• Curierul de Hâncești

Haine de brand – uri .... la preţuri mici

Cât costă îmbrăcămintea la buticurile de second hand din Hânceşti?În fiecare număr de vineri venim cu cele mai proaspete preţuri la tot felul de produse: de la alimentaţie, până la cele de uz casnic.


Ceea ce ne face să nu rămânem indiferenţi este faptul că în opt luni de când există rubrica „la shopping...”, cel mai des am întâlnit oameni nemulţumiţi de preţuri, ca să nu spunem că nemulţumiţi au fost practic toţi.


Pornind de la această idee, am încercat să găsim  o alternativă a preţurilor exagerate şi am ajuns... tocmai la buticurile de second hand.


Deşi nu sunt prea multe  buticuri de acest fel, marfa este foarte variată. De la câteva buticuri te poţi îmbrăca din cap până-n picioare şi vei achita.... doar câteva sute de lei. Hânceştenii aleg din ce în ce mai des să achiziționeze haine second hand în detrimentul celor noi. În ultimii ani industria hainelor la mâna a doua s-a dezvoltat considerabil. Acest fenomen se poate observa și în Sărata Galbenă, unde magazinul de haine second hand a ajuns să fie vizitat de cumpărători din întregul raion. Şi nu numai.


„Principalul avatanj al hainelor deja folosite este prețul foarte mic cu care se vând. Produse de la brad-uri celebre precum Zara, Bershka, H&M, Pull&Bear, și multe altele, care achiziționate din magazine specializate cu câteva mii de lei, se pot găsi cu 50 - 100 lei la buticurile second-hand, noi, sau cu ușoare urme de uzură. Hainele ce sunt aduse spre comercializare la buticul nostru sunt verificate înainte, pentru a nu prezenta defecte majore.


Astfel, pentru un tricou ce a fost purtat de câteva ori puteţi plăti 30 – 50 de lei. Pentru un pulover de toamnă – de la 60 de lei, pentru o pereche de blugi – de la 80 de lei, iar pentru o geacă – aproximativ 70 de lei”, ne-a declarat Valentina, o vânzătoare de marfă second hand din Hânceşti.


Un alt avantaj al acestor haine, în special pentru tineret, este unicitatea. Este puțin probabil să întâlniţi pe cineva cu același articol vestimentar ca și dvs., dacă hainele au fost aduse din străinătate iar în magazinele de firmă din capitală sunt alte modele.


 „Eu prefer hainele de mâna a doua pentru că mă simt bine ştiind că un lucru în perfectă stare nu este aruncat, ci refolosit, fiind chiar o metodă de reciclare, într-un fel. De fiecare dată când îmi cumpăr haine la mâna a doua încerc să îmi imaginez cui au aparținut. Am impresia că au și o valoare spirituală și că energiile fostului proprietar au rămas încă acolo. În plus, pot să-mi aleg blugi mai ieftini – la doar 80 de lei, când în piaţă sau la magazine sunt peste 500 de lei. Chiar şi scurtă din piele am găsit, foarte bună, la doar 250 de lei” , susține Nina, venită la cumpărături dintr-un sat din raionul Hânceşti.


Nu doar persoanele cu venituri mici aleg să facă cumpărături la second hand, ci și cei cu salarii mai mari. Motivele sunt aceleași. Bani mai puțini pentru aceeași calitate. O noutate bună este şi faptul că în buticurile de acest fel găsiţi îmbrăcăminte care pe piaţa locală nu se găseşte.

„În curând se lasă frigurile şi vom aduce scurte de toamnă, paltoane şi cardiganuri. Preţurile vor varia între 150 – 300 de lei. Preţuri accesibile, zic eu, ne-a spus dna Tatiana, comerciant de îmbrăcăminte la mâna a doua din Hânceşti.


S-a întâmplat anul trecut să avem o scurtă pentru femei, combinată din piele şi blană, absolut nouă, chiar şi etichetă avea. Am vândut-o la 1500 de lei. Veţi spune că a costat cât o scurtă nouă de pe piaţă, dar argumentul meu e acela că scurta era de brand renumit, care la noi în ţară nici nu există.


Femeile care cunosc acest aspect, au apreciat preţul şi am vândut-o foarte repede.”

Pe lângă toate cele enumerate, la secon hand găsiţi ciorapi de la un leu până la 10 lei, lenjerie de la 15 lei – la 80 de lei, chipiuri – 20 de lei, căciuli – 30 de lei, mănuşi – de la 20 de lei şi chiar hăinuţe pentru copii la preţuri ce nu depăşesc o sută de lei, multe din ele fiind, de asemenea, de firmă.


Deși unii au impresia că a te îmbrăca la second hand este dezgustător, este bine de știut că buticurile şi magazinele second-hand au mare căutare și în străinătate. Străinii au înțeles avantajele pe care le au astfel de magazine și consideră că nu este nimic rușinos în a purta haine la mâna a doua, din contra, sunt de părere că este o afacere profitabilă. Ceea ce ne-a confirmat şi o comerciantă de marfă second hand, specificând că în timp ce o vânzătoare de haine noi vinde un pulover pe zi, la second hand se vând zeci de pulovere, uneori făcându-se adevărate cozi de oameni la buticurile rspective.


În afară de buticuri second hand în piaţă, sunt şi câteva magazine de acest fel, în mai multe zone din localitate, vânzătorii fiind dispuşi chiar să mai cedeze la preţurile, şi aşa, simbolice.  Mai mult, inventivitatea hânceştenilor a determinat chiar și apariția unor buticuri second-hand ce nu comercializează doar haine, ci și jucării de înaltă calitate, draperii, covoare, veselă şi chiar suvenire de tot felul. Despre acestea vom vorbi în altă ediţie, întrucât o altă componentă foarte solicitată care vine să completeze un look este încălţămintea.


La noi există câteva buticuri second hand şi cu încălţăminte care, apropo, în mare parte la fel poartă brand-uri renumite.


„De când am descoperit unicitatea şi brandurile renumite la buticurile de second hand, nu-mi mai procur încălţăminte din altă parte. În timp ce din piaţă, de 600 de lei îmi cumpăr doar o pereche de pantofi, de la second hand, din aceeaşi sumă, îmi procur trei perechi. Este tot de ce are nevoie o femei”, a spus Olesea, o tânără din Hânceşti.


Cu toate acestea, nu putem să nu menţionăm că un dezavantaj al lucrurilor de la second hand îl constituie bacteriile pe care este posibil să le poarte. Nu ezitaţi să întrebaţi vânzătorul dacă acestea au fost dezinfectate înainte de comercializare.  De regulă, înainte de a fi scose la vânzare, hainele sunt dezinfectate și spălate, dar având în vedere cantitatea uriașă de haine ce se curăță în același timp, este puțin probabil ca iginienizarea să se facă după cum se spune. Așa că, înainte de a purta orice lucru cumpărat de la second hand, aveţi grijă să-l spălaţi foarte bine, astfel încât să nu aveţi vreo surpriză neplăcută. De asemenea, aveţi mare grijă la defectele ascunse. Este posibil ca pe alocuri să fie câte o mică ruptură, sau vreun nasture lipsă.Elena Golubnic

36 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco