• Curierul de Hâncești

Instituţiile de învăţământ – pregătite bine pentru noul an şcolar, dar cu deficit de cadre didactice


Tradiţional, în ajunul debutului unui nou an de studii, o comisie raională evaluează gradul de pregătire a instituţiilor de învăţământ din raion, luând în calcul mai multe aspecte, cum ar fi reparaţii şi investiţii în infrastructură, asigurarea cu cadre, asigurarea cu manuale, alimentarea.


Potrivit spuselor Valentinei Tonu, şefa Direcţiei Învăţământ Hânceşti, per total, constatările comisiei sunt îmbucurătoare, or instituţiile educaţionale din raion, de la an la an, sunt tot mai bine pregătite, aceasta datorându-se antrenării plenare a tuturor actanţilor procesului educativ. Însă, tabloul respectiv se va contura mai bine după totalizarea punctajului acordat fiecărei instituţii, conform regulamentului, către ziua profesională a angajaţilor din învăţământ.

Referitor la standardele de dotare, dna Tonu a specificat că managerii se străduiesc să preteze instituţiile la standardele minime de dotare, efectuând reparaţii, şi nu se limitează doar spre amenajare, ceea ce este îmbucurător. În acest sens, putem menţiona reparaţia sălii de sport a GM „C. Tănase” din Nemţeni şi a unei săli de sport din LT „M. Sadoveanu” Hânceşti, care este în stadiu de finalizare.

„O foarte mare atenţie s-a acordat amplasării grupurilor sanitare în instituţii. În acest an de studii, s-au construit blocuri sanitare în GM „S. Andreev” Cioara şi GM-grădiniţă Cărpineni. De asemenea, s-a reparat blocul alimentar la LT „D. Cantemir” Crasnoarmeiscoe şi sala de festivităţi din LT Lăpuşna, s-au efectuat lucrări de schimbare a tâmplăriei, uşi şi geamuri, la GM Mingir şi GM Logăneşti” – a menţionat dna Tonu.

Referindu-se la asigurarea cu cadre, dna Tonu a specificat că din cei 120 de profesori de care are nevoie raionul Hânceşti pentru a acoperi deficitul de cadre didactice, au venit doar 8 tineri specialişti. „Mizăm pe profesorii navetişti, din satele adiacente, dar şi pe profesorii cu mai multă experienţă. Avem, însă, şi instituţii unde suntem îngrijoraţi de faptul cum va fi organizat procesul educaţional la unele discipline: GM Oneşti, GM Obileni, GM „X. Efteeva” Ivanovca şi GM Caracui” – a reiterat Valentina Tonu.

Întrucât alimentarea copiilor este unul dintre aspectele cele mai importante în buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ, acestuia i s-a acordat o atenţie deosebită. Însă, din spusele dnei Tonu, deşi doar în trei gimnazii se atestă impedimente mai serioase stabilite de ANSA, procesul de alimentare a copiilor încă nu a demarat în săptămâna curentă în 20 de instituţii, inclusiv în mun. Hânceşti, ceea ce reprezintă o cifră destul de mare. Cauza tergiversării procesului de alimentare – calitatea proastă a apei folosite pentru pregătirea hranei. La moment, se efectuează lucrări de dezinfectare a surselor de apă, după care se vor lua probe repetate de către specialişti, astfel încât se mizează pe faptul că foarte curând problema se va rezolva şi procesul de alimentare va debuta cu succes, întrucât alte impedimente în acest sens nu există.

Elena ZAIŢEV

42 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco