• Curierul de Hâncești

La Hânceşti, gravidele se iau la evidenţă cu plată?

Problema plăţilor neoficiale din sistemul medical nu este nici pe departe o noutate. Deşi pacienţii achită pentru serviciile medicale, cotizând lunar la sistemul de asigurări în sănătate sau procurând poliţa de asigurare medicală obligatorie, pe lângă aceste plăţi, la sugestia sau chiar la cerinţa directă a lucrătorilor medicali, ei mai achită neoficial şi alte taxe. Din neştiinţă, din ignoranţă, dar şi din considerentul „poate mai ajung la el”, pacienţii scot ultimii bani din buzunar şi plătesc, fără a întreba unde este casa sau fără a cere bonul de la medicul care le indică ce sumă să le pună pe masă. Deşi indignaţi de impertinenţa acestor medici, de cele mai multe ori ei nu îndrăznesc să depună sesizări sau plângeri la organele abilitate, şi nici să denunţe pe faţă aceste încălcări.


Cu siguranţă, munca nobilă a medicilor este demnă de respect şi de laudă, dar atunci când unii esculapi sunt „cu mâna lungă”, prestigiul acestei profesii, dar şi încrederea cetăţenilor în sistemul medical în general, scade din ce în ce mai mult. Nu în zadar sistemul de ocrotire a sănătăţii din ţara noastră este considerat de experţi drept unul dintre cele mai corupte...   „Luarea la evidenţă presupune cheltuieli pentru hârtie...”  O doamnă din or. Hânceşti, viitoare mămică, rugându-ne să-i protejăm identitatea, ne-a mărturisit că medicul său de familie Lilia Veringă i-ar fi cerut 125 de lei atunci când o luat-o la evidenţă în calitate de gravidă. De asemenea, dânsa a fost nevoită să-şi procure singură recipiente pentru colectarea materialelor biologice pentru analize. „Dna medic mi-a spus că luarea la evidenţă presupune cheltuieli pentru hârtie şi alte formalităţi. De ce mai beneficiem atunci de poliţă medicală, pentru care în fiecare lună ni se opreşte din salariu, dacă trebuie să plătim aceste servicii medicale?” – se întreabă retoric femeia. Mai mult, în cadrul investigaţiilor din perioada sarcinii, gravida spune că şi alţi medici din cadrul Spitalului raional i-ar fi pretins câte 50 de lei pentru servicii, deşi este deţinătoare a poliţei de asigurare, fiind încadrată în câmpul muncii.


Este vorba despre medicii ginecologi Aliona Starinschi şi Vasile Popa, la care viitoarea mămică a trecut controlul ginecologic şi a făcut o ultrasonografie. Femeia consideră că, dacă va găsi de cuviinţă, pacientul va identifica singur modalitatea de a-şi exprima recunoştinţa faţă de medic, mulţumindu-i din proprie iniţiativă pentru receptivitate şi bunăvoinţă, nu cerându-i-se să plătească benevol-forţat pentru serviciile care trebuie să-i fie acordate gratuit. Solicitându-i părerea vizavi de acest caz, medicul de familie Lilia Veringă s-a arătat indignată de acuzaţiile aduse la adresa sa: „Aceste acuzaţii sunt nefondate, sunt nişte bârfe. La noi în cabinetul medical nu se cere şi nu se ia mită, iar pacienta care susţine aceasta trebuie să dovedească că aceste fapte au fost reale” – a declarat medicul. Cu toate acestea, dna Veringă, printre altele, a spus că uneori „le roagă” pe gravide să aducă două pixuri, hârtie pentru îndreptări, clei, pentru că de ani buni nu primesc nimic din birotică.


Din informaţiile deţinute de noi, anterior pe numele medicului Lilia Veringă au mai fost plângeri, ce-i drept nu pe chestiuni legate de bani, ci de atitudine. Rugată să se expună la acest subiect, şeful Centrului de Sănătate Hânceşti Vera Munteanu, a cărei subalternă este medicul Lilia Veringă, a confirmat că au existat anterior sesizări la adresa acestui medic. Referitor la cazul dat, dna Munteanu a menţionat că pacienta trebuia să sesizeze administraţia CS imediat ce s-a întâmplat cazul sau să depună o plângere în scris. „Gravidele nu trebuie să-şi cumpere absolut nimic – fişe medicale, hârtie sau recipiente pentru analize, deoarece anual se investesc sume enorme pentru achiziţionarea documentaţiei necesare în primul rând gravidelor şi copiilor – fişe medicale, îndreptări la laborator, consumabile etc., care sunt cumpărate în cantităţile necesare, ba chiar cu rezervă, şi care sunt puse la dispoziţia cabinetelor medicilor de familie. În consecinţă, gravidele sunt asigurate gratuit cu toate cele necesare conform normelor metodologice aplicate anual de către CNAM şi nu trebuie să achite nimic atât la luarea la evidenţă, cât şi pe parcursul sarcinii” - a fost răspunsul dnei Vera Munteanu.  


„Nici nu poate fi vorba de aşa ceva!”  Contactată de noi, şi medicul ginecolog Aliona Starinschi a negat cu vehemenţă că ar fi cerut vreodată taxe de la vreo gravidă. „Eu, în calitate de medic consultant, afirm cu toată certitudinea că la noi nimeni niciodată nu a cerut bani de la gravide pentru serviciile prestate. Doamne fereşte, nici nu poate fi vorba de aşa ceva! Gravida nu achită nimic atât la consultaţie, cât şi la alte investigaţii, aceasta e lege pentru noi” – a spus Aliona Starinschi, fiind dispusă să clarifice de faţă cu gravida în cauză şi administraţia spitalului insinuările aduse la adresa sa. La fel şi medicul ginecolog-imagist Vasile Popa a negat toate acuzaţiile, prezentându-ne câteva cecuri ale pacientelor care au achitat pentru consultaţii la casa spitalului şi arătându-ne afişată pe hol inscripţia în care sunt menţionate investigaţiile imagistice gratuite – nr. 2 la 18-22 de săptămâni şi nr. 3 la 36-37 săptămâni. Întrebat de investigaţia nr.1, dl doctor a confirmat că şi aceasta se face gratuit, la necesitate, toate celelalte fiind, conform legii, achitate de către pacientă. „Pacientele sunt îndreptate la casă pentru a achita investigaţiile cu plată, iar gravida despre care spuneţi dvs. a intrat, probabil, în categoria acestora.


Mai mult, dacă sunt obiecţii vizavi de corectitudinea exercitării atribuţiilor mele, să se adreseze la organele abilitate care se vor expune pe marginea acestui caz şi, dacă se va adeveri, sunt gata să-mi asum responsabilitatea” – a specificat dl Popa. „În cazul în care un pacient are pretenţii faţă de un doctor sau altul, are posibilitatea să se apropie de administraţia spitalului, să scrie un demers pentru ca noi să luăm atitudine – a specificat Petru Cibotaru, directorul Spitalului raional Hânceşti. Altă opţiune ar fi o cerere în adresa organelor abilitate – poliţie sau procuratură, care să se ocupe nemijlocit de investigarea cazului dat. În caz contrar, aceste insinuări nu au nici o valoare, mai ales că nu sunt însoţite de probe, şi sunt o denigrare la adresa unor medici cu merite, care mulţi ani s-au dedicat profesiei, au un statut în societate şi realizări în domeniul de activitate. Legislaţia în vigoare prevede ce măsuri trebuie să ia un pacient care nu este mulţumit de tratamentul acordat de medic, şi nu este cazul să discute aceste lucruri după colţ” - a spus în încheiere dl Cibotaru, adăugând că dacă, într-adevăr, se va dovedi că medicii au încasat nelegal bani, aceştia vor fi întorşi.  


Poliţa de asigurare acoperă toate  procedurile efectuate  gravidei  Conform normelor metodologice de aplicare a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, în instituţiile medicale primare, care prestează servicii de asistenţă medicală în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, este prevăzută expres supravegherea şi monitorizarea de către medicul de familie a evoluţiei sarcinii femeilor gravide conform standardelor de supraveghere a gravidelor.


Aceasta presupune că toate investigaţiile pe care le face pe parcursul sarcinii gravida, care este asigurată medical, sunt reglementate de programul unic al asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.  „Toate gravidele, indiferent că sunt antrenate sau nu în câmpul muncii, sunt asigurate medical din partea statului, cu excepţia gravidelor deţinătoare de teren agricol. Prin urmare, începând cu luarea la evidenţă a gravidei, consultaţiile, vaccinarea, tratamentul în staţionar, diverse investigaţii, monitorizarea întregii sarcini şi încheind cu naşterea - toate aceste proceduri, efectuate în cadrul instituţiilor medicale de stat, sunt acoperite de poliţa de asigurare medicală obligatorie, pentru care femeia gravidă nu trebuie să achite nici un leu” – menţionează Maria Codreanu, directorul Agenţiei Teritoriale Hânceşti a CNAM.   Normele metodologice se aplică şi sunt obligatorii pentru toţi subiecţii asigurării obligatorii de asistenţă medicală stabiliţi prin Legea nr.1585-XVIII din 27 februarie 1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, alte acte normative şi legislative în vigoare, inclusiv pentru toţi prestatorii de servicii medicale contractaţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.  Unele persoanele vizate în articol au încercat pe diferite căi să influenţeze ieşirea de sub tipar a articolului dat, pe care l-au calificat drept o comandă, dându-ne din deget şi făcând aluzii la faptul că nu dispunem de probe şi martori pentru a le reproşa ceva. Cu toate acestea, scopul nostru nu este să acuzăm, ci să informăm opinia publică vizavi de situaţii despre care ştiu toţi, dar se tem să vorbească.  


P.S. Lăsăm subiectul dat deschis pentru dicuţii şi invităm cititorii să se expună vizavi de faptul dacă într-adevăr se cer plăţi neformale în instituţiile medicale şi cât de expus este pacientul la acest fenomen. Dacă cineva s-a aflat în situaţia în care un medic sau altul i-a cerut ilegal plată pentru serviciile prestate, care ar trebui să fie gratuite conform poliţei de asigurare, îi invităm să ne scrie, să ne contacteze sau să vină personal la redacţie pentru a se exprima.Elena Zaițev

18 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco