• Curierul de Hâncești

Ghenadie Buza, fostul şef al Secţiei Consultative – noul preşedinte al rn. Hânceşti!


Candidatul Alianţei PDM-PL-BE PPE, (constituită în cadrul Consiliului raional la şedinţa trecută) la funcţia de preşedinte al raionului Ghenadie Buza, consilier din partea Partidului Democrat, a fost susţinut de către fracţiunea PSRM şi PCRM, fiind ales cu totalul de 21 de voturi ale consilierilor raionali prezenţi. Candidatul fracţiunii PLDM, (care au votat împotrivă) a fost Grigore Cobzac, actualul deputat în Parlament. Consilierul raional din partea „Partidului Nostru” Ruslan Oleinic s-a abţinut de la votarea preşedintelui raionului şi vicepreşedinţilor. 


În aceiaşi componenţă, (Alianţa PDM-PL-BE PPE, susţinută de fracţiunile PSDM şi PCRM), s-au votat cei doi vicepreşedinţi, înaintaţi de noul preşedinte, Ghenadie Buza, medic chirurg, fost şef al Secţiei Consultative din cadrul Spitalului raional Hânceşti. Astfel, vicepreşedinte pe problemele sociale, învăţământ, sănătate şi cultură fiind aleasă dna Vera Tănase-Patraşcu, fost şef-adjunct al Direcţiei de Învăţământ pe parcursul mai multor ani, candidat BE PPE – Iurie Leancă şi pe domeniul economie - Constantin Vlas, un tânăr de 25 de ani, ce-şi face la moment studiile de master la Centrul de Studii Europene, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași (România), specialităţile: Dezvoltare Regională şi managementul Riscului în Afaceri Internaționale, având teza de licenţă în Economie și Afaceri Internaționale susţinută la aceiaşi instituţie. Printre altele, Constantin Vlas este feciorul cel mai mare a lui Ştefan Vlas, primarul comunei Sărata Galbenă, preşedinte PL, filiala Hânceşti. 


  „Cel de al treilea vicepreşedinte pe problemele din agricultură va fi desemnat la următoarea şedinţă a Consiliului raional, deoarece deocamdată nu a fost identificată persoana”- a specificat Ghenadie Buza.  Noul preşedinte al raionului Ghenadie Buza a mulţumit consilierilor pentru încrederea acordată, asigurându-i că va depune toate eforturile pentru realizarea obiectivelor strategice întru prosperarea raionului. „Vin cu totul din alt domeniu, cu toate acestea, voi depune tot efortul pentru ca raionul nostru să prospere, şi nicidecum să stagneze. Voi asigura continuitatea tuturor proiectelor începute, precum şi implementarea altor noi, a unei bune conlucrări cu toate primăriile, indiferent de culoarea politică, deoarece intenţionez să fiu un preşedinte pentru toţi cetăţenii raionului şi nu a unui anumit partid.” 


Grigore Cobzac, preşedintele PLDM, filiala Hânceşti, a venit cu o replică vizavi de alegerea preşedintelui raionului, învinuind alianţa formată că fracţiunea sa nu a fost consultată în această privinţă. „După procesul de votare de astăzi, fracţiunea noastră constată că am fost aruncaţi în opoziţie. Noi acceptăm acest statut, deşi sesizăm că toate consultările vizavi de alegerea preşedintelui raionului au fost fără noi, mai bine zis, acestea nu au avut loc, fiind înlocuite cu metode de şantaj, cumpărare, etc. Cu toate acestea, vă declar că noi vom fi o opoziţie civilizată şi vom susţine doar acele proiecte de decizii ce vin în interesul cetăţenilor acestui raion.”

Primarul oraşului Hânceşti, consilier PDM, Alexandru Botnari a felicitat noua conducere a raionului, dorindu-le mult succes şi prosperare, subliniind că îşi doreşte ca administraţia publică de nivelul II să aibă o colaborare eficientă cu toate primăriile din raion, indiferent de culoarea politică, pentru ca toţi împreună să contribuie la prosperarea şi dezvoltarea raionului. 

Preşedintele fracţiunii PSRM Lidia Lupu, actual deputat în Parlament, a declarat din start că fracţiunea sa susţine candidatura alianţei, venind şi cu unele detalii de după culise, ulterior.


„Eu am făcut o greşeală mare astăzi aici, votând candidatura alianţei pentru funcţia de preşedinte al raionului, pentru care voi fi la sigur pedepsită de către conducerea partidului din care fac parte. Indicaţia partidului a fost de a nu vota  nici o candidatură propusă astăzi, deşi noi am susţinut candidatura PDM, pentru a pune punct tuturor neregulilor şi încălcărilor de până acum.”


La finele şedinţei, Ghenadie Buza a înmânat câte un buchet de flori foştilor preşedinţi a raionului Anatolie Loghin, Grigore Cobzac, precum şi vicepreşedinţilor Anatolie Chetraru, şi Valeriu Condratiuc mulţumindu-le pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu întru dezvoltarea raionului.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii au votat listele nominale ale membrilor celor patru comisii consultative de specialitate din cadrul Consiliului raional.Tatiana Todoseiciuc

13 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco