• Curierul de Hâncești

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare”


Hepatita virală A, în popor, este cunoscută și sub numele de „gălbinări” sau boala „mâinilor murdare”. Numele sub care aceasta este cunoscută servește drept indiciu asupra simptomelor și căilor de transmitere a Hepatitei A.


Am ales, alături de doamna Svetlana Bicec, medic de familie în cadrul Centrului de Sănătate Hâncești, să abordăm tematica Hepatitei A.

Acest lucru, însă, nu este întâmplător! Momentan, în raionul Hâncești s-au înregistrat un număr de 45 de cazuri*, copiii fiind afectați cel mai frecvent.


Prin urmare, este foarte important să fim bine informați cu referire la ceea ce reprezintă Hepatita virală A, metodele de transmitere, metodele de protecție, simptomele și tratamentul acesteia.


În acest sens, doamna Svetlana Bicec este sursa noastră de informații de încredere care ne va oferi răspunsuri la întrebările cititorilor noștri!

Întrebări și Răspunsuri:

 • Ce este Hepatita virală A?

Hepatita virală A este o boală contagioasă provocată de virusul hepatic A, spre deosebire de celelalte tipuri de hepatite virale, nu determină hepatita cronică. Acest fapt presupune că Hepatita A se tratează și nu lasă „sechele” în urma sa.

 • Care sunt etapele bolii?

I. Prima etapă – pre-icterică, numită și perioadă de incubație, durează, în medie, între 15-30 zile. În această perioadă, simptomele încă nu sunt vizibile.


II. Cea de a II-a etapă – icterică, este perioada în care simptomele Hepatitei A sunt mai mult sau mai puțin vizibile, în dependență de caz, persoană. Această perioadă, de obicei, durează de la 2-3 zile până la o săptămână.


III. Cea de a III-a etapă - convalescența, este perioada în care virusul nu mai este activ și are durata de 1-6 luni. Prin urmare, persoanele care au fost bolnave, nu mai pot infecta și alte persoane. În această perioadă, totuși, simptomele Hepatitei virale A pot fi încă vizibile (lipsa poftei de mâncare, slăbiciune generală, etc.).

 • Care sunt metodele de transmitere ale Hepatitei virale A?

Virusul hepatic A se transmite pe cale fecal-orală. Virusul poate fi transmis prin:


1. Contact direct cu o persoană infectată (de exemplu: datul mâinii);

2. Contact indirect: cu obiecte contaminate (acestea pot fi: obiectele personale ale bolnavului, obiectele atinse de persoana bolnavă, veselă, lenjeria de pat, obiecte de îmbrăcăminte, jucării);

3. Alimente și apă contaminată cu materii fecale ce conțin virusul hepatic A.

 • Cum ne putem infecta cu Hepatita A prin intermediul apei?

Cel mai des, acest lucru se întâmplă din cauza toaletelor și fântânilor neamenajate. De exemplu, atunci când plouă, apa subterană intră în contact cu excrementele umane infectate și se contaminează. Apa contaminată, ulterior, poate ajunge în fântânile neamenajate și în izvoare, care mai apoi este consumată de populația din zonă. În cazul contaminării apei, numărul de cazuri de îmbolnăvire cu virusul hepatic A este unul extrem de mare.

 • Cum se pot contamina fructele și legumele?

Fructele și legumele pot fi contaminate:


1. În timpul creșterii atunci când pământul este îngrășat cu bălegar ce conține fecale umane infectate;

2. În timpul irigării, stropirii cu apă contaminată;

3. În timpul spălării fructelor și legumelor cu apă contaminată;

4. Atunci când o persoană bolnavă le atinge.


 • Care sunt simptomele Hepatitei virale A?

Persoanele infectate, de obicei, prezintă următoarele simptome:


1. Sindromul gripal - febră, astenie (slăbiciune generală a organismului), lipsa poftei de mâncare, simptome catarale;

2. Sindrom dispeptic - disconfort digestiv, greață și vărsături , dureri abdominale;

3. Mixte – combină simptomele sindromului gripal, cât și a celui dispepti.

Ulterior, are loc îngălbenirea pielii și a albului ochiului bolnavului. Urina capătă o culoare închisă (culoarea „berii”), iar scaunul devine de culoare deschisă (culoarea „lutului”).

 • Cine sunt cei mai sensibili față de virusul Hepatitei A?

Copiii sunt cei care sunt cel mai frecvent afectați! Copiii se pot îmbolnăvi atât la grădiniță, cât și la școală sau în alte locuri unde copilașii interacționează îndeaproape între ei, cât și cu adulții. Șanse mari de îmbolnăvire sunt și în acele locuri unde copilașii, fiind nesupravegheați corespunzător, se folosesc de același prosop, furculițe, lingurițe, jucării, etc.

 • Ce trebuie să facă o persoană care are suspiciunea că ar fi bolnavă?

Atât adulții, cât și tinerii, copiii, trebuie, de urgență, să se prezinte la medicul de familie. Acest lucru este extrem de important pentru că odată ce medicul determină faptul că o persoană este infectată cu virusul hepatic A, aceasta trebuie izolată pentru a nu infecta și alte persoane (de obicei, pacienții sunt internați în Secția de Boli Infecțioase).

 • Ce analize, teste sunt cerute de a fi făcute?

În principiu, medicii de familie cer ca bolnavilor să li se facă analiza biochimică a sângelui. În baza rezultatelor, medicul de familie își poate da seama dacă persoana este bolnavă și cât de grav persoana respectivă este afectată de virus.

 • Hepatita virală A e tratabilă? Virusul hepatic A este fatal? Acesta afectează ficatul bolnavului?

Hepatita virală A este tratabilă! Și nu, nu are urmări fatale, însă este extrem de contagioasă! Prin urmare, persoanele care înconjoară bolnavul se pot infecta destul de ușor. Important de specificat este și faptul că Hepatita A afectează ficatul, însă aceasta nu duce la ciroză sau alte afecțiuni mai grave ale ficatului.

 • Cum se poate preveni infectarea cu Hepatita A?

1. Hepatita A se poate preveni prin vaccinare, cât și prin intermediul unei igiene personale corespunzătoare;

2. Drept metodă de precauție este și spălarea mâinilor cu săpun înainte de mâncare, după frecventarea toaletelor, și nu numai!

3. De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea din cauza apei contaminate, se recomandă fierberea apei în decursul a minim 5 minute;

4. Pentru evitarea îmbolnăvirii din cauza fructelor, legumelor contaminate, se recomandă insistent spălarea cu mare atenție (se poate folosi chiar și apă clocotită) și tratarea termică a fructelor și legumelor (după posibilitate, prin fierbere, coacere, etc.);

5. Folosirea șervețelelor și prosoapelor de unică folosință în locuri publice ( de ex: toalete), școli, grădinițe, etc., reduce riscul de infectare cu virusul hepatic A.

 • Este posibil ca unele persoane să fi fost infectate cu virusul hepatic A fără ca aceștia să știe?

Da, este posibil. Din păcate, persoanele infectate nu manifestă simptome de fiecare dată. Acest lucru se întâmplă în cazul formelor atipice, anti-icterice, subclinice atunci când semnele bolii sunt slab pronunțate sau lipsesc. Prin urmare, există riscul ca bolnavii să nu fie depistați și izolați în timp util.


Sunt cazuri, când, noi, medicii, determinăm că o anumită persoană a fost infectată doar după ce pacienților le este făcută analiza biochimică a sângelui. De fapt, datorită imunității organismului, boala a regresat.


Totuși, acest fapt NU înseamnă că bolnavii de Hepatita virală A trebuie să aștepe ca organismul lor să lupte singur, fără a apela la medicul de familie pentru recomandări și tratament, pentru că acest lucru ar putea însemna să îmbolnăvească un număr foarte mare de copii, tineri și adulți cu care aceștia interacționează!


*Date furnizate de Secția Epidemia Maladiilor Transmisibile a Centrului de Sănătate Publică HânceștiSvetlana Bicec

Medic de familie

Centrul de Sănătate Hâncești


Editor: Alina Cravcenco


#hepatitaA #HAV #boalamâinilormurdare #sănătate #medicină #curieruldehâncești #hâncești


Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco