• Curierul de Hâncești

Instruiţi să acorde primul ajutor medical

Pedagogii vor fi instruiţi să acorde primul ajutor medical



Pedagogii vor fi pregătiţi să acorde primul ajutor în situaţii de urgenţă. Ei vor fi instruiţi de către specialiştii Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Prespitalicească, în perioada 13 februarie - 1 septembrie 2017. Un ordin care reglementează această acţiune a fost semnat la 9 februarie de ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.


La cursul de instruire vor participa profesorii de educaţie fizică şi educaţie civică. Medicii de urgenţă vor preda lecţii teoretice şi practice despre acţiunile care trebuie întreprinse în situaţii de urgenţă. Specialiştii vor explica cadrelor didactice cum să evalueze corect respiraţia, pulsul şi tensiunea arterială a persoanei care are nevoie de prim ajutor medical. 


De asemenea, participanţii la curs vor însuşi cum să efectueze resuscitarea cardiacă şi cerebrală, dar şi cum să evite obstrucţia căilor respiratorii în timpul unui leşin.


Totodată, cadrele didactice vor fi instruite să acorde asistenţă persoanelor cu traumatisme. În acest context, vor fi demonstrate tehnicile de imobilizare şi transportare a pacienţilor cu fracturi. La curs vor participa reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de învăţământ din ţară.  Lista participanţilor şi perioada desfăşurării instruirii a fost stabilită de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii.


Întrebaţi de noi dacă această măsură este necesară, mai mulţi profesori de educaţie fizică şi de educaţie civică din instituţiile de învăţământ din raion au menţionat:


Zinaida Pîrău, LT Lăpuşna: „Consider binevenită această iniţiativă de instruire a profesorilor pentru acordarea ajutorului în caz de urgenţă, deşi noi suntem instruiţi în acest sens. La orele de educaţie fizică se întâmplă multe cazuri de traumatisme, emoţii, leşinuri etc., unde trebuie de acţionat corect şi la moment. Elevii cunosc şi respectă regulamentul tehnicii securităţii, dar, s-a întâmplat să fie necesar să acord eu primul ajutor şi nu doar la lecţii, ci şi în alte situaţii. Totuşi, în caz de traumă, trebuie să apelăm la sora medicală pentru tifon, spirt, valeriană şi alte medicamente necesare, deoarece nu dispunem de setul pentru prim ajutor. Consider, că cabinetul profesorului de educaţie fizică trebuie să dispună neapărat de trusa medicală pentru acordarea primului ajutor, de apă îmbuteliată la îndemână pentru a putea acţiona cu promptitudine în caz de stop cardiac, leşin şi alte traume până la venirea medicului.”


Dinu Borodescu, GM Stolniceni: „Este o măsură foarte şi foarte bună. Chiar dacă la Universitate am studiat anatomia şi fiziologia, am învăţat tehnicile de acordare a primului ajutor în caz de traume, fracturi, resuscitarea în caz de înec etc., cunoştinţe pe care le aplicăm la orele de educaţie fizică, o perfecţionare ar fi binevenită. Cred că vom învăţa lucruri utile cu noii instructori pentru a acorda primul ajutor cât mai eficient posibil în orice situaţie.”


Maria Istrati, GM Drăguşenii Noi: „În calitate de profesor de educaţie civică, consider foarte binevenit ordinul Ministerului Sănătăţii şi sunt gata prima să mă înscriu la aceste cursuri! De fapt, consider că toţi ar trebui să cunoască cum să acorde primul ajutor în mod practic, de aceea salut această iniţiativă. La educaţia civică avem un capitol care se numeşte „Viaţa şi sănătatea, valori personale şi sociale”, prin intermediul căruia instruim elevii să acorde ajutor în caz de înec, incendiu, căderea de la înălţime, intoxicaţie etc. Invităm şi medicul de sector la aceste lecţii. De asemenea, în fiecare an înainte de vacanţa de vară, desfăşurăm un curs practic în cadrul căruia îi învăţăm pe elevi să acorde primul ajutor în caz de fractură şi alte situaţii care s-ar putea întâmpla în timpul vacanţei. Chiar dacă la universitate am studiat medicina ca obiect aparte şi cunosc cum să administrez corect pastile, cum să evaluez pulsul ş.a., este bine că vom afla lucruri noi despre cum se acordă corect ajutorul medical. Întrucât instituţia nu a avut pe parcursul anilor soră medicală, responsabilitatea de a acţiona în cazuri de urgenţă ne-a revenit nouă, pedagogilor. Acum, cu o instruire corespunzătoare, vom fi pregătiţi să facem acest lucru şi mai bine.”


Vadim Ciornîi, LT „Universum” Sărata Galbenă: „De fapt, profesorii de educaţie fizică ştiu cum să acorde ajutor medical, întrucât au învăţat aceasta la facultate. Desigur, la lecţiile de educaţie fizică zilnic avem cazuri în care trebuie să acordăm primul ajutor, de aceea trusa medicală ne este la îndemână – iodul, tifonul, verdele de briliant şi soluţia de amoniac sunt mereu pe masă. Iniţiativa de a ne instrui o dată în plus este bună, însă consider că nu doar profesorii de educaţie fizică trebuie să cunoască aceste lucruri, ci şi alţi pedagogi.”



Elena Zaițev

14 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco