• Curierul de Hâncești

Interviu cu Irina Moraru Pădure, designer vestimentar şi creator de vestimentaţie, mun. Hânceşti

„Fiecare dintre noi merităm să fim frumoase, să acordăm atenţie stilului vestimentar şi să ne punem în valoare silueta şi aspectul, purtând ţinutele care ni se potrivesc”

-Irina, pentru început, te invităm să ne povesteşti cum a părut interesul pentru crearea ţinutelor vestimentare...

-De când mă ţin minte, mă trezeam dimineaţa cu sunetul maşinii de cusut sau a foarfecii care tăia scârţâitor bucăţile de stofă care urmau să devină rochii. Bunica Ana era cusătoreasa satului, meşteriţă cunoscută pentru acurateţea şi precizia cu care lucra. Ea mi-a pus acul în mână şi mi-a dat micile bucăţi textile de care nu mai avea nevoie, pe care eu le transformam în hăinuţe pentru primele mele modele – păpuşile. Pe cealaltă bunică, Elena, o ţin minte cu fusul sau cu andrelele în mână, mereu meşterea ceva. Ea a fost cea care mi-a luat prima maşină de cusut de picior şi m-a lăsat să pedalez la ea cât îmi doream, cucerită de fiecare împunsătură de ac. Acasă îl vedeam pe tata pictând diverse panouri pe care le admiram de fiecare dată când treceam pe lângă ele. Toate adunate s-au întruchipat în sufletul meu într-o nemărginită dragoste pentru frumos.

-Această preocupare pentru cusut nu a rămas doar la stadiul de pasiune copilărească?

-Nu! Până să păşesc pragul şcolii, membrii familiei au fost primii mei dascăli. Mama a fost cea care m-a dus la şcoala de pictură din oraşul natal Donduşeni. Apoi au urmat studiile de design vestimentar în cadrul Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi studiile de licenţă şi masterat la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii de Vest din Timişoara, care au influenţat enorm la formarea mea ca specialist. Datorită profesorilor dedicaţi, am învăţat tot ce ţine de artă, de cromatică, de compoziţie, de materialităţi, texturi, forme, cum să le combin şi să le pun pe silueta umană. Pe vremea studenţiei, am avut posibilitatea să experimentez cu diverse materiale, atât cu obiecte vestimentare, cât şi accesorii. Am participat la multe proiecte, expoziţii şi concursuri, ocupând locuri de frunte. Pe lângă pasiunea pentru haine, am avut ca hobby confecţionarea cerceilor şi a colierelor handmade şi a genţilor din piele naturală. Acestea au fost creaţiile care mi-au adus, pe lângă satisfacţia de a face ceva cu propriile mâini, primii bănuţi de buzunar. Am încheiat anii de licenţă şi masterat cu colecţiile vestimentare „Desert Flower” şi „Vis Alb”, în spatele cărora sunt ore întregi de cercetare petrecute în bibliotecă sau în depozitele de materiale după lecţii şi nenumărate nopţi petrecute la maşina de cusut de pe măsuţa din căminul studenţesc.

-Cât de greu a fost să-ţi începi activitatea într-un mediu nou?

-Odată cu primele comenzi, am simţit nevoia de a pune amprenta pe creaţiile realizate. Astfel mi-a apărut ideea de brand, am schiţat logo-ul şi etichetele IP by Irina Pădure, dar acestea au rămas să aştepte. Următorii ani i-am dedicat creării familiei şi întoarcerii în Moldova. Pe soţul meu, care este din Hânceşti, l-am cunoscut fiind studentă în România, unde ne-am şi căsătorit. După încheierea studiilor ne-am stabilit în Hânceşti, unde nimeni nu mă cunoştea pe mine şi nici pasiunea mea pentru cusut. Totul s-a schimbat acum un an, odată cu pregătirile pentru matineul de iarna a unuia dintre copiii noştri. După scenariul propus, toţi băieţii trebuiau să fie spiriduşi, aşa că am hotărât să-i concep şi să-i cos singură costumul. Am arătat unor mame rezultatul, iar câteva ore mai târziu eram implicată deja în cusutul costumelor pentru toţi spiriduşii din grupă – prima mea comandă. După o lună de muncă şi un proiect realizat frumos, vestea despre activitatea mea a luat amploare. Nu au întârziat să apară şi primele solicitări de costume pentru copii, apoi paltoane şi seturi de rochii mamă-fiică, rochii de ocazie pentru doamne nu doar din Hânceşti, dar şi din localităţile din apropiere şi din Chişinău.

-Cum sunt create ţinutele „Irina Pădure”, în baza căror criterii?

-Susţinută de soţ, am hotărât împreună să punem bazele unei mici afaceri. Aşa a apărut atelierul „Irina Pădure”, unde fac totul cu o mare pasiune, cu multă atenţie la detalii, cu soluţii creative şi finisaje calitative. Fiecare ţinută, fie pentru doamne, domnişoare sau copii, este o adevărată provocare, deoarece realizarea vestimentaţiei la comandă presupune lucru cu şi pentru fiecare persoană în parte, ţinând cont de preferinţele, dar şi de silueta unică şi deosebită a clientelor. Mereu învăţ şi sunt în căutare de tehnici noi pentru a ţine pasul cu tendinţele actuale. Ador să ţin materialul în mână, să trec printre degete fiecare bucăţică croită cu precizie şi să le îmbin cu grijă şi atenţie, să cos şi să descos până obţin rezultatul dorit. Femeile care aleg să poarte o ţinuta realizată în atelierul „Irina Pădure” aleg nu doar o haină pe măsură, aleg comoditatea, confortul şi calitatea.

-Dacă e să ne referim la proiectele de viitor, ce colecţii ţi-ai dori să creezi?

-În paralel cu realizarea la comandă a vestimentaţiei, mi-aş dori să realizez colecţii de rochii de seară, rochii pentru ocazii speciale şi seturi de rochii mamă-fiică, care să corespundă vizuiunii mele personale, îmbinate cu tendinţele actuale, unde aş putea să-mi pun în practică abilităţile de designer. Nu în ultimul rând, mi-ar plăcea să colaborez cu make-up artişti şi fotografi talentaţi din Hânceşti şi nu numai în scopul creării unor proiecte vizuale profesioniste pentru viitoarele colecţii. Nu am pus niciodată limite pentru a ţinti o anumită categorie de femei. Eu consider că fiecare dintre noi, începând de la vârsta fragedă a copilăriei până la vârsta înaintată, merităm să fim frumoase, să acordăm atenţie stilului vestimentar şi să ne punem în valoare silueta şi aspectul, purtând ţinutele care ni se potrivesc.

-Mulţumim pentru interviu şi mult succes în frumoasa activitate!

Elena ZAIŢEV

843 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco