• Curierul de Hâncești

"Ghioceii" din nou au obţinut Trofeul de la Fălticeni

Trupa de teatru “Ghioceii” din Mingir  a câștigat trofeul Festivalului Internațional de Teatru pentru tineret Gr.V.BirlicNu este o noutate faptul că deja cunoscuta trupă de teatru “Ghioceii” din Mingir se întorc cu locurile de frunte de la mai toate concursurile la care sunt invitați să participle. Și de data aceasta, tinerii, alături de conducătorul trupei Mihai Sîrbu s-au întors din Fălticeni cu premiul mare, câştigat al treilea an consecutiv.


În perioada 21 – 27 august, trupa de teatru “Ghioceii” din Mingir a participat la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”, desfăşurat la Fălticeni, de unde s-a întors cu marele premiu. Cu mai multe detalii despre participare vine conducătorul trupei, Mihai Sîrbu.


“Timp de şapte zile, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, teatre cunoscute din România şi nouă trupe participante în concurs au jucat 19 piese de teatru, au fost prezentate de regizori sau actori din rolurile principale patru filme româneşti în cadrul Cinematecii de noapte şi au fost lansate patru cărţi. În fiecare zi au avut loc întâlniri de suflet cu nume mari ale scenei româneşti. Timp de şapte zile, membrii trupelor de teatru participante în concurs au avut ocazia să se perfecţioneze în meseria de actor în cadrul workshopurilor organizate de studenţii şi absolvenţii UNATC Vlad Basarabescu, Victor Ţăpeanu, Maria Fluieraşu, Serin Jema, Frederic Negrescu, Cristi Constantinescu, Teodor Ivan, Ana Maria Fasolă şi Roxana Neagu.


Noi am mers la Festival cu ambele trupe, adică cu grupa medie şi grupa mare pe care le-am unit, având nevoie de mai mulţi actori pentru spectacolul “Dănilă Prepeleac” pe care l-am prezentat pe scena din Fălticeni. Discipolii mei au fost, ca de obicei, la înălţime şi în acelaşi timp au acumulat noi experienţe. După câteva zile pline de evenimente culturale, în cadrul unui fascinant spectacol de gală au fost desemnaţi câştigătorii ediţiei de anul acesta. Trupa de teatru “Ghioceii” s-a ales cu premiul mare. Cu premiul mare s-a ales şi Marin Lupanciuc la secţiunea monolog, iar la secţiunea poezie, Vicor Cotovanu a luat premiul I, iar Vlad Ropot – premiul III”, a spus dl Sîrbu.


Regizorul Vlad Rădescu, preşedintele juriului, a spus la finalul evenimentului: “Festivalul a căpătat concreteţe, a căpătat strălucire, reprezintă un eveniment important în calendarul anual al Fălticenilor. L-aş vedea dezvoltat, l-aş vedea mai amplu, cu sprijinul autorităţilor locale în primul rând. În ceea ce priveşte numărul de trupe, m-aş bucura să văd şi mai multe trupe, nu numai din România şi Moldova.


Îi felicit pe coordonatori, profesori, psihologi pentru abordările repertoriale îndrăzneţe, pentru efortul pe care l-au depus pentru a vă învăţa, pentru a vă apropia pe voi de arta teatrului, de arta spectacolului şi poate unii dintre voi veţi face această meserie în final, ceea ce m-ar bucura foarte mult şi mi-ar plăcea ca peste câţiva ani să vă spun colega”.


De menţionat faptul că după ce trupa de teatru “Ghioceii” a luat premiul mare la festivalul respectiv trei ani consecutiv, la ediţia următoare vor fi prezentaţi drept invitaţi de onoare şi vor evolua pentru publicul larg pe scenele din România.Elena Golubnic

6 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco