• Curierul de Hâncești

„Flori de lămâiţă” şi „Lăpuşniţa” – la festivaluri ale tradiţiilor

Duminica trecută, în s. Nimoreni, r. Ialoveni, s-a desfăşurat prima ediţie a festivalului „Nunta din străbuni”, la care au participat mai multe colective folclorice din ţară, între care şi „Flori de lămâiţă” a Direcţiei Cultură şi Turism Hânceşti. Între timp, „Lăpuşniţa” a încins scena de la Vatra...


Organizatorii şi-au propus ca, în plin sezon de nunţi, să iniţieze un festival care să le amintească tinerilor de frumuseţea datinilor strămoşeşti. Festivalul, care a început cu o paradă a portului popular şi a inclus teatralizarea unei nunţi din străbuni, a reînviat tradiţiile şi obiceiurile specifice nunţii tradiţionale moldoveneşti de pe timpuri, cu scopul de a le promova şi a le încadra în nunţile moderne.

Cu buchete de dansuri populare s-au prezentat 12 colective din R. Moldova, România şi Ucraina, fiind amenajate standuri cu atributică de nuntă populară: zestrea miresei, straiele mirilor, covoare, prosoape, păretare etc. De la festival n-au lipsit şi meşterii populari, care şi-au expus lucrările realizate manual, spre încântarea vizitatorilor străini.

„Colectivul „Flori de lămâiţă” a participat la festival la invitaţia AO „Baştina” Nimoreni şi a deschis festivalul cu un program de tradiţii, cum ar fi obiceiul ghilitului prosoapelor pentru nuntă, un colaj de cântece folclorice, un dans cu chiuituri şi îndemnuri la horă, aşa cum se făcea la nunţile străbune” a menţionat pentru CURIER Ana Dumitraş, conducătorul colectivului „Flori de lămâiţă”.

Pentru prestaţia impecabilă, ansamblul din Hânceşti s-a ales cu Trofeul festivalului, diplomă şi premiu bănesc.

Cu o zi înainte, sâmbătă, 15 septembrie, ansamblul de dansuri populare „Lăpuşniţa” condus de Veronica Pîrău, a participat la festivalul „Centenar Fest” de la complexul cultural „Vatra”, festival dedicat tradiţiilor româneşti, unde au evoluat cu o suită de dansuri populare. De la acest festival, lăpuşnenii s-au întors nu doar cu emoţii frumoase, dar şi cu o diplomă de excelenţă şi medalii acordate pentru promovarea valorilor culturale tradiţionale.


Elena ZAIŢEV


29 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco