• Curierul de Hâncești

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Festivalului-concurs naţional al interpreţilor cântecului popular “Teodor Negară”, la care au participat concurenţi din diferite raioane ale ţării. Irina Corlat din s. Sofia s-a ales cu locul III. La 9 octombrie, se împlinesc 11 ani de la trecerea în nefiinţă a regretatului interpret de muzica populară.


Teodor Negară. Cu acest prilej, la baştina interpretului, în localitatea Sauca din raionul Ocniţa, s-a desfăşurat ediţia a V-a a festivalului ce-i poartă numele. La ediţia din acest an au evoluat 14 interpreţi, selectaţi de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, organizatorul acestui festival, în parteneriat cu Secţia raională Cultură Ocniţa şi primăria s. Sauca. Cei mai buni interpreţi s-au ales cu medalii, diploma şi premii băneşti oferite de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, care a alocat în acest sens 20 de mii de lei.


Deţinătoarea premiului III, Irina Corlat din s. Sofia, care s-a remarcat şi în cadrul altor festivaluri de muzică populară, inclusiv festivalul naţional “Angela Păduraru” de la Nemţeni, ne-a mărturisit că s-a simţit foarte bine în scenă, nu a avut emoţii, deoarece a evoluat alături de concurenţi pe care îi cunoştea de la alte concursuri de acest gen.


“Fiecare concurent a interpretat o doină şi o piesă folclorică la alegere – a specificat Irina Corlat. Chiar nu m-am aşteptat la un asemenea rezultat, întrucât toţi concurenţii au fost puternici şi bine pregătiţi, dar pot să spun cu certitudine că a fost o experienţă foarte frumoasă, mai ales că am fost apreciaţi de nume notorii ale muzicii populare precum Mihai Ciobanu, care a fost preşedintele juriului, Suzana Popescu şi Veronica Mihai” – ne-a împărtăşit din emoţiile de după concurs tânăra interpretă din raionul nostru. 


Teodor Negară s-a născut la 15 ianuarie 1943. El a fost solist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Moldoveneşti (1965-1990). În 1989, i-a fost conferit titlul de Artist Emerit. Interpretul s-a stins din viaţă pe 9 octombrie 2006, în urma unei boli incurabile.Elena Zaițev


0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco