin, dl Andronic, unde a avut loc prima ediţie a festivalului. Tradiţiile noastre au început să dispară iar acest festival vine parcă să le reînvie. Sunt mândru că anume în Secăreni se desfăşoară acest eveniment de suflet, pentru că la noi tradiţiile încă sunt păstrate cu sfinţenie, dovada fiind mulţimea deasă care a venit să se bucure de eveniment”, a spus dl primar.


După amiaza zile de duminică a fost împânzită de sunete ale acordeonului, fluierului, ale cântecului popular, ale dansurilor moldoveneşti, nu în ultimul rând, şi de secvenţe de teatru, care i-au făcut pe oameni să pătrundă cu desăvârşire în esenţa festivalului.


Tot aici, spectatorii mai mici au avut posibilitatea să se distreze pe tobogane, cei mai măricei au făcut ture cu căruţele, iar amatorii de dans s-au învârtit în hore cât i-au ţinut picioarele. 


La final, cu diplome şi premii s-au ales toate colectivele care au evoluat: Ansamblul folcloric „Flori de dor” din Secăreni, „Izvoraş” din s. Pereni, „Vatra satului” din Paşcani, „Ritmuri vesele” din Sărata Galbenă, „Baştina” din Caracui, „Haiducii” din Bujor, „Pe-un picior de plai” din Paşcani, „Lăpuşniţa” din Lăpuşna, trupa de teatru „Ghioceii” din Mingir, „Flori de lămâiţă” din Hânceşti.


De asemenea, cu diplomă s-a ales şi Orchestra de fanfară din Hânceşti care a susţinut fonul melodic pe tot parcursul festivalului. Nu în ultimul rând au fost premiaţi şi organizatorii evenimentului, directorii caselor de cultură din comunitate: Inga Sîrbu şi Nadejda Coşleţ pentru contribuţia la valorificarea tradiţiilor milenare. Cu premii s-au ales şi participanţii concursului gastronomic, aceştia fiind reprezentanţi ai s. Secăreni, s. Corneşti, s. Secărenii Noi, s. Paşcani, s. Pereni.


Ulterior, dl Mereuţă, reprezentantul Guvernului a reiterat importanţa acestui festival care vine să promoveze cultura în toate localităţile raionului. În acelaşi context, dl Tulbu, şeful DCT Hânceşti a mulţumit Consiliului raional pentru susţinere.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco