• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Ala Covaş, din mun. Hânceşti, studentă în Strasbourg, Franţa
„Pentru a ne apropia de standardele europene, trebuie să ne schimbăm în primul rând modul de a gândi”

-Ala, pentru început, dorim să ştim cum ai ajuns să fii studentă la o Universitate din Franţa şi de ce ai ales să faci chimie. Este o provocare să faci studii într-o limbă străină?

-Dat fiind faptul că am studiat limba franceză la liceu, fiind într-o clasă cu profil francofon la LT „M. Sadoveanu”, am decis să profit din plin de această oportunitate şi să aplic la o universitate din Franţa. După primul semestru al clasei a 12-a, când începuse perioada de aplicare, ştiam din start că doresc să fac chimie, deoarece este o profesie cu o foarte bună perspectivă, iar ulterior te poţi integra în diferite domenii. Eu încă nu m-am decis unde şi în ce domeniu voi activa după absolvirea facultăţii, dar cu siguranţă va avea tangenţă cu chimia. Am ales anume Facultatea de Chimie a Universităţii din Strasbourg deoarece se numără printre primele din Franța, având în palmares numeroase distincţii, dar şi 4 premii Nobel. Deci, prin intermediul Alianţei Franceze din Moldova, am depus toate actele necesare, iar în luna aprilie am primit şi rezultatul multaşteptat. Desigur, este o provocare, mai ales la început, dar cu multă sârguinţă şi răbdare se pot depăşi orice dificultăţi.


-Povestește-ne despre Strasbourg, ce fel de oraş este, ce te-a impresionat acolo şi cât de primitor este cu studenţii străini, întrucât bănuiesc că acolo îşi fac studiile tineri din diferite ţări.

-Strasbourg este considerat o capitală europeană, fiind sediul unor instituţii precum Parlamentul European, Consiliul Europei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO). Pentru mine este un oraş foarte frumos, cu o poziţie fizico-geografică foarte reuşită, dar şi cu o istorie bogată de sute de ani. Are obiective turistice de importanţă istorică şi arhitecturală, unul dintre cele mai renumite fiind catedrala, veche de peste 500 de ani, amplasată în centrul istoric al oraşului, unde sunt şi muzee, dar şi ulicioare înguste, specifice regiunii alsaciene, pe care te poţi plimba şi admira arhitectonica acestei părţi a oraşului. Strasbourgul este foarte primitor cu studenţii străini, luând în consideraţie faptul ca învăţământul superior este gratis. Un alt mare avantaj este faptul că studenţii au acces la o mulţime de sporturi la preţ redus sau chiar gratis. De asemenea, în campusul universitar poţi găsi un număr mare de biblioteci bine dotate pentru ca studenţii să facă faţă cu uşurinţă studiilor. Un mare plus al studiilor în Franţa este faptul că statul oferă studenţilor europeni burse, dar şi ajutoare, cum ar fi restituirea unei anumite sume de bani din chiria plătită lunar sau asigurare medicală gratuită.-Ce ţi-a plăcut şi ce nu la sistemul de învăţământ universitar din Franţa şi ce practici sau experienţe crezi că am putea prelua noi pentru a îmbunătăţi sistemul nostru de studii preuniversitar/universitar?

-Sistemul universitar din Franţa aş spune că este destul de dezvoltat, la facultate nu avem cărți, tot materialul ne este predat în format electronic şi poate fi găsit ulterior pe o platformă online pentru studenţi. Acest lucru are un aspect atât pozitiv, cât şi negativ, deoarece este mult mai dificil să studiezi în faţa unui calculator decât a unei cărţi. Orice student având codul său personal poate intra pe contul său universitar, iar acolo îşi găseşte orarul, mesajele, rezultatele examenelor. Consider că este o practica care ar putea fi preluată pentru a îmbunătăţi sistemul nostru de învăţământ, deoarece totul este mult mai organizat şi mai accesibil.


-Dacă e să vorbim despre mediul academic, interacţiunea cu profesorii şi colegii, ţi-a fost greu să te adaptezi?

-A fost o provocare destul de interesantă de a începe o etapă nouă din viaţa mea într-un nou mediu şi pot spune că nu mi-a fost greu să mă adaptez, deoarece am prieteni care locuiesc aici şi care m-au ajutat. La universitate mi-am făcut prieteni chiar din primele zile, eram uimită de numărul mare de studenţi ce se grăbeau dimineaţa la cursuri. Am fost plăcut surprinsă când am văzut că fiecare persoană este liberă în acţiunile şi comportamentul său, fapt pentru care nu te critică nimeni. Ceea ce ţine de profesori, sunt puţin mai distanţi, ei doar predau cursul, răspund la întrebări, dar totuşi sunt nişte oameni minunaţi, cu un mod de gândire diferit.-Dacă ne referim la infrastructură, servicii, nivel de trai, ce ar putea învăţa autorităţile locale de la acest oraş european, pentru că şi ţara noastră tinde spre standarde europene?

-Nivelul de trai corespunde unui oraş dezvoltat, cu o infrastructură bogată, transportul public este bine organizat. Pentru a se apropia de standardele europene, autorităţile locale ar putea investi mai mult în învăţământ, educație, sport. Astfel, dacă li se vor oferi condiţiile necesare pentru dezvoltare şi afirmare, tinerii vor fi motivaţi să rămână în ţară. Autorităţile locale, dar şi cetăţenii ţării noastre ar trebui sa înţeleagă că pentru a ne apropia de standardele europene, trebuie să ne schimbăm în primul rând modul de a gândi şi abia apoi vor veni şi schimbările. Ţara noastră are tineri cu capacităţi care ar putea aduce schimbarea, iar studenţii noştri se fac mereu remarcaţi peste hotare.


-Ce oportunităţi oferă studiile europene şi ce schimbări ar putea întreprinde tinerii care fac studii peste hotare dacă ar reveni în ţară şi ar aplica cunoştinţele acumulate?

-Studiile peste hotare oferă numeroase oportunităţi, cum ar fi schimburi de experienţă, stagii, locuri de muncă asigurate, dar cea mai importantă fiind diploma europeană, recunoscută peste tot în lume. De asemenea, studiile în străinătate îţi oferă posibilitatea de a descoperi noi culturi, noi tradiţii. Tinerii care revin în ţară pot implementa cu uşurinţă cunoştinţele şi practicile acumulate pe parcursul perioadei de studii, deoarece un nou mediu îţi dezvoltă o altă gândire şi alte idei. Desigur, sunt numeroase schimbări care ar putea fi întreprinse, însă principalul este să persiste dorinţa de a schimba ceva, de a ameliora unele puncte slabe din toate domeniile, pentru că tinerii sunt viitorul ţării noastre.


-Mulţumim pentru interviu şi multe realizări frumoase!

Elena ZAIŢEV

20 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco