• Curierul de Hâncești

Francezii într-o nouă vizită de prietenie la Bobeica, cu care au o colaborare durabilă

Un grup de francezi din regiunea Parthenay a Franței a făcut o nouă vizită de prietenie în Moldova. Francezii sunt într-o relație de colaborare cu comuna Bobeica de mai bine de 20 de ani. Din 1996, aceștia au legat o frumoasă prietenie care durează până astăzi. Șase membri reprezentanți ai asociației „Sapeur-pompier” de Parthenay au revenit cu drag în Bobeica la începutul acestei săptămâni.

Colaborarea acestor două comunități a început mai exact în perioada anilor 1990-2000, pe vremea când regimurile țărilor noastre erau total diferite, curiozitatea fiind motivul primei lor vizite. Un alt motiv pentru care această asociație a vizitat pentru prima oară comuna Bobeica, este faptul că fostul liceu din Bobeica, studiază ca a doua limbă, franceza, lucru care i-a incitat pe vizitatorii noștri, dorind să afle care este motivul pentru care se studiază această limbă și în Moldova.


În Hâncești, aceștia au fost ghidați de Maria Joian, profesoară de limbă franceză, fost director al Liceului Teoretic Bobeica, astăzi gimnaziul Bobeica. Doamna Joian este cea care a inițiat legăturile cu această asociație, venind cu un aport enorm la formarea și menținerea acestei durabile colaborării. Maria Joian ne-a menţionat că de-a lungul anilor, colaborarea lor a prins contur, iar legăturile au început să se fortifice tot mai mult. „Această asociație a contribuit foarte mult în procesul de dezvoltare a comunei Bobeica. Numeroase proiecte au fost inițiate datorită ajutorului și finanțării acestora. În incinta liceului, aceștia au finanțat diverse proiecte de renovare și au făcut numeroase donații. La fel au ajutat spitalul din Bobeica să funcționeze în regim normal în acea perioadă, au contribuit la proiectul de asigurare cu apă a 33 de familii din Dahnovici. În cadrul proiectului „Tractorașul”, această asociație a cumpărat un tractor cu toate utilajele necesare în scopul amenajării şi salubrizării localităţii”- a specificat dna Joian.

Totodată dna Maria a reiterat contribuţia asociaţiei la renovarea și amenajarea taberei „Privighetoarea” din Bobeica, care a fost posibilă, la fel, datorită asociației din Franța. „Membrii lor au finanțat proiectul de renovare, mai mult de atât, au contribuit chiar cu brațe de muncă în procesul de reconstrucție a taberei de odihnă. Un lucru foarte important pentru baza de pompieri din Hâncești, este că aceștea beneficiază de donația unei autospeciale din Franța, care include tot echipajul necesar. Acest lucru a fost posibil, la fel, datorită asociației „Sapeur-pompier” de Parthenay. Acestea sunt doar câteva dintre realizările frumoase, multe alte ajutoare au primit și primesc sătenii comunei Bobeica, pentru care le sunt foarte recunoscători. În semn de recunoștință aceștia fac schimb de experiență anual, primindu-i la noi în țară, dar făcându-le și ei vizite în Franța. Banii pentru finanțarea acestor nenumărate proiecte și donații sunt din surse proprii. Legea le permite să organizeze tot felul de activități în scop caritabil cum ar fi: colectarea fierului vechi, a obiectelor vechi, organizarea diverselor licitații, etc., iar banii colectați sunt pentru realizarea noilor proiecte” – a declarat pentru CURIER dna Joian.


De această dată, asociația va fi pe teritoriul Republicii Moldova pentru o săptămână, timp în care vor avea un program bine determinat. În fiecare zi, aceștia vor fi găzduiți de câte o familie din comuna Bobeica care îi primesc, ca de fiecare dată, cu brațele deschise, cu bucate tradiționale și chiar organizându-le vizite în diverse zone turistice din Moldova.


În Hânceşti, ei au vizitat Colegiul de Construcții Hâncești, Palatul Manuc Bey reîntâlnindu-se, totodată, cu colaboratorii Stației de pompieri. Aceștia mărturisesc, că nu au mai ajutat alte comunităţi din republică, fiind fascinați de felul de a fi, de modul de viață și de toate aspectele rurale pe care le-au descoperit în comuna Bobeica.

Maria MUNTEANU

79 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco