• Curierul de Hâncești

Iresponsabilitatea dă naştere unei societăţi monstruoase


În toate timpurile au fost şi vor fi părinţi iresponsabili în familiile cărora cresc copii fără stăpânire, copii care în orişice moment pot călca strâmb, devenind într-un viitor apropiat - hoţi, narcomani, violatori, criminali, etc., deoarece nu are cine să-i îndrume, nu are cine să le fie alături anume la acea vârsta adolescentină, când ei trec din treapta copilăriei în cea a maturităţii.

Cele două cazuri groaznice întâmplate recent în raionul Hânceşti, şi anume în s. Oneşti şi Mereşeni, în care protagonişti, inclusiv victime, sunt minori cuprinşi cu vârsta de 15-17 ani, au bulversat întreaga opinie publică. Ar fi cazul să ne întrebăm ce fel de copii creştem noi azi, sălbatici, cruzi şi agresivi, care sunt în stare să omoare în bătaie pe cineva, mult mai în vârstă, apoi cu mâinile pline de sânge să pozeze şi să zâmbească în obiectiv? – cazul de la Oneşti. Sau să-şi dea întâlnire „la o cafea” la care să dea frâu liber consumului abuziv de alcool, încât după aceea să se omoare între ei, dând şi foc casei? – cazul de la Mereşeni. Şi în ambele cazuri – „actorii filmului dramatic” sunt încă nişte copii, care abia încep să păşească într-o viaţă matură. Respectiv, în ambele cazuri, părinţii lipsesc de acasă, aceştia sunt undeva departe cu grijile şi problemele lor cotidiene, necomplicându-se asupra faptului unde sunt şi ce fac copiii lor la acel moment. Deoarece sunt încă copii, chiar şi la acea vârstă de 15-18 ani. Marea responsabilitate pentru acţiunile sale vicioase o poartă, evident, părinţii lor, care la momentul potrivit nu le-au cultivat acei şapte ani de acasă, nu i-au învăţat ce e bine şi ce-i rău, dar nici nu le-au oferit cel mai important lucru - acea căldură şi grijă părintească, care respectiv i-ar fi făcut mai buni, mai milostivi, mai cinstiţi şi omenoşi.

În acelaşi context, putem face o paralelă cu cazul micuţului găsit îngheţat la o margine de drum, scăpat din braţe şi uitat de o mamă alcoolică, caz întâmplat în această săptămână în r. Nisporeni. Şi iarăşi avem de a face cu neglijenţa şi iresponsabilitatea în îndeplinirea obligaţiilor de părinte. În agonia după distracţii, beţii şi întâlniri care se încep la noi, la moldoveni, cu „un pahar de vorbă”, uităm de ai noştri copii, care în acel moment pot sta de unii singuri acasă. Aici, aş vrea să ne amintim de acele timpuri sovietice, care, eu le consider că erau totuşi bune, din considerentul, când cea mai mică iresponsabilitate manifestată de un părinte era pedepsită imediat prin – lipsirea drepturilor părinteşti şi plasarea copiilor într-un internat. Evident, că instituţia nu le poate înlocui întru totul copiilor familia, dar totuşi este o soluţie mult mai bună pentru ei, decât să locuiască cu o mamă alcoolică sau un tată violent sau în genere alături de nişte părinţi iresponsabili de creşterea şi educaţia lor.

Acum câţiva ani, în ţara noastră s-a început implementarea reformei de dezinstituţionalizare a sistemului rezidenţial de protecţie a copilului în situaţii de risc (care, după mine, are mai mult scop de a face nişte economii în buget şi de a scuti statul de nişte responsabilităţi în plus), în rezultatul căreia au fost închise mai multe orfelinate şi case pentru copii. Pe cale de închidere e şi Şcoala internat din Cărpineni, care la moment găzduieşte doar 26 de copii, comparativ cu aproape 500 pe timpuri. De ce? Oare nu mai avem copii în situaţii de risc, oare am soluţionat cumva problema iresponsabilităţii părinţilor? Nu. Cazurile cu minorii vorbesc de la sine.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco