• Curierul de Hâncești

La o cafea cu directorul „Radio Pro Mingir”

La o cafea cu Ion Croitoru, directorul postului de radio local „Radio Pro Mingir”: „Suntem unicii de pe piaţa mediatică din R. Moldova care se autofinanţează din publicitate”.


-Ion, „Radio Pro Mingir” a împlinit de curând 5 ani de la lansare. Cum a început totul? Cui aparţine ideea şi de ce ai ales să faci radio?


-Totul a început în 2011, mai exact pe 22 mai 2011. În Mingir, oamenii nu prea au dat curs ideii ca în localitatea lor să fie un post de radio local, însă acum ei se bucură de prezenţa acestuia în localitate şi se mândresc că-l au. Ideea aparţine membrilor AO „Pro-Mingir”, această  asociaţie fiind creată cu scopul de a atrage diferite proiecte în localitate şi astfel comunitatea să prospere. Îndrăgostit de radio încă din copilărie, mi-am dorit să lucrez şi eu aici. La scurt timp, melodia celor de la Vama Veche, „La radio”, mi-a întărit dorinţa şi am început să visez. Mă vedeam vorbind în faţa unui microfon pentru o mulţime de ascultători. Mi-am completat CV-ul şi am scris un eseu pe tema unei ştiri recente, apărută în presă. L-am trimis şi apoi am fost sunat să merg la interviu. Din peste 30 de CV-uri prezentate, al meu a fost printre cele 3 selectate. A fost o bucurie imensă. Era primul interviu din viaţa mea la care participam. Am avut emoţii, dar au fost constructive. La câteva zile am primit telefonul magic. S-au jucat puţin cu emoţiile mele, mi-au spus că m-au sunat pentru că au nişte formalităţi, pe care trebuie să le îndeplinească. Apoi m-au anunţat că, din păcate, foarte mulţi copii buni au fost respinşi, dar că eu, totuşi, nu fac parte dintre ei. A fost iuuuhuuu! Îmi tremura tot corpul de fericire. Odată cu toate acestea, am învăţat cum ar trebui să vorbesc la radio. Nu ştiu cât de bine mă descurc la moment, dar ştiu că fac tot posibilul să evoluez şi să fac lucrurile aşa cum trebuie pentru o redacţie de radio. Există un mic inconvenient. Nu am luat niciodată lecţii de dicţie şi nu am ştiut niciodată cum trebuie să lucrez pentru a-mi perfecţiona vocea, respiraţia, ritmul etc. Am găsit pe net exerciţii de dicţie şi aproape în fiecare zi stau cu pixul între dinţi şi citesc, citesc şi iar citesc. Îmi face plăcere, ştiu că mă va ajuta enorm. Aşadar, vă sfătuiesc pe toţi cei care vreţi să vă îmbunătăţiţi dicţia, care vreţi să urmaţi o carieră în jurnalism, relaţii publice sau altă meserie care necesită cuvântarea în public, să exersaţi cât de mult posibil, citind zilnic exerciţii de dicţie. Puteţi face asta singuri acasă sau puteţi opta pentru cursuri de dicţie de la profesionişti. Pe mine m-ar fi ajutat mult mai mult să fi ştiut lucrurile astea înainte de a ajunge la radio. Experienţa de la „Radio Pro Mingir” reprezintă pentru mine un mare pas înainte spre perfecţionare. Încet, încet idealurile mele prind contur. Vreau să progresez şi să pot ajuta, la rândul meu, tineri care aleg să lucreze în presă, radio sau TV.


-Care este impactul unui post de radio pentru o localitate? Mai ascultă astăzi oamenii radioul?


- Impactul unui post de radio este unul binevenit, deoarece oamenii de la sat nu au timp pentru a sta în faţa televizorului. Majoritatea familiilor dispun de un aparat de radio acasă sau, dacă merg în transport, unii ne ascultă online pe www.promingir.com/live/ . Aproape la fiecare casă răsună radioul, asta o aud atunci când merg pe stradă venind la muncă, mă simt minunat atunci când sunt ascultat în emisie de foarte multă lume. În pofida greutăţilor pe care le are fiecare, oamenii ne ascultă cu măre plăcere şi aşteaptă cu nerăbdare să fie ora 17:00, atunci când noi întrăm în casele lor prin unda radio cu informaţii şi melodiile lor preferate, deoarece oamenii sunt interesaţi să asculte cea mai nouă şi bună muzică care este difuzată. Îi încântăm pe ascultători şi prin concursuri, dar şi dedicaţiile care sunt făcute de către rude, prieteni, vecini celor omagiaţi. Astfel, oamenii sunt încântaţi de radioul nostru şi îl ascultă atunci când au posibilitatea. Purtând discuţii cu mai mulţi radioascultători, mi-am dat seama de importanţa acestui post local de radio care are succes în r. Hânceşti, Nisporeni, Leova şi Cantemir. Spre marea mea surprindere, pot să spun că totuşi oamenii noştri supraobosiţi de muncile cotidiene  mai  ascultă şi radioul, unii chiar participă la emisiunile noastre interactive, în unele cazuri ne mai sugerează câte o idee pe care, în limita puterilor noastre, o  implementăm.


-„Radio Hânceşti Regional”, din cauza lipsei susţinerii financiare, a eşuat la un an de la apariţie. Cum faceţi voi faţă în condiţiile actuale? Ce proiecte vă ajută să vă menţineţi pe piaţa mediatică? APL vă susţine în vreun fel?


-„Radio Pro Mingir” nu dispune de finanţare de pe urma proiectelor. Noi avem un timp foarte scurt de emisie locală, în rest transmitem un post de radio din or. Chişinău. Administraţia publică locală nu se implică sub nicio formă, „Radio Pro Mingir” nu a apelat la susţinere financiară de la administraţia publică locală, dar suntem mereu deschişi spre colaborare cu autorităţile locale, care, din păcate, ne cam ocolesc şi nu ne atrag mare atenţie. Putem să spunem ferm că suntem unicii de pe piaţa mediatică din R. Moldova care se autofinanţează din publicitate şi emisiunea „O melodie pentru tine” cu serviciu taxat la nr. 090033300.


-Povesteşte-ne despre echipa ta… Ce pregătire necesită o persoană care vrea să lucreze la radio şi ce tehnică trebuie “mânuită”?


-La radio, am parte de o echipa excelentă, formată din 10 persoane, între care reporteri, jurişti, tehnician, specialist IT, contabili, pază. Sunt oameni foarte deschişi şi cu multă dragoste de ceea ce fac zi de zi. Pentru ei nu contează dacă e zi de sărbătoare, ei muncesc din plăcere şi pentru plăcerea radioascultătorilor. Un prezentator de radio, ca să fie ascultat de fiecare dată când are emisie, trebuie să se dedice total muncii pe care o face. Nu există tânăr care să nu viseze să ajungă la radio şi să se facă auzit, dar drumul e greu într-un domeniu atât de cunoscut şi totuşi fără direcţii precise de urmat, care necesită cunoştinţe de cultură generală, cunoştinţe în domeniul muzicii, cunoaşterea principalelor tipuri şi formate de emisiuni, cunoştinţe de bază ale producţiei de programe radio, cunoaşterea legislaţiei audiovizuale, a standardelor şi recomandărilor internaţionale în domeniu, stăpânirea excelentă a limbii române, cunoaşterea limbii engleze sau a altor limbi străine de circulaţie internaţională (nivel mediu), cunoştinţe de operare PC (Word, Excel, Internet), buna stăpânire a tehnicilor de redactare a textului, cunoaşterea principiilor de bază de funcţionare a echipamentelor radio, cunoaşterea şi stăpânirea soft-urilor de editare audio (Sound Forge, Adobe Audition, etc).


-Referitor la grila de programe – ce puneţi pe post şi cum decurge o zi de muncă din activitatea voastră?


-O zi de muncă din activitatea noastră decurge în felul următor: de luni până vineri  de la orele 17:00 până la 18:00 avem emisiunea „Pe fir cu radio Pro Mingir” ce include ştiri, evenimente, curiozităţi, concursuri. De la ora 18:00 până la 19:00 - emisiunea „La dialog” (această emisiune nu este difuzată în fiecare zi, doar dacă avem un invitat în studio). De la orele 19:00 până la 22:00 - „O melodie pentru tine”, această  emisiune este dedicată tuturor radioascultătorilor care au mesaje de felicitare pentru cei dragi. În week-end difuzăm un program muzical-distractiv începând cu ora 17:00 până la 19:00, respectiv de la ora 19:00 la 22:00 - emisiunea  „O melodie pentru tine” (dedicaţii în direct). 


-Munca în direct necesită concentrare şi precizie. Nu s-au întâmplat şi defecţiuni tehnice sau poate n-a venit invitatul, astfel încât să rataţi emisiunea?


-Programe în direct avem în fiecare zi. Uneori avem şi probleme tehnice şi profit de ocazie ca să-mi exprim recunoştinţa faţă de directorul tehnic, care vine de fiecare dată în ajutor pentru a înlătura defecţiunile apărute. De multe ori s-a întâmplat ca invitatul să nu ajungă în studio din diferite motive. În cazul în care invitatul nu reuşeşte să se prezinte la emisiune, atunci stabilim o altă dată, iar  programul nostru îşi reia activitatea conform grilei de emisie. Problemele care apar în direct încercăm să le înlăturăm cât mai repede posibil, avem un mare noroc de un tehnician foarte bun, care rezolvă orice problemă apărută. Noi ştim exact ce  invitat avem în ziua stabilită din timp, respectiv anunţăm despre ce invitat este vorba pentru ca ascultătorii să se pregătească cu întrebări sau să nu rateze emisiunea dată! 


-Care sunt problemele cu care vă confruntaţi? Dispuneţi de un spaţiu adecvat, de recuzită şi alte lucruri imperios necesare desfăşurării activităţii?


- O problemă foarte mare este că nu putem ajunge la diferite evenimente, activităţi culturale din raza de acoperirea a frecvenţei noastre. Din păcate, nu dispunem de un automobil şi nu ne putem permite să-l întreţinem. Ne dorim să fim şi noi prezenţi la diferite activităţi, dar suntem foarte bucuroşi că primim ziarul raional “Curierul de Hânceşti”, unde găsim evenimente la care noi nu am putut să fim prezenţi. Dispunem de tot ceea ce este necesar pentru un studio, este adevărat că echipamentele nu sunt atât de moderne, însă ne bucurăm de ceea ce avem. O problemă a fost cu staţia de emisie, atunci când ploua, ascultătorii nu prea ne puteau asculta, însă de ceva timp încoace am rezolvat problema şi toată lumea ne poate asculta fără impedimente pe 105,1 MHZ sau www.promingir.com/live/.


-Ce ţi-ai dori să schimbi sau să modernizezi la postul de radio “Pro Mingir” şi cum vezi această staţie de radio peste ani?


-Dorinţe avem foarte multe, cum ar fi să avem un spaţiu de emisie mult mai mare decât este acum şi respectiv să avem şi redacţie de ştiri, însă noi, din păcate, acum avem doar 20 % din emisie. Echipa e mică la moment şi din acest considerent nu ne permitem să facem mai mult. De asemenea, ne dorim să avem echipamente mult mai performante pentru ca, întru-n final, să avem un produs de calitate bun şi bine lucrat, iar pentru aceasta am fi vrut să avem încă cel puţin 5 frecvenţe radio. Peste ani ne dorim să avem toate aceste lucruri, dar poate şi mai mult, ca „Radio Pro Mingir” să fie un post de radio modern, cu echipamente de ultimă generaţie şi cu o echipă mult mai mare prezentă la toate evenimentele importante din ţară şi cu transmisie în direct de la faţa locului. Ne dorim ca „Radio Pro Mingir” să fie prezent în viaţa socială a oamenilor, cu multe campanii de colectare a fondurilor pentru familiile aflate în dificultate. De fapt noi şi acum suntem alături de aceste persoane aflate în dificultate, organizăm diferite campanii de colectare a produselor alimentare şi financiare pentru aceste categorii de persoane. 


-Care alte activităţi te pasionează şi, dacă nu făceai radio, în ce alt domeniu te-ai fi văzut?


-Dacă nu făceam radio, mă regăseam în domeniul social, pentru că am absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Sociologie şi Asistenţă Socială. Iubesc să ajut lumea, dacă bineînţeles pot să-i ajut, o fac din plăcere. La moment, activez la Centrul Social din s. Negrea în calitate de şef al Centrului, fac paralel radio pentru că iubesc să fiu  permanent ocupat cu ceva, de la ora 07:30 până la 16:30 mă poţi găsi la Centru, apoi repejor fug la Mingir, la radio, unde mă aflu de la ora 17:00 până la 22:00. Aşa decurge o zi din viaţa mea şi astfel încerc să fiu de folos societăţii în care trăiesc.


-Mulţumim pentru interviu şi-ţi dorim mult succes în continuare!

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco