• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Alexei Liubinschi, cetăţean de onoare al oraşului şi al raionului Hânceşti

„Investiţia în tineri este cheia succesului pentru ca oraşul Hânceşti să fie mereu un oraş viu, plin de viaţă, de copii şi de tineret”

Alexei Liubinschi este binecunoscut pentru activitatea prodigioasă în sectorul vitivinicol al raionului, cu merite incontestabile în dezvoltarea sectorului agricol, despre care depun mărturie nu doar cei ce-l cunosc, dar şi multele medalii şi diplome de merit, care împânzesc pereţii casei. Bun specialist, vinificator cu calificativul „excelent”, dar şi bun familist, un soţ, un tată şi un bunic minunat – aşa îl caracterizează soţia Nadejda, exemplu de perseverenţă şi tenacitate, un adevărat stâlp al familiei. Vă propunem un interviu despre viaţa şi activitatea lui Alexei Liubinschi, valorile familiale şi cum vede oraşul viitorului pentru a fi mai atractiv pentru tineri!


-Dle Alexei Liubinschi, Dvs. aţi dedicat mai bine de 50 de ani muncii în domeniul agricol, mai exact, agronomiei. Cum a început totul, cum aţi ajuns să munciţi în raion, Dvs. fiind de baştină de la nordul Moldovei?


-Într-adevăr, eu sunt născut într-un sat din nordul Moldovei, Şeptelici, r. Soroca, în anul 1942, într-o familie de oameni simpli, dar gospodari. În 1958 am intrat la Tehnicumul de agronomie din Saharna, care avea şi 500 ha de vie, iar noi, studenţii făceam practica acolo, pe loc, paralel activând şi la Fabrica de vin din Şoldăneşti. După patru ani, am absolvit Tehnicumul, care, între timp, s-a transferat la Camenca, şi eu am solicitat să fiu trimis după îndreptare într-un raion cu multe vii. Aşa am ajuns tânăr specialist agronom la Hânceşti, pe atunci Cotovsc, în colhozul din Sărata Galbenă. M-am prezentat direct la conducerea colhozului, cu valiza în mână. Preşedintele m-a luat la el acasă, m-a hrănit, iar a doua zi a chemat brigadierul de la Sărata Mereşeni şi m-a încredinţat lui, trimiţându-mă la lucru în brigada de la Sărata Mereşeni. Mi-a dat şi un cal alb, care, imediat ce l-am încălecat, m-a trântit jos. Aşa şi n-am mai mers pe cal, mi-a dat brigadierul o trăsurică, să mă pot deplasa. Abia mai târziu, am avut motocicletă. În vara anului 1963, brigada a trecut la sovhozul Mereşeni şi eu m-am transferat acolo ca brigadier, iar în toamnă am mers la armată. După armată, din 1966 până în 1969, am activat în sovhozul din s. Lăpuşna, unul dintre cele mai mari şi mai dezvoltate gospodării de pe atunci, cu multe podgorii. De la agronomul-şef Iurie Cernopaşcenco am învăţat vieritul la cel mai înalt nivel, întrucât atunci se introduceau tehnologii noi la cultivarea viţei de vie. La începutul anilor 70, agronomul de la sovhozul „Victoria” din Hânceşti m-a invitat ca specialist la sovhozul „Victoria”, unde am lucrat 15 ani, între timp activând ca agronom-şef la gospodăria din Mereşeni, director la gospodăria din Bozieni, iar din 1985 ca director la „Victoria”. Din sovhozul „Victoria” am creat agrofirmă, după care colhoz, cu secţii de conservare, prelucrare, de creştere a ciupercilor, sere pentru flori, moară, fermă cu 1500 de vaci mulgătoare, porci, oi etc. Dintr-o gospodărie lăsată în voia sorţii, sovhozul „Victoria” a ajuns una dintre cele mai bune şi mai dezvoltate din raion, alături de gospodăriile din Sărata Galbenă şi Cărpineni. Condiţiile de muncă erau excelente, oamenii erau alimentaţi cu hrană gătită în cantina de la brigadă, duşi/aduşi pe deal cu transport, primeau zilnic pâine, ca după o zi de muncă să nu mai caute pâine la magazin, carne şi alte alimente. Vreau să spun că nici acum nu trăim vremuri rele, dar îmi pare rău după acele timpuri... Îmi pare rău că, prin anii 90, colhozul s-a distrus complet. Din 1994, am lucrat la Fabrica de vin din Hânceşti, în calitate de vice director pe comerţ.


-Împreună cu soţia Nadejda, deja de 56 de ani, formaţi un cuplu şi o familie frumoasă, care serveşte drept model pentru tinerele generaţii. Cum v-aţi cunoscut cu viitoarea Dvs. soţie şi care sunt valorile ce stau la baza familiei Dvs. mai bine de jumătate de secol?


-S-a întâmplat la Sărata Mereşeni, unde lucram ca agronom, tânăr specialist, când, de Paşte, la club, am văzut o fată din sat, care lucra în colhoz, cu un băiat şi o tânără care nu erau de prin partea locului. M-am apropiat şi am întrebat-o cine sunt şi ea mi-a spus – logodnicul meu şi sora lui din Hânceşti. După ce am făcut cunoştinţă, mai în glumă, mai în serios, am întrebat: „Vreţi să facem nunta împreună?”. Am invitat-o pe Nadejda la dans şi peste 2 săptămâni era deja soţia mea. Dacă să ne referim la valorile care stau la baza familiei noastre, cred că cel mai important este să ne respectăm şi să ne preţuim jumătatea. Soţia este cea care ţine pe umerii ei familia. Desigur, ca în orice familie, au fost şi neplăceri, dar ne-am străduit să le rezolvăm astfel încât să nu ştie nimeni de ele – nici părinţii noştri, nici copiii. Eu eram acela care făceam primul pas spre împăcare, pentru că mă simţeam responsabil ca bărbat pentru ca în familie să fie pace şi înţelegere. Am avut parte şi de o soacră foarte bună, o gospodină minunată şi un bun diplomat în chestiuni familiale. Pentru ca familia să fie trainică, iubirea trebui să stea în capul mesei, alături de responsabilitate şi stimă faţă de membrii familiei. Aşa am reuşit să trecem peste multe greutăţi, am construit o casă, am crescut doi copii – fiica Inga şi fiul Alexei, şi acum ne bucurăm de nepoţii noştri, care, deşi sunt departe, e tot ce avem mai scump pe lume.


-Dvs. aţi avut şi o activitate prolifică în Consiliul orăşenesc Hânceşti, deţinând mandatul de consilier mai bine de două decenii...


-Am activat în Consiliul local circa 25 de ani, dintre care 12 ani în perioada când a fost primar Alexandru Botnari. Desigur, în ultimii ani, oraşul Hânceşti s-a schimbat, s-a modernizat, are infrastructură nouă, clădiri noi, drumuri... Şi aceasta se datorează fostului primar Alexandru Botnari, cu care am avut o colaborare frumoasă. Cât a deţinut funcţia de primar, a realizat multe lucruri – apă, amenajare, iluminare, drumuri, lucruri care ridică prestigiul oraşului nostru. Totuşi, comparativ cu alte oraşe care se dezvoltă cu paşi rapizi, oraşul Hânceşti se dezvoltă mai lent. În perioada cât am fost consilier, m-am implicat în multe proiecte importante pentru oraş, fiind preşedintele comisiei buget şi finanţe, dar şi făcând parte din comisia cadastru. Erau proiecte mari – de asfaltare a drumurilor, construirea noilor edificii, crearea sectoarelor locative noi, cum ar fi Floarea 1, Floarea 2, în Parc ş.a. Consider că tot ce am realizat, a fost în beneficiul oraşului şi al cetăţenilor.


-Sunteţi deţinătorul titlurilor onorifice „Cetăţean de onoare al oraşului” şi „Cetăţean de onoare al raionului”. Ce semnificaţie au aceste titluri pentru Dvs.?


-Titlul şi medalia de „Cetăţean de onoare al oraşului” mi-a fost acordată de două ori, pe timpul primarului Vasile Colţa şi de către primarul Alexandru Botnari, iar „Cetăţean de onoare al raionului” am devenit pe timpul mandatului preşedintelui raionului, Ghenadie Buza. Desigur, aceste titluri au o semnificaţie importantă pentru mine, un motiv de bucurie şi de mândrie, întrucât reprezintă recunoaşterea muncii mele şi a contribuţiei aduse în dezvoltarea oraşului şi a raionului – pe unde cu fapta, pe unde cu vorba şi cu sfatul. Îmi doresc foarte mult ca raionul Hânceşti şi municipiul să prospere şi să devină atractive pentru tineri, pentru familii, pentru specialişti. În mod deosebit, doresc ca oraşul să se dezvolte mai alert, să fie create noi sectoare locative, să fie modernizate cele de la periferiile oraşului, să aibă drumuri mai bune, locuri de agrement. Este foarte important ca în oraş să fie create nu doar locuri de muncă, dar şi condiţii de trai pentru tinerii specialişti, locuinţe sociale, de exemplu, la Colegiul de Construcţii sunt cămine nelocuite care ar putea deveni locuinţe pentru tinerii specialişti, ca să fie motivaţi să nu plece din oraş, să muncească aici, acasă, să întemeieze familii, să nu plece peste hotare pentru un trai mai bun. Investiţia în tineri este cheia succesului pentru ca oraşul Hânceşti să fie mereu un oraş viu, plin de viaţă, de copii şi de tineret. Numai aşa va avea viitor!

-Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim multă sănătate şi forţă!

Elena ZAIŢEV

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco