• Curierul de Hâncești

Jurnaliştii sunt şi ei oameni...


Când ne naştem, fiecare avem o vocaţie şi o menire pe pământ. Viaţa ne deschide atâtea uşi, iar noi alegem ceea ce simţim. Fie cineva devine medic, alt cineva poliţist, altul e judecător, profesor, poet, pictor, sculptor, iar alţii, ca noi - jurnalişti.

Deşi sunt la început de cale, am primit diverse reproşuri şi atacuri directe la persoană, făcute, bineînţeles, din rea intenţie şi anume pentru că am ales să fiu jurnalist. Cuvintele lor, desigur, m-au afectat într-o mare măsură, astfel am decis să îi intreb pe cei care judecă fără să cunoască: „Jurnaliştii, oare nu sunt şi ei oameni?”. Nu aştept să înţelegeţi, staţi fără grijă, eu ştiu prea bine că câinele dacă nu cunoaşte, latră.

Sunt de-acord cu voi, mass-media în ultima vreme a uitat limita bunului simt şi cade uşor în mrejele păcatului. Dar ce vină avem noi că ne-am născut în această ţară frumoasă, dar cu o guvernare neomenească, în care dacă scrii un cuvânt în plus, trebuie să îţi asumi şi responsabilitatea de a traversa strada cu riscul că poţi să nu mai ajungi la celălat capăt de drum. Nu intrăm în detalii, voi ştiţi mai bine la ce mă refer, pot spune doar că în curând nici să respirăm nu vom putea, la ce politică avem.

Atunci când scriu, sunt atât jurnalist cât şi consumator media, încerc să mă poziţionez în ambele părţi, încerc să observ cerinţele voastre în scopul îmbunătăţirii lor. Însă uneori, merg pe stradă şi întâlnesc câte un ,,binefăcător” care întreabă arogant şi cu un aer superior ,, ...şi ce minciuni mai scrieţi voi acolo?”, credeţi-mă, în acele clipe nu îmi pare rău că am ales această profesie, ci îmi pare rău pentru acest nivel de gândire învechit şi retardat, care înainte de a judec nu se uită că în buzunarul lui, stă mita pe care eu nu îndrăznesc să o accept.

Eu niciodată nu îmi permit să vă întreb dacă voi sunteţi corect în profesia pe care o aveţi, atunci voi de ce o faceţi?

Sunt nepărtinitoare, imparţială şi echidistantă! Acest jurământ l-am dat atunci când am deveni jurnalist şi nu cred că voi, cei care ne judecaţi, sunteţi în măsură să ne daţi lecţii de etică, estetică şi de viaţă.

Pentru greşelile noastre, pentru ceea ce scriem şi ce spune, noi răspundem, dacă nu aici, pe lumea cealaltă. Jurnalistul este om şi el, greşeşte şi cade în faţa păcatului, dar asta nu însemnă că în toată această pădure de ,,uscături” nu există şi arbori verzi. Nu-i puneţi pe toţi în acceaşi oală, pentru că trăiţi într-un secol în care aveţi posibilitatea să accesaţi diverse surse de informare şi să faceţi o distincţie clară înainte de a ne spune că scriem minciuni. Nu este total vina noastră că tindeţi să credeţi minciuna şi nu încercaţi să porniţi schimbarea de la voi.

Măsuraţi şi cântăriţi bine cuvintele înainte de a judeca gresit şi a glăsui sus şi tare că noi suntem cei care zvonesc minciuna în stat. Vă propun să procuraţi oglinzi mai mari, iar atunci când arătaţi cu degetul priviţi cu grijă ce direcţie indică acesta.


Maria Munteanu


146 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco