• Curierul de Hâncești

Hânceşti al TREILEA după veniturile proprii


Primăria Hânceşti cheltuieşte mai mult per locuitor, decât are venit de la acesta. Oraşul Hânceşti, al treilea din oraşele din centrul ţării după veniturile proprii acumulate în bugetul local în anul 2014. Cel puţin aşa arată un studiu economico-financiar desfăşurat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, publicat pe site-ul localbudgets.viitorul.org.


Ponderea veniturilor locale în veniturile totale este de 24, 79 %. Înaintea oraşului Hânceşti, pe locul doi în clasament se află oraşul Rezina, care a înregistrat 25,61 %, iar pe locul I se poziţionează oraşul Orhei cu 27, 46 %. La polul opus, orașele Strășeni și Nisporeni sunt localitățile din Centrul țării cu cea mai mică pondere a veniturilor proprii în bugetul local.


Pe acelaşi site putem interpreta şi alte diagrame financiare, conform nomenclatorului de cheltuieli executate procentuale conform clasificării funcționale. Vedem că primăria Hânceşti a cheltuit cel mai mult pentru a susţine învăţământul în Hânceşti şi mai exact 36,73 % din buget, iar pentru gospodăria comunala şi gospodăria de exploatare a fondului de locuinţe a alocat 22,43 % din buget. De asemenea, administraţia publică locală a oferit pentru cultură, artă, sport şi activităţile pentru tineret 5,87% din totalul veniturilor, pentru transporturile, gospodăriei drumurilor, comunicaţiile şi informatica – 18,32 % iar pentru servicii de stat cu destinaţie generală şi asigurarea şi asistenţa socială a cheltuit câte 6,23 % şi respectiv 5,03 % pentru ultima.


În oraşul Hânceşti se înregistrează un venit total per locuitor de 1430 lei, fiind întrecut de oraşul Orhei care notează un venit de 1695 lei şi oraşul Rezina care indică cifra de 2576 lei. În acelaşi timp, vedem că cheltuielile efectuate per locuitor, întrece cifra de venit şi anume primăria Hânceşti cheltuieşte din buget 1823 Lei pentru fiecare locuitor din oraş, ceea ce denotă faptul că diferenţa dintre venit şi cheltuieli este acoperită din bugetul orăşenesc preconizat pentru fiecare an. Bani care sunt cheltuiţi pe întreţinere în detrimentul investiţiilor durabile în infrastructură sau îmbunătăţirea calităţii vieţii prin ridicarea standardelor.


Pe de altă parte, vedem că primăriile Orhei şi Rezina, spre exemplu cheltuiesc per cap de locuitor, mai puţin decât are venit de la aceştia. Cei de la Orhei înregistrează cifra de 1677 lei/ locuitor la capitolul cheltuieli, iar cei de la Rezina – 2505 lei/locuitor. 


Întrebat de CURIER, cum se face că administraţia publică locală cheltuieşte mai mult pentru fiecare cetăţean, decât acesta contribuie la buget, primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari ne-a explicat: „De la agenţii economici vin bani în bugetul local doar din plata pentru autorizaţii, un procent mic din venitul salarial al angajatului şi un modest impozit pentru amenajarea teritoriului. Din situaţia economică pe care o avem reies şi calculele menţionate în sondaj.


Dar vreau să spun că muncim în direcţia dezvoltării parcului industrial, pe care l-am proiectat în oraşul nostru. Dacă se vor deschide două sau trei fabrici, în cel mai apropiat timp, vom avea cca 1000 locuri noi de muncă, iar prin celelalte impozitări vom mai acumula plusuri în venitul local.


Atunci când acest lucru se va realiza, sunt ferm convins că oraşul Hânceşti va fi primul din republică în această analiză economică. Iar odată ce aceste venituri se vor acumula, ele vor fi direcţionate spre realizarea mai multor obiective legate de infrastructură şi altele în beneficiul cetăţenilor.”Corina Moroi

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco