• Curierul de Hâncești

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cumetriei în Hânceşti?Moldova este o ţară bogată în tradiţii şi obiceiuri. Unii habar nu au de ele, alţii - le respectă cu sfinţenie. Totuşi, sunt momente în viaţă când cu sau fără voie, trebuie să ne supunem legilor nescrise ale acestui meleag şi să-i urmăm tradiţiile.


Una dintre cele mai frumoase obiceiuri este botezul copilului.


Botezul este atât un important eveniment de familie, cât şi unul bogat în obiceiuri - lucruri mărunte, poate lipsite de însemnătate pentru unii oameni, dar semnificative pentru creştini.Părinții micuțului aleg nașii de botez, nașii de cununie fiind, de cele mai multe ori, și nașii cei mari de botez. Pentru slujba de botez, părinții trebuie să aducă la biserică vin (de la 30 de lei sticla), untdelemn pentru ungere și dulciuri pentru a serba evenimentul – încă aproximativ 100 de lei.


Tot ei sunt răspunzători de hăinuța copilului de botez. Se spune că e bine dacă hăinuța de botez este una de familie, adică mama, bunica, străbunica a fost îmbrăcată în aceiași rochiță. Atât fetițele, cât și băiețeii trebuie să poarte un fel de rochiță albă, lungă. Aceasta simbolizează inocența, curățirea. Însă acest obicei şi-a pierdut demult din actualitate de aceea, părinţii aleg costume special pentru botez, tot de culoare albă, dar adesea cu elemende de broderie sau dantelă. Mama și tata trebuie să mai aibă la ei o cutie unde vor păstra busuiocul și firele de păr tăiate ale bebelușului.


Cutia poate fi una simplă, sau una specială pentru aceste elemente. Astfel de cutii puteţi găsi în magazinele din Hânceşti care comercializează suvenire, preţul estimativ fiind de 50 de lei.Naşii sunt cei mai importanţi eroi ai evenimentului.


Nașa cea mare trebuie să plătească slujba de botez care variază între 400 de lei, plus la asta, fiecare cumătru în parte achită taxa simbolică de aproximativ 30 de lei. Tot pentru botez, naşii cei mari cumpără finului botezat un trusou complet de hăinuțe - de la scutece până la scurtă și căciuliță de iarnă. Toate acestea ajung la preţul de peste 2000 de lei. Tot nașii aduc la biserică o iconiță (30 – 500 de lei) pe care i-o dau preotului să o sfinţească, după care o iau acasă. Și, cel mai important — nașii cumpără o cruciuliță petru copil. În unele regiuni ale țării, pentru fetiță se cumpără cercei, iar pentru băiețel — un lănțișor. Cei care îşi pot permite, cumpără cruciuliţă din aur (1000 lei) sau argint (200 - 500 lei), alţii însă cumpără aceste elemente din altfel de metale, mai ieftine (25 - 100 lei).


Ce ţine de restul cumetrilor, pentru slujba de botez aceştia au nevoie de crijmă. În această bucată de pânză se pune busuioc, flori și se înfășoară lumânarea fiecăruia. Crijma trebuie legată cu pânză roz sau albatră. Per general, o crâjmă vă poate costa între 100 şi 500 de lei, dacă alegeţi în loc de prosop, o plapumă mai mare.În timp ce unii dau tot ce au pentru a fi cei mai apreciaţi naşi şi cumetrii, alţii aleg să facă botezul copilului într-un cerc foarte restrâs.


“Eu am o rudă care este preot şi mi-a zis că toată fala asta cu crijmele şi lanţurile de aur este o invenţie omenească şi că biblia nu cere asta. Tocmai de aceea, când am botezat al doilea copil nu am invitat nici un cumetru la botez, doar noi cu naşii. Preotul a botezat copilul şi am mers acasă liniştiţi.


Ulterior, la cumetrie fiecare cumătru dacă a avut plăcerea să vină cu cadouri, le-a oferit la început. Noi am exclus obiceiul ăsta de a despacheta toate cadourile şi de a-l pune pe copil peste mormanele de haine pe care, cel mai probabil, nici nu le va purta. Părinţii ştiu mai bine ce îi trebuie copilului, iar cumetrii numai se cheltuie în zadar”, ne-a spus Cristina, o tânără mămică din Hânceşti.


Cu toate acestea, după botez, de regulă misiunea nașelor continuă... Acasă, femeile intră în casă, fiecare dau mamei crijma, mama săruta mâna fiecăreia. Tot nașa stinge lumânarea de botez de tocul ușii, nu înainte de a face semnul crucii cu focul acesteia. În unele regiuni, această lumânare se păstrează în casă, în altele - se duce la biserică ca preotul să o aprindă la slujba de Paști. Numai după ce nașa a făcut semnul crucii la ușă, bărbații au voie să intre în casă.


“Propria-mi opinie - din câte îmi amintesc de la botezul surorii mele, aceste obiceiuri, dar şi scăldătoarea de a doua zi, până la care nu ai voie să săruţi copilul şi alte tâmpenii de genul, se asociază foarte mult cu obiceiurile păgâne descrise în cărțile de ocultism care nu au nimic a face cu credinţa, a mai adăugat Cristina.


Mulţi dintre preoţi recunosc de fapt că majoritatea obiceiurilor sunt inventate de oameni şi că nu este necesar să le respectăm pe toate. Tot preoţii mai spun că botezul se poate organiza în orice zi a anului, fie că e Post sau nu, pentru că bebelușul nu alege când să se nască.Ce ţine de cumetria propriu zisă, când se adună cumetri şi neamuri, aici e cam aceaşi istorie ca şi cu nunţile din ziua de azi, despre care am scris în numărul trecut al ziarului.


În dependenţă de numărul de invitaţi, veţi achita de la 500 de lei pentru fiecare loc. Evident veţi dori să fie fotografiat şi filmat evenimentul, pentru serviciile respective achitând în jur de 10 mii lei, iar pentru muzicanţi încât cel puţin tot atât. Iată ce ne povesteşte Inga, o mămică din Hânceşti: “La noi s-a primit că botezul l-am făcut când băieţelul nostru avea o lună dar cumetria abia acum o facem în octombrie, la un  an şi jumătate, din cauză că naşii noştri locuiesc în Italia şi nu au putut să vină până acum. Aşa că noi avem cheltuieli duble, ei dar nu asta contează,  principalul să fie copilul sănătos. Am calculate cam toate cheltuielile şi sper s-o scoatem în capăt cu 2000 de euro.


”Ca şi la nuntă, la noi există obiceiul ca părinţii să dea naşilor cadouri pe colaci, adică pâinea copilului. Numai că pe lângă naşii mari, aici mai sunt alţi câţiva nani care au botezat copilul. De obicei, se iau de la 3 la 15 cumetri, iar pentru fiecare pereche se dau câte doi colaci care nu costă mai ieftin de 200 de lei. Pe colaci în acelaşi timp se pun cadouri, preţul cărora poate varia între 300 – 1500 de lei, în dependenţă de posibilităţi.  Dacă cumetria se face în local, atunci veţi mai achiat peste o mie de lei pentru masa de fourchett, 1000 de lei pentru decor cu baloane, 500 de lei pentru cutioarele cu bomboane şi multe alte detalii mici care în total adunate se vor estima la cifra de aproximativ 30 000 de lei. Mulţi dintre hânceşteni renunţă de a mai face cumetrii la restaurant şi le fac în corturi sau chiar în curtea casei. Alexandru este tatăl unei fetiţe de un anişor care a făcut cumetria micuţei în curtea părinţilor săi.“


Pentru că am cheltuit o mulţime de bani la nuntă şi nu am câştigat nimic, ne-am gândit împreună cu soţia că nu ar fi cazul să mai dăm o groază de bani şi pe cumetrie, acum când chiar avem multe cheltuieli pe scutece, hăinuţe şi medicamente. De aceea, ajutaţi de părinţi, am făcut o masă în curtea lor, am decorat-o simbolic cu baloane, surorile mamei ne-au ajutat cu gătitul etc. Avem 5 perechi de cumetri şi toţi zic că nu s-au mai distrat atât de bine de mulţi ani. A fost simplu dar foarte vesel, şi încă şi bani am câştigat”, a încheiat sursa citată.


În concluzie putem spune că dacă la ceremonia de botez, biserica îţi impune nişte taxe, atunci evenimentul de după depinde doar de fantezia şi buzunarul fiecărui părinte. Cel mai important fiind de fapt, sănătatea copilului.Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco