• Curierul de Hâncești

În artă ca și în viață nu există bariereMirese, îngeri, nuduri de femei, figuri animalice, chipuri expresive de bărbați, trupuri atletice, toate prind viață în mâinile talentatului artist Anton Vlas, un tânăr de doar 29 de ani, originar din satul Obileni. Fie că alege un stil clasic, realist, abstract sau tradițional, orice  material în  care optează să lucreze se transformă într-un veritabil obiect de artă.


Fiecare pictură și sculptură care iese din  mâinile sale este o filosofie, o meditație asupra vieții care îmbină o întreagă poezie de sentimente și trăiri, istoria unor epoci îndepărtate. Un ochi ager va ști să deslușească printre formele lucrărilor sale mesaje de nebănuit: liniște, haos, iubire, ură, ambiție, curaj, dăruire, pasiune, zbucium.


Artistul are o lume interioară pe care doar un cunoscător  sau un alt artist de talia lui o poate înțelege. E atât de complex - cuprinde cu ușurință mai multe domenii în artă și își transpune sufletul în fiecare lucrare.


„Un artist nu trebuie să înceteze niciodată să creeze”


„Pasiunea pentru sculptură am descoperit-o pe la 7-8 anișori urmărind o emisiune la TV, desigur că eram prea mic ca să știu ce școală aș dori să urmez. Tatăl meu a fost cel care m-a îndrumat să aleg această cale, tot el m-a convins să aleg Școala Profesională nr 4 din capitală unde am studiat sculptura în lemn.” A înțeles că vrea ca arta să  îi fie un stil de viață și a urmat Academia de Muzică și Arte Plastice, Facultatea Sculptură, apoi un masterat în domeniu. „Atunci când sculptez sau pictez simt o descătușare și o libertate totală a sufletului, creând ceva realizez că pot fi stăpânul a ceea ce creez, iar forma pe care urmează să o definesc nu are nici o scăpare sub puterea mâinilor și a gândirii mele”.


 Amintindu-și de cei peste 20 ani de activitate, conchide că a avut de înfruntat și greutăți, lipsuri, descurajări sau dezamăgiri, dar mereu a găsit puterea de a merge mai departe în bucățile de argilă care îl așteptau să le dea o formă. „Pentru mine, sculpturile mele reprezintă viața, forța, bagajul de talent, chiar fața mea. Îl rog în fiecare zi pe Dumnezeu să îmi dea puterea de a face mai mult decât cred că pot.”


Meșterul Anton Vlas este de părere că un artist supraviețuiește atâta timp cât e în stare să se reinventeze. „Nu am limite când creez. Nu e greu să fii artist în Moldova, mai greu este să te auto motivezi să produci ceva frumos de care țara ta să fie mândră.’’


De fiecare dată încearcă să facă ceva diferit, să fie original și să nu se plafoneze. Spune că uneori se lasă dus de imaginație fără a ști exact unde vrea să ajungă. „Cel mai mult mă inspiră frumusețea corpului uman, în special cel feminin. În general, știu din start cum vreau să arate rezultatul final, dacă rămân cumva fără idei, atunci mă las dus de stihia imaginației.”


„Fiecare figurină este parte din sufletul meu”


Știe perfect cât poate și ce poate. „La început îmi era greu să lucrez la comandă și contra cronometru, acum îmi canalizez foarte bine energia și pot executa orice lucrare, oricât de complicată nu ar părea. Cel mai mult am lucrat la un obiect 4 luni.” Anton lucrează în orice fel de material, îi este greu să aleagă unul care îi place mai tare.” De fapt, materialele mele preferate sunt mai multe: marmora, lemnul, lutul, piatra de Cosăuți, bronzul, plastelina .” Vorbește cu lumină în ochi despre fiecare sculptură, și nu se sfiește să le numească „părticele din sufletul său”, are însă și  o lucrare  preferată. „Este o lucrare mai specială, la care țin foarte mult și de care îmi amintesc cu drag în fiecare zi, se numește Atlant”. 


Nu cunoaște  numărul exact al lucrărilor sale și nici câte ore pe zi petrece în atelierul său. „Nu pot să dau o cifră exactă, dar mă dedic sculpturii cu plăcere de  câte ori am timp.” Oamenii îi cunosc talentul de la expozițiile de artă: „Expoziția Eminesciană”, „Tineretul Creator” din cadrul galeriei de expoziții „Constantin Brâncuși” din Chişinău la care participă anual. Tânărul are la activ și un bust public în orașul Leova, al sculptorului de origine franco-belgiană, Idel Ianchelevici, care a activat în Leova. Sculptura a fost realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român și poate fi admirată în centrul orașului.


Când trebuie  să vorbească despre talentul său, sculptorul însă preferă să fie modest. „Cum spunea Thomas Edisson, 99% este munca, și 1 % talentul, dar vreau să subliniez că în artă contează dăruirea și pasiunea cu care muncim. Cu cât voi munci mai sârguincios, cu atât voi fi mai apreciat de oameni.”


„Cred că voi dăinui prin lucrările mele”


Lucrările sale nu pot lăsa pe nimeni indiferent, atât de atent făurite, liniile fine și delicate te duc cu gândul la creațiile marilor pictori și sculptori clasici ai lumii. „Un artist dăinuie prin oamenii care îl apreciază și prin ceea ce creează. Cred că voi dăinui prin lucrările mele.” Poate să se considere un artist complet, căci figurinele sale au ajuns și în afara țării. „Unele lucrări au ajuns în Italia, altele în Rusia, restul au rămas la noi în țară.”


Îi place să meșterească lucruri pe care să le folosească personal sau cu care să își amenajeze casa . „Înainte să am propria casă, am transformat casa părintească într-o adevărată galerie de artă” - își amintește el zâmbind. Visul său cel mai mare nu este prestigiul. „Îmi doresc doar să mă realizez complet ca artist, ca pictor, ca sculptor.”


Având în vedere că i-a fost destul de greu să se facă cunoscut în acest domeniu, meșterul nu pare să aibă vreun regret. „Nu am regretat niciodată că am ales această meserie, ba din contra, îi sunt foarte recunoscător tatălui meu că mi-a arătat această cale”- încheie Anton, vizibil satisfăcut că face ceea ce îi place. 


Constanța Nejel

Stagiară

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco