• Curierul de Hâncești

La încheierea mandatelor de consilier aleşii locali şi-au votat acordarea indemnizaţiei unice de conLa încheierea mandatelor de consilier

Aleşii locali şi-au votat acordarea indemnizaţiei unice de consilier raional

La şedinţa extraordinară a Consiliului raional, desfăşurată vinerea trecută (posibil ultima a acestui legislativ), consilierii au aprobat mai multe proiecte de decizii ce ţin de capitolul finanţe, şi anume cu privire la executarea bugetului raional pe I semestru al anului curent, corelarea bugetului raional cu Legea bugetului de stat pentru anul 2019, şi efectuarea unor modificări, şi completări în bugetul raional pe anul curent.


Totodată, consilierii au luat cunoştinţă de informaţia prezentată de comandantul Centrului Militar Hânceşti vizavi de încorporarea tinerilor născuţi în anii 2000-2001 în serviciul militar în termen, cu termen redus sau cel civil, organizat în octombrie 2019-ianuarie 2020, precum şi recrutarea tinerilor cu anul naşterii 2004. În baza proiectului de decizie cu privire la organizarea învăţământului liceal, consilierii au aprobat organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a în anul de studii 2019-2020, în următoarele licee: LT „D. Cantemir”, c. Crasnoarmeiscoe, LT Lăpușna, c. Lăpușna, LT „Universum”, c. Sărata Galbenă.

Majoritatea proiectelor de decizie, incluse în ordinea de zi, probabil au fost analizate şi dezbătute în cadrul comisiilor de specialitate, deoarece în cadrul şedinţei în plen, acestea au fost doar nominalizate şi votate în unanimitate, ca la conveier, fără unele întrebări.


Unele dezbateri au apărut doar atunci când consilierii au pus la vot abrogarea unei anterioare decizii prin care, Consiliul raional a atribuit în folosinţă unele încăperi izolate Centrului de Familie SA „SANFARM-PRIM”, în incinta policlinicii Hânceşti şi Spitalului din Cărpineni. Deşi reprezentantul Centrului de Familie a încercat să-i convingă pe aleşii locali să le prelungească termenul de arendă a încăperilor, pe motiv că farmaciile deschise în aceste instituţii medicale sunt unicele cu capital de stat, având şi preţuri mai reduse la medicamentele propuse, consilierii s-au arătat categoric împotrivă. Referindu-se la farmacia amplasată în holul policlinicii, democraţii Igor Eremia şi Vladimir Blişciac au menţionat că aceasta a fost ocupată abuziv, încălcându-se toate normele de amplasare, opinii care au fost susţinute de majoritatea consilierilor. După mai multe dezbateri, consilierii au aprobat în unanimitate abrogarea deciziei de atribuire în folosinţă unele încăperi izolate Centrului de Familie SA „SANFARM-PRIM”.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii au luat act de atribuirea mandatului de consilier în Consiliul raional Hânceşti candidatului supleant de pe lista Partidului Democrat din Moldova, Tamara Ioniţă, care a luat locul lui Vasile Secu.

Totodată, la finele mandatului de consilier raional, aleşii şi-au votat acordarea îndemnizaţiei unice aleşilor locali, egală cu un salariu mediu lunar pe economia națională pentru anul 2018, (consilierilor raionali care au activat nu mai puțin de doi ani în calitate de consilier raional). Pentru anul 2018, cuantumul salariului mediu lunar pe economie a fost aprobat în mărime de 6150 lei.Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco