• Curierul de Hâncești

Instruire pentru deținutele din penitenciarul Rusca


Din cele 291 de deținute din penitenciarul nr.7 Rusca, 75 sunt încadrate în cursuri de instruire de cultură generală unde pot învăța o meserie ce le va ajuta să se încadreze mai uşor în societate după ce vor ieși la libertate.


Printre condamnatele din penitenciarul Rusca am cunoscut o minoră de 16 ani din Ialoveni, care deşi se află într-un loc de detenţie, are posibilitatea să studieze aceleași discipline ca la o școală obișnuită, doar că este unica elevă în clasă. „Mă aflu în penitenciar de șapte luni, dacă nu iau în calcul și detenția în Chișinău din 2013. Aici fac ore zilnic, iar în timpul liber croșetez și fac iconițe din mărgele. Îmi place foarte mult să studiez chimia și limba franceză. După ce voi ieși la libertate, în pofida greşelii din tinereţe, mi-aș dori să continui studiile și să devin profesoară de chimie” – ne-a împărtășit Doina, minora deținută în penitenciar.


Chiar dacă sunt private de dreptul la libertate, femeile au dreptul de a se integra în societate și astfel beneficiază nu doar de condiții adecvate de trai, dar și de instruire de cultură generală ce le va permite să obțină o meserie chiar pe teritoriul penitenciarului. „Pentru organizarea cursurilor de croitorie, operator la calculator şi marochinărie în cadrul Şcolii de meserii, vin profesori din c. Lăpușna. Instruirea se desfășoară de luni până vineri, conform regulamentului de stat  – a declarat Victor Deviza, șeful Penitenciarului nr.7. Din acest an, Şcoala de meserii de aici a devenit filiala școlii profesionale din Hâncești. Din cele 75 de deținute, sunt formate două grupe de cusătorese, o grupă de operatori la calculator și o grupă de meșteri în marochinărie (n.r. confecționarea obiectelor din piele).”


În cadrul unui proiect sponsorizat de ONG-ul „Insula speranței” se organizează cursuri de manichiură pentru deținute, iar cu ceva timp în urmă, s-a implementat și un proiect amplu cu asociația „Acasă” care instruiau bucătari, constructori și frizeri.


„Noi am optat pentru profesii care am considerat că vor fi utile pentru deținute și, în același timp, care sunt solicitate pe piața republicii. Selectarea la asemenea specialităţi se face în mare parte conform abilităților, dar şi dorinţei lor. Acum suntem în căutarea unui proiect asemănător, deoarece munca le face pe aceste femei să gândească cu conștiință la viața și viitorul pe care îl vor avea dincolo de penitenciar”- a mai adăugat dl Deviza. 


Una din cele mai solicitate și dorite profesii în rândul deținutelor este specialitatea de operator la calculator. Aici intră în esența programelor Word, Excel, Power Point, Acces și chiar Photo Shop. Mai studiază bazele antreprenoriatului, ba chiar au posibilitatea să își creeze o idee generală despre contabilitate prin intermediul Programei 1C. Una din deținute care frecventează acest curs susține că îi place să lucreze în programa Word, care spune ea: „Îmi va fi utilă pentru viitor”.


O specialitate relativ nouă pe care o deprind deținutele din penitenciar este marochinăria, dânsele confecționează mingi, huse pentru telefoane mobile și alte mici obiecte din piele. „Din păcate, noi nu avem materie primă, afirmă pentru CURIER dna Lidia, instructor de marochinărie. Tăiem câte o bucată de piele din cizme mai vechi sau genți uzate și încercăm să facem față. Nu avem nici material didactic, am găsit la o bibliotecă din capitală un manual editat în 1967, prea vechi pentru a fi suficient de util, dar totuşi învăţăm după el.”


Dat fiind faptului că pe teritoriul penitenciarului activează fabrica de croitorie „Rusca”, aici sunt încadrate două grupe de cusătorese care se dedică acestei activități cu înverșunare. 

„Din păcate, lucrăm cu materiale din haine uzate sau vechi, nu avem materie primă -  a spus Tudor Țurcanu, profesor de croitorie. Cursul de croitorie este unul complex, iar în cadrul susţinerii examenelor, fetele prezintă atât partea teoretică cât și cea practică. Ne bucură enorm faptul că multe dintre fostele deținute lucrează în prezent la fabrica „Ionel” sau la fabrica din Ungheni. Cu siguranță, ele pot să își facă o afacere sau să lucreze la agenții economici care apreciază lucrul calitativ”.


Maria, o deținută a penitenciarului de opt ani, are o viziune mai specifică asupra croitoriei: „Din materiale vechi și de dimensiuni mici din care nu mai poți confecționa o haină, eu fac jucării moi. Mă face fericită faptul că sunt mai multe persoane dornice de a deprinde această îndeletnicire” – ne-a mărturisit deținuta.


„Munca le face să revizuiască atitudinile și gândurile lor, mai ales atunci când vin aici fără nici o specialitate, iar când obțin primele succese și realizări înțeleg că pot crește și pot deveni importante. Cele care au familii și copii, se străduiesc să confecționeze ceva util, ciorapi, cămășuțe, pe care le trimit acasă. Pentru că sunt disciplinate, le permitem să lucreze și cu acul, cu foarfeca, confecţionând broderii, covoare chiar” - a menționat Anastasia Sava, șefa serviciului educativ.


În afară de materialele confecționate, deținutele care lucrează și sunt remunerate, primesc un salariu, care se depune la contul de peculiu (n.r. sumă de bani primită de un condamnat după ispășirea pedepsei pentru munca prestată în timpul detenției), bani, care ulterior sunt folosiți după bunul plac. Majoritatea îi trimit acasă, familiei, altele își procură produse de primă necesitate chiar de la ghereta penitenciarului. 


Una din solicitările deținutelor, care deja se prevede pentru anul următor, este cursul de limbă străină (engleză sau franceză), dânsele având dorința de a învăța și a cunoaște tot ce e nou și util pentru un viitor dincolo de gratii.Elena Golubnic

5 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco