• Curierul de Hâncești

La o cafea cu Alyssa Gurkas, voluntar al Corpului Păcii la Centrul de Plasament „Brânduşa”

La o cafea cu Alyssa Gurkas, voluntar al Corpului Păcii la Centrul de Plasament „Brânduşa”, mun. Hânceşti„În Moldova, am învăţat să apreciez timpul, relaţiile cu oamenii din jur, cu prietenii, cu copiii şi colegii”


-Pentru început, Alyssa, te rog să ne povesteşti despre tine – de unde eşti, cum ai devenit voluntar în Corpul Păcii şi cum ai ajuns în R. Moldova...


-Am 24 de ani şi sunt din SUA, statul New Jersey, care se află la a oră distanţă de oraşul New York. Am studiat politici de mediu la Universitatea Virginia Tech, pe care am absolvit-o în mai 2018, după care am aplicat la Corpul Păcii pentru a deveni voluntar în R. Moldova. Am mers pentru două zile în Philadelphia, unde am beneficiat de o pregătire minuţioasă pentru integrarea într-o nouă cultură şi în iunie am venit în R. Moldova, unde timp de 3 luni am locuit la o familie din c. Goleşti, r. Străşeni şi în fiecare zi, în afară de duminică, am luat parte la un program de instruire intensivă cu 2 profesori de limbă română. În august, am venit în Hânceşti ca voluntară la Centrul de Plasament „Brânduşa”. Iniţial, a fost un grup de 60 de voluntari care au venit în Moldova prin Corpul Păcii, azi numărul lor ridicându-se la 100. Toţi aceştia fac parte din 3 grupe de activităţi specifice: grupa 1 – sănătate, grupa 2 – limbă engleză, grupa 3 – dezvoltare comunitară şi organizaţională. Eu fac parte din grupa 3. Am ales să vin în R. Moldova pentru că am văzut un filmuleţ pe internet despre un turist care călătoreşte prin Moldova şi este foarte bine primit de oamenii de aici. De asemenea, mie îmi place foarte mult brânza şi caşcavalul şi am înţeles că în Moldova se produc diferite brânzeturi. M-am gândit că îmi va plăcea foarte mult această ţară, întrucât are oameni primitori şi mâncare gustoasă!


-Te afli în Hânceşti mai bine de un an, în calitate de voluntar la Centrul de Plasament „Brânduşa”. Cu ce te ocupi aici, ce activităţi desfăşori?


-La Centru colaborez cu directorul Larisa Dragomir şi pedagogul social Aliona Romaşcu împreună cu care desfăşurăm lecţii pentru copii despre modul sănătos de viaţă şi planificarea viitorului, de asemenea îi ajutăm să-şi facă temele pentru acasă. În cadrul centrului avem un grup de voluntari în care sunt antrenaţi 5 tineri voluntari – 4 de la Colegiul de Construcţii şi 1 de la LT „M. Sadoveanu”, cu ajutorul cărora implementăm un program de mentorat pentru susţinerea copiilor de la Centru. Am aplicat la un program de granturi oferit de Corpul Păcii şi am obţinut prin acest grant 4 calculatoare pentru Centrul de Plasament, un proiector, o imprimantă. De asemenea, urmează să deschidem un Club de robotică pentru copiii de aici, iar în martie anul viitor, să beneficiem în cadrul proiectului nostru de serviciile profesoarei de matematică, dna Aliona Şolopa, care va lucra timp de 3 luni cu voluntarii noştri, pentru a-i instrui cum să-i ajute mai eficient pe copii la teme, întrucât am sesizat că este o necesitate reală pentru ei. La fel, în fiecare zi de joi, desfăşor o oră de limbă engleză la Biblioteca publică raională pentru copiii din clasele 1-5, unde îi ajut să-şi facă temele şi să înţeleagă mai bine materialul didactic predat la şcoală la lecţia de engleză şi astfel să aibă rezultate mai bune la teme. Vara aceasta am colaborat şi cu Centrul de creaţie al primăriei Hânceşti, unde am desfăşurat o tabără de vară pentru copii, în cadrul căreia am organizat activităţi împreună cu un grup de voluntari de la European Volunteer Service, o organizaţie europeană de voluntariat. Printre activităţile din cadrul taberei de vară au fost şi lecţii informativ-interactive despre cultura americană şi cea europeană. Cred că copiilor le-a fost interesant să afle multe lucruri despre cultura care ne reprezintă pe noi!-Am observat că vorbeşti bine limba română! A fost greu să înveţi o limbă nouă? Cât timp ţi-a luat să te poţi exprima în limba noastră şi ce ţi-a părut mai dificil în asimilarea acestei limbi?


-După cum am mai spus, am beneficiat de un curs intensiv de studiere a limbii române înainte de a veni în repartiţie, limba română fiind prima limbă străină pe care am învăţat-o. Încă continui să învăţ, studiez 3 ore pe săptămână cu dna Aliona Goroholschi, profesoară la GM „M. Viteazul”. Dacă la început aveam doar abilităţi de bază în comunicare, fiindcă mi se dădea greu studierea acestei limbi, după 6 luni mă descurcam mult mai bine, chiar vorbeam fluent limba română. Vreau să-mi perfecţionez cunoştinţele de limbă română nu doar la nivel de comunicare, vreau s-o posed la perfecţie. Cel mai greu de înţeles pentru mine în limba română sunt glumele şi proverbele. Mie îmi plac foarte mult proverbele, chiar am un caieţel în care le scriu semnificaţia. Când comunic în limba engleză sunt amuzantă, dar în limba română mi se pare că nu sunt haioasă deloc, dar lucrez şi la acest aspect, pentru că îmi place mult să glumesc!


-Ce impresii ţi-a lăsat ţara noastră, ce ţi-a plăcut şi ce nu? Cum a fost adaptarea la o nouă cultură, mediu, alimentaţie?


-Iniţial mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu bucătăria moldovenească, dar în scurt timp am îndrăgit bucatele voastre tradiţionale şi chiar am învăţat să gătesc zeamă moldovenească, care îmi place foarte mult. De asemenea, vreau să învăţ să gătesc mămăligă, borş roşu şi sarmale. Am văzut cum se prepară, dar încă n-am încercat să le fac singură! Dar preferatele mele sunt clătitele cu brânză dulce şi mămăliga cu peşte şi sos. Alimentarea în America este mai diversificată şi include mai multe bucătării. Familia mea, de exemplu, găteşte deseori mâncare italiană, întrucât ei cred că au rădăcini europene, provenind din imigranţi italieni. Fiind în America îmi plăceau foarte mult pastele gătite în diferite moduri, dar şi bucătăria chinezească. Cu toate acestea, am îndrăgit mult bucătăria moldovenească şi m-am adaptat destul de uşor la o nouă alimentaţie. În Moldova am observat că familia este foarte importantă, se acordă mult timp comunicării între membrii familiei, petrecerii timpului împreună. Şi la noi familia e importantă, dar mi se pare că serviciul are totuşi o mai mare prioritate, căci acesta ne oferă o anumită securitate financiară, acces la diferite servicii, inclusiv serviciile medicale etc. Şi natura aici e foarte frumoasă, aveţi dealuri, oamenii au pe lângă case grădini mari, unde cultivă fructe, legume, pomi diferiţi, multe-multe flori. Noi nu avem această oportunitate în oraşele mari, unde trăim la bloc. Şi mie mi-ar plăcea mult să am o grădină mare, să învăţ să cultiv plante şi să am multe flori!


-Mulţi tineri din SUA fac voluntariat în diferite domenii, fiind dispuşi să plece în ţări sărace pentru a le oferi ajutor băştinaşilor. De ce este voluntariatul atât de important pentru voi?


-În America există aşa numita cultură a voluntariatului şi atunci când mergem să facem studii universitare în CV trebuie să menţionăm experienţa în domeniul voluntariatului. Mulţi voluntari de la Corpul Păcii au o mare experienţă în acest sens, eu am aplicat la această organizaţie pentru a acumula o nouă experienţă, întrucât am călătorit puţin şi doar în interiorul SUA. De aceea, activitatea desfăşurată în Moldova mi-a oferit ocazia să vin pentru prima dată în Europa. Mulţi americani nu pleacă niciodată în afara graniţelor ţării şi cred că aceasta nu e bine, deoarece trebuie să ne lărgim orizonturile cunoaşterii interacţionând cu oameni din alte culturi în mod real, nu doar pe calculator. Aceasta a fost pentru mine cea mai mare motivare, am vrut să-mi extind viziunea asupra lumii pornind de la o ţară mică, dar frumoasă. M-am informat înainte de a veni în Moldova, am văzut că oamenii sunt deschişi, prietenoşi, primitori şi comunicativi, astfel încât m-am gândit că mă voi simţi bine aici. Având experienţă cu copiii, căci am lucrat la o grădiniţă în America, am vrut să-mi continui activitatea tot printre copii. N-am rămas dezamăgită – mă simt bine aici, îmi place foarte mult ţara voastră şi oamenii cu care vin în contact.-Copiii cărora le predai limba engleză învaţă multe lucruri de la tine. Ce înveţi tu de la ei şi de la oamenii cu care interacţionezi aici, la noi?


-În primul rând, am învăţat mult despre cum să am mai multă răbdare, cum să gestionez mai eficient timpul. În America, oamenii sunt mereu grăbiţi, viaţa e mai rapidă în toate aspectele şi este apreciată după alte criterii. Aici viaţa decurge în alt ritm, mai încet, şi eu am învăţat să apreciez timpul, relaţiile cu oamenii din jur, cu prietenii, cu copiii şi colegii. Am învăţat că este mai important să le acord timp servind împreună un ceai şi discutând lucruri care îi interesează, comunicarea fiind un aspect foarte important în relaţiile cu oamenii care ne înconjoară. Aici am acumulat foarte multă experienţă frumoasă, pe care nu o voi uita niciodată şi care, cu siguranţă, îmi va fi de mare folos. Chiar dacă programul meu se încheie în august 2020 şi mă voi întoarce în America, ţin neapărat să revin aici în viitor!


-Mulţumim pentru interviu!

-Şi eu vă mulţumesc!


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco