• Curierul de Hâncești

Iurie Migherea – un talent creat pe note muzicale

Iurie Migherea are 42 ani, este din oraşul Hânceşti şi are talentul de a poseda mai toate instrumentele de suflat existente. De la fluier până la ocarină şi tilincă – toate îi sunt ca o continuitate a sufletului şi a propriei personalităţi îndrăgostite de notele muzicale mioritice şi internaţionale.


L-am găsit pe Iurie Migherea la o repetiţie cu picii de la grădiniţa „Albinuţa” din or. Hânceşti. Ştiind că posedă mai multe instrumente de suflat, am fost surprinşi să-l vedem cântând şi la pian, o melodie cu note vesele, pe placul micuţilor. Istoria pasiunii sale începe însă din a sa copilărie, plină şi ea de note muzicale.


„În familia mea nici părinţii şi nici bunicii nu au avut tangenţe cu muzica, mie însă mi-a fost dragă de copil, ne povesteşte instrumentistul. Am mers la şcoala din satul meu natal, Mereşeni unde am învăţat să cânt la trompetă. Mai apoi am mers la Colegiul muzical din Tiraspol unde am studiat doi ani, iar din cauza războiului de pe Nistru m-am transferat la Colegiul republican „Ştefan Neaga”. Am lucrat un an la Cantemir, fiind repartizat imediat după studii. Astăzi, chiar dacă sunt educator muzical la grădiniţă, conducător al ansamblului de fluierişti din cadrul Centrului de Creaţie, profesor de fluier la Şcoala de Arte „Timotei Bătrânu” şi activez în orchestra locală numită „Fanfara”, mai sunt şi student în anul II la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea pedagogie muzicală. Noi, oamenii de artă de regulă nu stăm locului nici o clipă şi ne implicăm în tot ce ţine de creaţie. Mai mult de atât, întotdeauna am considerat că artiştii sunt ca o mare familie.”


Pentru că am menţionat faptul că eroul rubricii cântă la mai multe instrumente de suflat, nu putem să nu le enumerăm: fluier, trompetă, clarinet, coval, ocarină, tilincă, cobză, ba chiar pian şi acordeon. Cei doi copii ai săi, Adela şi Octavian i-au călcat pe urme, fiica studiind anul IV la secţia vioară, iar feciorul – anul II la secţia trompetă. Domnul Migherea spune că nu i-a presat niciodată şi că aceştia singuri şi-au ales domeniile în care să studieze, dar recunoaşte că pe lângă studiile muzicale, şi-ar dori ca copiii săi să mai însuşească câte o meserie. Şi pentru că are tocmai trei instrumentişti în casă, doamna Migherea este cea care îi împacă pe toţi, fiind şi ea îndrăgostită de muzică.


„Soţia mea, Aliona, se pricepe bine la vocal, deşi nu e decât amatoare. Provine din părinţi instrumentişti şi acest lucru este probabil cea mai frumoasă coincidenţă. Trebuie să recunosc că am cucerit-o prin muzică chiar de la prima întâlnire. Ce ţine de copiii pe care îi învăţ, încerc să-i selectez de mici. Nu este complicat să-i desluşeşti din mulţime pe cei care au auz muzical pentru că imediat se observă dacă au simţul ritmului, a tonalităţii, dacă pot face o analiză a melodiei etc.”, a mai povestit dl. Migherea.


  Dânsul îşi aminteşte cu zâmbet de începutul acestei căi, când se pregătea împreună cu un prieten de un concert. Ambii au încălecat pe o bicicletă, ţinând de o parte şi de cealaltă cutiile cu trompete, când la o cotitură au căzut cu tot cu instrumente. Acelea s-au împrăştiat pe stradă, ba îi mai claxonau şi şoferii nerăbdători, iar ei, tinerii instrumentişti, speriaţi de-a binelea, se grăbeau la un concert.


„Viaţa unui artist este interesantă şi plină de evenimente. Din nefericire, sunt şi momente mai puţin plăcute. Astăzi, la Centrul de Creaţie avem prea puţină vestimentaţie tematică. Se mai uzează instrumentele şi sunt mai puţine proiecte în care ne putem încadra. Cu toate acestea, pentru viitor sper să avem mai multe turnee şi concerte ca să arătăm lumii întregi talentaţii instrumentişti din Hânceşti”- a încheiat pe o notă pozitivă, Iurie Migherea.Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco