• Curierul de Hâncești

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu economii pe seama copiilor?!


Mai bine de 10 ani, în țară se desfășoară reforma de optimizare și eficientizare a cheltuielilor în educație, care din start presupunea închiderea școlilor mici din localitățile rurale, comasarea acestora sau arondarea unor clase cu clasele din instituțiile educaționale cu o capacitate mai mare, cu o bază tehnică mai dotată, precum și asigurată cu cadre didactice suficiente. Se miza respectiv pe unele economii, urmate din utilizarea rezonabilă a spațiului școlii, a cheltuielilor pentru utilități, dar și pe o calitate a studiilor, Ministerul Educației de pe atunci lansând ferm îndemnul: „Hai cu noi la o școală mai bună!” 


De fapt, cei de la guvernare întotdeauna au încercat să ne convingă că mai mult ca oricând problemele educaţiei se află în centrul atenţiei, acestea constituind o preocupare de interes naţional. Nu știu pe cât de prioritare au fost și sunt problemele educației pentru actuala guvernare, dar una este cert, în cazul în care n-ar contribui financiar părinții la susținerea învățământului, școala noastră s-ar duce de râpă...    


Noua modalitate de finanțare per/elev pe care o aplică fiecare instituție de învățământ aflată la autogestiune, conform noului Cod al Educației, îi face pe managerii școlari nu doar să optimizeze cheltuielile, ci mai degrabă să strângă cureaua, la ultima gaură... De fapt, optimizări sau, mai bine zis, economii se fac și la capitolul alimentarea copiilor. Chiar dacă norma fiziologică de alimentare pentru un elev/zi costă 15 lei, în realitate, în multe instituții de învățământ din raion (reieșind din posibilitățile financiare ale acestora) un așa-zis „prânz” ajunge la doar 7,5 lei.


Centrul de Sănătate Publică Hâncești a depistat nu o dată că în multe școli nu se respectă cantitatea necesară pentru un elev conform meniurilor de repartiție la pâinea de secară, fructe uscate, unt, ouă, carne, lapte, smântână, etc. „Economii” se fac și la salarizarea cadrelor medicale și bucătarilor din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, din cauza că aceștia sunt salarizați cu 500-1200 lei, la moment în 23 de școli din raion lipsește lucrătorul medical, iar în 31 de școli nu sunt bucătari. Oare astea sunt avantajele reformei în educație?


Actualmente, în mai multe instituții educaționale din raion se repară capital cantinele, inclusiv LT „M. Sadoveanu” Hâncești, LT „Universum” Sărata Galbenă, precum și gimnaziile: Nemţeni, Mingir, Mereşeni şi Caracui (care săptămâna aceasta le-a finalizat). În atare situație, în lipsa cantinei, bunăoară, copiii de la LT „M. Sadoveanu” sunt alimentați, practic, în fiecare zi cu chifle și iaurt... Un meniu foarte consistent și variat, nu vi se pare?! Iarăşi economii?! 


Deși toți învinuiesc managerii școlari, că ar fi vina acestora că lucrările de reparație se efectuează în plin proces de studiu, și nu în lunile de vacanță, când copiii erau lipsă, dar și timpul era mai favorabil, aceștia din urmă dau vina pe procedurile de achiziții publice, care deși sunt mai mult o muncă rutinieră și formală, le creează mari bătăi de cap. 


Un alt motiv invocat de managerii școlari a fost, spun ei, lipsa de finanțare pentru începerea lucrărilor de reparație a cantinelor. Pentru exemplu: în LT „M. Sadoveanu”, lucrările de reparație a cantinei erau preconizate pentru luna iunie, atunci urmând să fie făcut și transferul de bani pentru începerea lucrărilor, acesta însă a fost făcut la sfârșit de august, fapt care a și determinat tergiversarea până la moment a reparației cantinei.     


Evident, că toate aceste optimizări și economii, dar și neglijări din partea statului și autorităților publice locale, gestionari de finanţe, influențează calitatea actului educativ și nu aduc nicidecum un plus valoare în educaţie, ci mai degrabă un declin și o degradare a templelor noastre educaționale.  Tatiana Todoseiciuc

2 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco