• Curierul de Hâncești

„Jumătate de împărăţie” pentru un profesor


De la 1 septembrie, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ preuniversitar ar urma să fie majorat cu 11,3%, până la 5.600 de lei, comparativ cu nivelul de 5.032,8% din trimestrul IV al anului 2016, anunţă Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS). Totuşi, susţin experţii în economie, ţinând cont de rata inflaţiei de peste 7%, creşterea reală va fi de maximum 4%, adică de 12 ori mai puţin decât au cerut la începutul anului învăţătorii.


Problema salarizării decente a cadrelor didactice este una sensibilă şi de durată. Pe parcursul anilor, tot mai mulţi învăţători şi profesori au renunţat la nobilul statut de dascăl şi au luat calea emigrării, în căutarea unui trai mai bun. Şcolile se comasează sau, şi mai rău, se închid, numărul copiilor scade, la fel ca al celor care îi învaţă în instituţiile educaţionale. În unele şcoli un profesor predă mai multe discipline, deşi este calificat să predea doar una sau două. 


Tinerii specialişti - şi aici nu mă refer doar la cei din domeniul învăţământului - nu se grăbesc să vină în localităţile rurale, ajungându-se la situaţia când sunt chemaţi în judecată pentru că refuză să activeze după repartiţie, ca în cazul mai multor tineri absolvenţi la Medicină, care au au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Sănătăţii pentru că nu şi-au onorat obligaţiile contractuale de a activa conform repartizării, fiind nevoiţi să restituie statului sume fabuloase de bani.


Potrivit datelor Direcţiei raionale Învăţământ, în r. Hânceşti, până la moment, au venit doar 2 tineri specialişti, însă necesitatea este – atenţie! – de 98 de profesori. O situaţie de-a dreptul dureroasă… Se vede că “majorările” salariale nu-i tentează pe tinerii absolvenţi ai instituţiilor superioare de învăţământ din domeniu să-şi înceapă cariera de dascăl în satele Moldovei, dar nici pe cei care au dedicat mulţi ani acestei profesii, dar au plecat pentru a nu se mai întoarce niciodată în faţa elevilor. Raportând volumul enorm de muncă la salariul pe care îl primesc, acesta nici pe departe nu acoperă efortul fizic şi psihologic pe care îl depun profesorii pentru a ne educa copiii. Deci, nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns.


Unu septembrie bate la uşă - sfios, cu flori în mână, cu speranţe mari pentru un nou an de muncă, dar şi cu lipsa a circa 100 de îndrumători, mai de preţ decât aurul, întrucât ei sunt cei care educă generaţiile, care le dezvoltă abilităţile, le cultivă cunoştinţele şi le formează deprinderile de viaţă. În lipsa lor, educaţia oferită nu va fi completă.


În poveştile cu împăraţi, aceştia ofereau jumătate de împărăţie pentru un cal. Azi noi am fi dispuşi să oferim “jumătate de împărăţie” pentru un profesor? Se pare că nu, tot ce li se oferă sunt majorările de câteva procente, chiar dacă au experienţă, cunoştinţe vaste şi abilităţi performante…Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco