• Curierul de Hâncești

Îşi doreşte o casă, unde ar putea locui împreună cu fiica ei...

Susanu Mariana este originară din s. Sărata-Rezești, or. Leova, dar a locuit mult timp în c. Sărata Galbenă.  După ce a decedat mama ei a îndurat zile grele. Dar acum este fericită, fericirea ei se datorează fetiţei ei Andreea, care are opt anișori.


De la 15 ani a rămas orfană de mamă...

Pe când avea 15 ani, Mariana a rămas orfană de mamă. Locuia împreună cu tatăl şi fratele ei. Dar tatăl obişnuia să consume alcool şi chiar să fie violent. Din spusele ei parcă nici nu ar exista, nu a ajutat-o niciodată cu nimic, din contra le creia doar neplăceri.


  După ce a decedat mama Marianei, ea a fost luată în grijă de o mătușă de a ei din c. Sărata Galbenă. Aici au continuat necazurile Marianei. „Eram obijduită de mătușa mea. Nu mai era mama să mă mângâie și să-mi spună vorbe dulci. Nu aveam cui să mă destăinui și să spun ce am pe suflet”- ne povestește Mariana surpată de chin și de durere. Pe tot parcursul discuției, cu greu Mariana încerca să-și oprească lacrimile, care licăreau în ochii ei triști.


„Am pus mare speranţă în el, dar s-a dovedit a fi un trădător”


  Ea ne-a povestit că aici în c. Sărata Galbenă a făcut cunoştinţă cu Ion, tatăl Andreei. „Am pus mare speranță în el, credeam că ne v-om construi un viitor împreună, v-oi fi în sfârșit fericită. El era unica mea speranță, dar s-a dovedit a fi un trădător. Mătușa îmi spunea că el este din oameni mai bogați și noi nu v-om putea fi împreună, eu nu credeam, ne povestește Mariana. Când i-am zis că sunt însărcinată el nu a mai vrut să mă vadă”. Din spusele ei, după nașterea fetiței, până la vârsta de doi ani, Ion mai venea și vedea fetița, dar de atunci și până astăzi nu și-a mai văzut niciodată fiica. Acum el este căsătorit și are doi copii. Cu toate că Mariana a mai insistat la telefon să vină să o vadă, ori să ceară ceva, el nu nega că o va ajuta, dar până la urmă rămâne doar cu promisiunile. 


„Am mers din casă în casă pe la prieteni”


Neajutorată de nimeni, Mariana a plecat din Sărata Galbenă să-și găsească de lucru pentru a putea să-și întrețină copilul. Mătușa ei, plecată să locuiască în alt sat, îi spunea că casa îi va rămâne ei, dar deoarece a plecat de acolo, casa a fost vândută și ea a rămas pe drumuri. De atunci Mariana a mers din casă în casă pe la prieteni pentru a putea supraviețui. „Le mulțumesc din suflet că m-au ajutat și nu m-au lăsat pe drumuri”- a menționat cu lacrimi în ochi Mariana. 


A încercat să-şi refacă viaţa, dar nici aici soarta nu i-a surâs


A ajuns timpul când fetiţa trebuia să fie instituționalizată. Acest motiv a făcut-o pe Mariana să-și refacă viața cu un bărbat din s. Sărăteni. Dar nici aici nu i-a surâs soarta. Din spusele ei, acelui bărbat nu prea îi plăcea să muncească, toată lucrările le făcea de una singură. Înafară de el trebuia să aibă grijă și de viitorii socri. „Pe toate le înduram, dar faptul că îmi obijduia fata, nu am putut să trec cu vederea și într-o bună zi l-am părăsit, ne spune Mariana. Prin niște cunoscuți am auzit de centrul „Brândușa”, din or. Hâncești, unde pot fi plasaţi temporar copiii. Și mi-am zis să aduc aici fetiţa, până v-oi găsi o casă de locuit. De jumătate de an fetița mea este instituționalizată aici. Atât mie cât și ei ne este foarte greu să locuim departe una de alta, dar altă soluție nu am”- ne spune cu durere și lacrimi în ochi Mariana. 


„Am mare noroc de ei, acolo dorm și mănânc...”


  Acum ea lucrează în or. Stolniceni, are grijă de o familie. „Am mare noroc de ei, acolo dorm și mănânc, numai că nu pot să-mi i-au fata cu mine. Aștept cu sufletul la gură să treacă săptămâna și să-mi pot vedea fata. Salariul care îl primesc îmi ajunge să-mi vizitez fata și să-i cumpăr cele necesare. De la tatăl Andreei, vreau doar să o ajute, că doar e copilul lui. Dacă nu a dorit să formăm o familie, cel puțin să fie responsabil de copilulu lui. Dorinţa mea cea mare este să am o casă unde pot să locuiesc împreună cu fetiţa mea. De altcineva, nu am nevoie, doar eu şi fiica mea să avem unde locui în pace cu credinţa bunului Dumnezeu”- și-a încheiat trista poveste de viață Mariana.


Contactat de noi, Ion Culeac, tatăl fetiţei ne-a spus că unul dintre motivele din care nu şi-a mai vizitat fata ar fi fost plecarea lui peste hotare. „Am fost plecat mai mult peste hotare şi am pierdut legătura cu ele. Dar ştiu că Mariana îşi refăcuse viaţa cu cineva şi nu vroiam să-i deranjez”, a specificat Ion. Întrebat dacă ştie unde se află la moment fiica lui, el ne-a spus că nu ştie, dar nu are nici bani pentru a merge la ea.


 „Aş vrea să o văd şi în timpul apropiat, până la Anul Nou o să merg să o vadă şi să-i ducă ceva dulciuri”, a declarat tatăl Andreei.Lilia Strelciuc

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco