• Curierul de Hâncești

Infecția cu virusul Zika

Actualmente infecția cu virusul Zika s-a răspândit intens în aproximativ 36 țări din America de Sud, Africa, Asia și Pacific, fiind înregistrate inclusiv erupții în mai multe teritorii.


În câteva țări ale Uniunii Europene (Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Olanda, Spania, Suedia și Marea Britanie) au fost raportate cazuri importate de boală, fără transmitere autohtonă a virusului Zika.


Organizația Mondială a Sănătății a declarat înregistrarea recentă a unui

cluster (focar) de microcefalie fetala și alte tulburări neurologice raportate în Brazilia ca urgență de sănătate publică de interes internațional, fiind suspectată asocierea între infecția cu virusul Zika în timpul sarcinii și microcefalia la făt.


   Boala este cauzată de un virus, fiind transmisă prin intermediul țânțarilor, îndeosebi Aedes aegypti. Acest gen de țânțari se întâlnește preponderent în regiunile tropicale. Perioada de incubație variază între 3-12 zile după înțepătura țânțarului infectat. Principalele simptome sunt erupția maculară sau papulară, ce apare inițial pe față, apoi pe tot corpul, febră moderată, dureri în mușchi, articulații, cefalee, conjunctivită. Majoritatea cazurilor de boală evoluează asimptomatic (60 - 80%).


   Este dovedită posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la

mamă la făt cu dezvoltarea la acesta a microcefaliei – anomalie gravă în

dezvoltarea creierului la copii, de asemenea transmiterea pe cale sexuala sau prin sânge și produse de sânge. Nu exista tratament specific sau vaccin pentru a proteja împotriva infecției cu virusul Zika.


   Măsurile de prevenire a bolii sunt focusate pe respectarea regulilor de comportament: evitarea călătoriilor, îndeosebi de către femeile însărcinate, în teritorii cu transmitere locală a infecției cu virusul Zika. Persoanele care călătoresc în țările cu risc ar trebui să folosească măsuri de protecție personală bazate pe protecția împotriva înțepăturii de țânțari, atât în încăperi, cat și în exterior, mai ales de la răsăritul soarelui până la apus, când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector. Se recomandă purtarea de pantaloni lungi și bluze, cămăși cu mânecă lungă, folosirea substanțelor repelente. Perioada de repaus, somn să fie în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu mijloace de protecție mecanică, astfel este indicat să folosească plase de pat pentru ţânțari, chiar și în timpul zilei. 


  Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiți să se adreseze medicului și să specifice că au călătorit recent în acea zonă. Femeile însărcinate vor informa obligatoriu medicul de familie despre vizitarea/aflarea în teritoriul cu risc în scopul asigurării, la necesitate, a supravegherii medicale și tratamentul respectiv.Ecaterina Pascal

Şefa Secției Maladii Transmisibile CSP Hâncești

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco