• Curierul de Hâncești

Interviu cu Andrei Munteanu, membru al Curţii de Conturi

Interviu acordat în exclusivitate CURIERULUI de către Andrei Munteanu, membru al Curţii de Conturi, participant la diverse maratoane internaţionale, organizate în scop caritabil.

„Satisfacția contribuției la un scop nobil, îți creează un așa sentiment de satisfacție, care prevalează mult oboseala”

- Dle Munteanu, care a fost primul Maraton internaţional la care aţi participat şi de unde v-a venit ideea să luaţi parte la aceste întreceri sportive?


- Ideea a venit foarte neașteptat. S-a întâmplat anul trecut, vara, atunci când discutam cu niște prieteni despre modul sănătos de viață, sport, etc. Printre prieteni era și un maratonist care mi-a sugerat idea – „încearcă, iar dacă nu îți reușește nu pierzi nimic” mi-a spus. Ulterior, am aflat că în câteva luni se va organiza un maraton internațional la Iași, România – scopul fiind acumularea de fonduri pentru reabilitarea câtorva puncte de acordare a primului ajutor medical din Iași. De fapt, toate competițiile sunt contra cost, suma variind între aproximativ 500 și ... mii de lei, la care se adaogă cheltuieli pentru transport, cazare, hrană. Dar, ținând cont de scopul caritabil a ceea ce urma să se întâmple la Iași la sfârșitul lunii octombrie 2018, am decis să particip. Astfel, realizam două scopuri paralel – contribuția pentru un scop caritabil și promovarea unui mod sănătos de viață. Așa a început pasiunea. (De fapt, fiind elev al școlii medii nr.3 Hâncești, actualmente LT „Mihai Eminescu”, practicam alergatul la distanțe lungi în timpul zilelor de odihnă, sub ghidajul profesorului de pregătire militară – dl Ilie Sajin).


- La câte runde de alergări aţi participat deja? Şi în ce ţări?


- De fapt, după fiecare maraton ar trebui să existe o perioadă pentru refacere, care ar dura până la o lună, în funcție de starea fizică, perioadă în care se mai practică antrenamente, doar că pe distanțe de aproximativ 10 km. Așa încerc să procedez și eu. Până la moment am participat la următoarele maratoane, la proba de 21 km: Iași – octombrie 2018, București – decembrie 2018, Odessa – martie 2019, Cluj Napoca – aprilie 2019. În plus au mai fost 3 evenimente organizate în RM. În ianuarie 2019, am alergat la cursa WineRun Mileștii Mici – unica cursă de alergat subterană la distanța 10 km, promovând imaginea vinurilor moldovenești. În luna februarie 2019, a fost organizată a treia (al treilea an consecutiv) și posibil ultima cursă de ultramaraton din RM - Rubicon, care a cuprins o distanță de 540 km, de la Briceni până la Giurgiulești. Sportivii au alergat încontinuu pe parcursul a 2 nopți și trei zile pe etape de diferită complexitate și distanță. La această cursă, am participat alergând în 2 etape consecutive pe distanța de 25,8 km, între satele Stolniceni și Sărata Galbenă. Această cursă a avut ca scop promovarea unui mod sănătos de viață, cât și promovarea valorilor culturale și atracțiilor turistice din RM. La 21 aprilie, în cadrul Festivalului anual de muzică și sport, am alergat cursa de trail de 19 km – ceva exclusiv, în sensul traseului care curge prin codrii RM.


- Care cursă de alergări v-a impresionat cel mai mult? Şi totodată, ţinem să vă întrebăm, care dintre acestea au fost cele mai dificile?


- Prima participare a fost cea mai intrigantă, am cunoscut multe persoane care practică acest gen de sport, și de fapt, am primit și un imbold puternic pentru a continua, în pofida faptului că a fost foarte cald și deloc ușor. A urmat București – cu temperaturi de minus 9 grade – iarăși dificil, dar plăcut. M-a impresionat mult şi cursa de la Cluj, îndeosebi atitudinea locuitorilor, care ne susţineau şi ne îmbărbătau prin aplauze când treceam pe străzile oraşului, iar în preajma unei biserici nişte copilaşi ne-au servit cu apă. Dar, cea mai complicată, care necesita nu doar efort fizic, dar și psihic o fost participarea la Rubicon-2019, acei 25,8 km parcurși fără pauză, și de fapt problema a fost nu în distanță, ci în relieful deluros, respectiv diferența de altitudine, sectorul de la ieșirea din Hâncești până la Mereșeni a fost deosebit de greu după vreo 18 km deja alergați, în plus alergam deja pe întuneric. De fapt, la acest eveniment am alergat 3 hânceșteni, inclusiv prietenul meu bun Berehoi Alexei (cu care de altfel alergăm în permanență împreună) și fratele (desigur și el prieten extraordinar) Munteanu Iurie, pentru care competiția a fost un start în acest domeniu.


- Am înţeles că majoritatea maratoanelor la care participaţi, sunt organizate în scop caritabil, întru strângerea fondurilor de binefacere. Care a fost cel mai „motivant” scop de caritate?


- Da, de fapt prioritar alerg la maratoane care au ca scop acumulare de fonduri în scopuri de binefacere. Maratonul Internațional de la Cluj Napoca, organizat la data de 14 aprilie,curent, a fost unul dintre acestea. A fost un maraton la care sportivii au putut să aleagă scopul pe care doresc să-l promoveze. Echipa hânceștenilor (Munteanu Andrei, Berehoi Alexei și Vintilă Ion) a ales să alerge pentru susținerea persoanelor ce suferă de epilepsie, având și însemnele respective fixate pe mâini și tricouri.

- Dle Munteanu, fiind un angajat al Curţii de Conturi, în contextul celor discutate mai sus, vreau să vă întreb, dacă vă ajunge timp şi pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu? Am vrea să ştim dacă practicarea acestui sport nu vă oboseşte prea mult? Sau poate dimpotrivă…?

- Obligațiunile de serviciu au fost și rămân, indiscutabil, o prioritate. La 23 decembrie 2016, fiind numit prin votul majorității deputaților în funcția de membru al Curții de Conturi pe un termen de 5 ani, am și depus, de la tribuna principală a Parlamentului jurământul, prin care mi-am asumat să servesc cu credință Republica Moldova, să protejez democrația și bunăstarea poporului. Aceasta rămâne prioritatea numărul unu, pentru aceasta îmi exercit funcția încontinuu. Se întâmplă ca și atunci când mergem peste hotare pentru participare la competiții să lucrez asupra unor sarcini care nu pot fi amânate, fiind vorba de anumite documente de lucru, proiecte de rapoarte, petiții, etc., or datorită dezvoltării sectorului tehnologiilor informaționale, acum acest lucru este posibil și la distanță.


Dacă e să vorbim de oboseală, desigur te obosește, dar satisfacția contribuției la un scop nobil, unui nou traseu parcurs, rezultatelor obținute, etc., îți creează un așa sentiment de satisfacție, care prevalează mult oboseala. După fiecare cursă, de fapt, ne întoarcem obosiți și în același timp foarte fericiți. Vorba ceea – într-un corp sănătos – o minte sănătoasă!


- Fiind un băştinaş şi locuitor al or. Hânceşti, aţi activat mai mulţi ani în diverse funcţii în raionul nostru, după care începând cu anul 2010 v-aţi transferat la Direcția Chișinău a Serviciului Control Financiar și Revizie, apoi începând cu sfârșitul anului 2016 la Curtea de Conturi în calitate de Membru al Curții. Care au fost, după părerea Dvs., cei mai prolifici ani care v-au asigurat ulterior o în carieră de succes?


- Dacă privesc anii de muncă prin prisma noțiunii de prolifici, în sensul abundenței activităților, vreau să vă spun că toate perioadele de muncă au fost de o încărcătură deosebită, indiferent de funcția pe care am deținut-o, fie cea mai joasă funcție de execuție, fie cea mai înaltă funcție de conducere. Nu a fost deloc ușor la începutul anilor 2000, când salariile și pensiile înregistrau restanțe de luni de zile, iar eu – angajat al Prefecturii Lăpușna la aceea vreme, de rând cu alți colegi cutreieram localitățile județului în lung și în lat, în încercarea de a asigura acumularea veniturilor la buget, de a ne lupta cu neachitarea cronică a impozitelor. Erau acei ani când în sate vedeam copii care mergeau dimineața la grădiniță cu câteva mere și o bucată de pâine luate de acasă. Acele momente trăite ne făceau să fim și mai insistenți în atingerea scopurilor propuse. Din fericire, acele timpuri au rămas departe în istorie. Apoi a urmat perioada de muncă în cadrul subdiviziunilor Ministerului Finanțelor, începând cu cea mai inferioară funcție de execuție și până la funcții de conducere. A fost la fel - deloc ușor, a fost multă muncă și rezultate pe măsura efortului depus. De fapt, experiența se acumulează prin munca și efortul depus zi cu zi, iar rezultatul acestei munci de mulți ani, mi-au permis până la urmă să întrunesc condițiile necesare pentru a putea fi numit în funcția de membru al Curții de Conturi. Un lucru pe care l-am respectat în alții și l-am cerut de la sine pe parcursul întregii activități, a fost și rămâne a fi atitudinea. Anume acea atitudine serioasă care ne frământă atunci când știm că există persoane care așteaptă soluționarea unor probleme ce sunt importante pentru ele și nu le va soluționa nimeni în afară de noi, acea atitudine care nu ne lasă să ieșim de la serviciu atunci când știm că nu am realizat suficient de multe lucruri în ziua respectivă, și care de fapt ar trebui să fie caracteristică fiecărui funcționar.


- Şi în încheierea discuţiei, am vrea să ştim care sunt următoarele întreceri la alergat la care ţineţi neapărat să participaţi?


- După luna martie și aprilie urmează o pauză, după care, la data de 6 iulie 2019 vom participa la o cursă sub genericul „Legendele Nemirei”, care se va desfășura în munții de la Slănic Moldova, România. Este la fel o cursă care are ca scop acumularea de fonduri pentru susținerea copiilor din familii defavorizate. Spre deosebire de celelalte evenimente la care am participat, această cursă parcurge munții, iar diferența pozitivă de nivel (altitudine) este de 700 metri. Cred că va fi ceva extraordinar. Până atunci, vom participa la evenimente care urmează a fi organizate la noi în țară.


Astfel, vom încerca să promovăm acest sport și modul sănătos de viață, în încercarea de a motiva cât mai multe persoane să ne urmeze exemplul.

- Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succese în continuare.


A intervievat Tatiana TODOSEICIUC


102 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco